6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte stiri

Rectificare de buget la Filarmonica „Oltenia“


Bugetul Filarmonicii Oltenia pentru anul 2005 a fost rectificat la ultima intilnire a consiliului local din luna martie. La capitolul venituri proprii s-a adaugat suma de 253 de milioane de lei, totalul ajungind astfel la 814 milioane de lei, bani pe care institutia ii are la dispozitie. Cresteri s-au inregistrat si la cheltuieli de personal, respectiv cu zece milioane de lei, dar si la cheltuieli materiale cu 243 de milioane de lei, suma finala fiind de aproximativ 22,4 miliarde de lei. Modificari nu au survenit in ceea ce priveste alocatiile de la bugetul local, care au fost aprobate prin HCL 217/2004, in valoare de 24 de miliarde de lei, dar nici in ceea ce priveste donatiile si sponsorizarile care au ramas la 100 de milioane de lei. In 2005, Filarmonica Oltenia va putea utiliza aproximativ 25 de miliarde de lei.


Festivalul de Teatru „BROCANTE a la roumaine“


Asociatia „DIMANCHE“ Craiova, organizatie nonguvernamentala axata pe probleme cultural-artistice si spectaculare, precum si de cultura si civilizatie, realizeaza Festivalul de Teatru Francofon „BROCANTE a la roumaine“, in zilele de 7, 8 si 9 aprilie, la Casa Studentilor. Principalii organizatori ai festivalului sint Primaria Craiova, Universitatea din Craiova – prin Facultatea de Litere, Casa de Cultura a Studentilor, Serviciul de Actiune Culturala al Ambasadei Frantei la Bucuresti si Agentia Universitara pentru Francofonie. Alexandra Istrate, membra a asociatiei „DIMANCHE“, spune ca prima editie a acestui festival de teatru este o continuare a editiei-pilot „Brocante 2003“: „Speram intr-o permanentizare a acestui eveniment cultural-artistic la Craiova, incepind din acest an“. Studentii Departamentului de Teatru din cadrul Universitatii din Craiova vor prezenta in ultima zi, la seara de gala, piesa „Cintareata cheala“ a marelui dramaturg Eugen Ionesco. Intrarea la festival este libera.


Agentia de Mediu va inchide depozitele de deseuri neconforme


Pentru a pune la punct planul pentru implementare a directivelor Uniunii Europene, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Craiova este obligata sa supravegheze inchiderea depozitelor de deseuri municipale neconforme. Primul care este vizat, pina la sfirsitul anului 2005, este cel de la Mofleni, care este urmat de depozitele existente la Bailesti, Calafat, Segarcea si Filiasi. In 2006 se mai urmareste si inchiderea depozitelor de deseuri industriale apartinind SNP Petrom Craiova, de la Ghercesti si Virteju. „Managementul deseurilor presupune si implementarea in judetul Dolj a sistemului de colectare a deseurilor de ambalaje de la populatie pe tipuri, cum ar fi hirtie, plastic sau biodegradabile. De asemenea, se prevede inchiderea etapizata a tuturor crematoriilor din unitatile medicale si gasirea de solutii alternative“, a declarat Emilia Florea, consilier in cadrul ARPM Craiova.


Asistentii sociali vor urma cursuri de perfectionare


La sediul Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au inceput ieri cursuri de formare profesionala a asistentilor sociali. In zilele urmatoare, reprezentanti ai firmelor autorizate in specializarea personalului se vor deplasa in centrele medico-sociale din Segarcea, Calafat, Bechet etc. „Tuturor asistentilor sociali le vom pune la dispozitie mape care sa cuprinda modele de fise de post, modele de intocmire corecta a unei anchete sociale, dar si restul actelor normative pe care trebuie sa le cunoasca un asistent social. Apoi, vom organiza lunar seminarii cu asistentii sociali din comune, pina in luna iulie, cind dorim sa finalizam procesul de perfectionare. Au fost descoperite nenumarate nereguli de catre reprezentantii Directiei de Dialog, Familie si Solidaritate Sociala, printre care intocmirea gresita a anchetelor sociale“, a precizat Gabriel Badea, consilier relatii publice in cadrul DDFSS Dolj. Dupa declaratiile reprezentantilor DDFSS Dolj, astfel de actiuni au mai fost organizate pentru asociatiile nonguvernamentale de ingrijiri comunitare la domiciliu.


Un nou concurs pentru sefia CAS Dolj


Postul de presedinte-director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj va fi scos din nou la concurs in perioada 14-15 aprilie. Inscrierile se fac pina pe 8 aprilie la sediul CNAS, iar concursul va consta intr-o proba scrisa si un interviu. De la demisia dr. Elena Dumitrascu de la sefia CAS Dolj, in primavara anului trecut, postul a fost scos fara succes la concurs de patru ori, putinii candidati inscrisi fiind respinsi din diferite motive. Ori nu au reusit sa promoveze concursul, din cauza materiei mult prea incarcate sau a nesansei, ori au pierdut prin neprezentare. Pina acum si-au incercat norocul dr. Florea Voinea, directorul Spitalului Municipal din Calafat, dr. Eduard Armeanu, presedinte pe atunci al filialei Dolj a Societatii Nationale de Medicina Generala, dr. Leontina Surtea de la Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova, si dr. Luminta Slavu, care detinea functia de director al Spitalului de Neuropsihiatrie din Craiova. Pina la ocuparea prin concurs a postului vacant, interimatul la conducerea CAS Dolj este asigurat de ec. Cristina Moraru.


A fost stabilit programul de aprovizionare in piete


Dupa ce au provocat un adevarat scandal, deoarece trebuia sa plateasca o taxa pentru masinile care asigurau aprovizionarea, agentii economici sint obligati sa respecte si un program stabilit. Consiliul Local (CL) Craiova a decis ca de la 1 aprilie accesul in piete si tirguri cu autoturisme sa se realizeze doar intre orele 4.00-9.00, 13.00-15.00 si 17.00-21.00. Masinile care asigura aprovizionarea au obligatia sa nu stationeze mai mult de 30 de minute. In caz contrar, conform Legii nr. 255/2003, soferii vor primi o amenda cuprinsa intre doua si sase milioane de lei. De asemenea, conform noului regulament-cadru adoptat in ultima sedinta a CL, fiecare comerciant este obligat sa afiseze numele firmei in locul unde isi desfasoara activitatea. Reprezentantii Administratiei Pietelor si Tirgurilor Craiova vor efectua controale in zilele urmatoare, pentru a constata daca deciziile sint respectate.


                  Procesul in care este judecat Gheorghe Tudor a fost redeschis


Judecatorii Curtii de Apel din Craiova au decis redeschiderea procesului in care gorjeanul Gheorghe Tudor este judecat pentru omor si tilharie. Tinarul a fost condamnat de o instanta din Tirgu Jiu la 23 de ani de inchisoare, cu toate ca un alt inculpat, in acelasi dosar, a recunoscut ca el este in realitate autorul omorului. Curtea de Apel din Craiova trebuia sa se pronunte in acest caz in urma cu doua zile, insa, in mod surprinzator, au programat un nou termen si au decis repunerea pe rol a dosarului. Liliana Clima, avocata lui Gheorghe Tudor, a declarat ca decizia magistratilor vine in sprijinul celui acuzat, care a solicitat de nenumatare ori punerea in libertate: „S-a dat o noua aminare si s-a repus pe rol. Vom vedea ce se intimpla pe 7 aprilie, cind este noul termen. Totul ramasese la pronuntare, dar se pare ca judecatorii nu au ajuns la nici o concluzie. Cred ca astfel se urmareste scoaterea la lumina a adevarului“, a precizat avocata Liliana Clima.


Gazolina la Budoi


Craioveanul Eugen Budoi, de 28 de ani, s-a ales cu o amenda usturatoare, pentru ca nu a stiut sa le explice politistilor de unde avea gazolina pe care o transporta in portbagaj. Lucratorii Postului de Politie Murgasi din judetul Dolj l-au oprit joi dupa-amiaza, in jurul orei 15.00, pe craioveanul Budoi, in vederea unui control de rutina. In portbagajul Daciei, acesta avea 35 de litri de gazolina in recipienti de plastic. Pentru ca nu a putut dovedi ca a achizitionat pe cai legale gazolina, Eugen Budoi s-a ales cu o amenda contraventionala de zece milioane de lei, iar produsul petrolier a fost ridicat in vederea confiscarii. Politia continua cercetarile, pentru a afla de unde procurase Budoi gazolina.


Consilieri judeteni noi in Olt


Decesul unuia dintre consilierii judeteni din Olt, precum si accederea altuia in Parlamentul României au determinat schimbarea structurii consiliului judetean. In locul lui Pantelie Stefan Gramescu, decedat, si al lui Ion Toma, presedintele Comisiei de buget-finante a CJ Olt, care a devenit senator, au venit Vasile Nicolae si Dumitru Tucan. Ambii consilieri judeteni sint membri PSD. Acestia au fost deja inclusi in doua comisii ale CJ Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS