21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePSD si Alianta D.A. au batut palma impotriva PUR

PSD si Alianta D.A. au batut palma impotriva PUR

Desemnarea prin vot secret a reprezentantilor partidelor politice in Consiliul de Administratie (CA) al Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova a avut parte de un episod inedit. Miercuri, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Local (CL), aliatii si pesedistii au facut front comun si au scos de pe lista celor propusi pentru CA pe omul venit din partea PUR, cu toate ca acesta era singurul care avea de-a face cu transporturile, fiind specialist in domeniu. In urma acestui troc politic, in CA a ajuns pedistul Gelu Visan, care are doar liceul industrial. Presedintele PUR Dolj, Constantin Dascalu, spune ca nu intelege cum, desi este aliat cu PNL-PD, aceste partide s-au inteles la vot cu PSD.


Din Consiliul de Administratie al regiei fac parte noua persoane, inclusiv directorul general al RAT. Cum sarcina numirii unui interimar pina la ocuparea prin concurs a postului i-a revenit primarului Antonie Solomon, acesta l-a propus pe fostul subprefect de Dolj, Virgil Boboc, seful de cabinet parlamentar al senatorului PSD Mircea Geoana. Surprinzator, reprezentantii PNL-PD nu au propus un contracandidat, Boboc intrunind la votul secret 23 de voturi favorabile din cele 25 exprimate. Doar doi consilieri au votat impotriva. Negocieri politice intense au avut loc insa pe marginea numirii reprezentantilor propusi de partide in CA al regiei. Unul dintre cele opt locuri ramase la dispozitie a fost rezervat pentru omul primarului Solomon, care l-a nominalizat pe fostul deputat Neculai Grigoras, in prezent presedinte al PSD Craiova.


Visan n-are facultate, da’ are partid


In consecinta, partidele a trebuit sa-si imparta sapte locuri in CA. Cele mai multe, cinci, au revenit tot PSD, care are majoritatea portofoliilor in consiliul local. Oamenii numiti in CA sint Gheorghe Anchescu, Constantin Stefanescu, Mircea Melega, Florentin Tudor si Tomita Gavrila. Doi dintre acestia fac parte din structurile de conducere ale PSD Craiova, Florentin Tudor fiind vicepresedinte al organizatiei municipale, iar Melega, reprezentant in Biroul Executiv. Prin urmare, PNL, PD si PUR trebuia sa ocupe doua locuri. Aici, lucrurile s-au complicat putin. PNL l-a propus pe Sorin Sora, presedinte al organizatiei municipale a partidului si fin al deputatului Horatiu Buzatu, presedinte si el la PNL Dolj. PD a depus CV-ul lui Gelu Visan, consilier judetean din partea acestei formatiuni politice. Cei de la PUR au venit si ei cu Cristian Vintila, in al carui CV scria ca are experienta in domeniu, avind o specializare universitara privind transporturile. In acest moment a inceput cearta. Consilierul PSD (ex-PD) Petre Gongu a facut caz de aparitia numelui lui Gelu Visan printre propuneri, mai ales ca reprezentantul PD nu a absolvit decit liceul industrial. „Noi nu facem aici un CA de panorama. Gelu Visan nu are pregatirea necesara“, le-a reprosat Gongu colegilor consilieri. „Daca Gelu Visan ar fi avut zece facultati, tot ati fi avut ceva impotriva lui“, i-a raspuns Theodor Radu, purtatorul de cuvint al consilierilor D.A. din CL. „Candidatul nostru este omul potrivit la locul potrivit. Are studii si a terminat o facultate de transporturi“, a sarit si consilierul Eugen Iordache de la PUR. In fine, pentru ca noii aliati pe plan local nu s-au inteles asupra oamenilor pe care ii vor trimite in CA, s-a decis la votul secret. Candidatul PD Gelu Visan a obtinut 20 de voturi favorabile si cinci impotriva, in dauna colegului Vintila de la PUR, care a obtinut doar sapte voturi favorabile si 18 impotriva. In majoritate, consilierii PSD au votat pentru pedistul Visan, chit ca avea un CV sarac din punctul de vedere al studiilor, respingindu-l pe „specialistul“ Vintila.


Dascalu: „Nu inteleg cum PSD si PD au votat impreuna“


Primarul Solomon a explicat cum au ajuns PSD si PD sa bata palma impotriva PUR: „Am discutat cu purtatorul de cuvint al consilierilor D.A., Theodor Radu, si i-am spus sa nominalizeze doi oameni. Nu este vorba despre o razbunare a PSD pe PUR, pentru ca a schimbat tabara. Ei si-au desemnat oamenii. PSD a votat cu oamenii pe care si i-au ales ei. PUR a dispus ruperea colaborarii cu noi la nivel local si mi s-a parut corect ca noi sa nu-i mai sustinem“. La observatia ca PUR are inca locuri in CA ale celorlalte regii, obtinute cind se afla in alianta cu PSD, Solomon a adaugat: „O sa ne mai gindim si poate o sa propunem revocarea reprezentantilor PUR din CA-uri!“. Alta motivatie ar fi ca primaria nu trebuie sa se puna rau cu prefectul Nicolae Giugea, care este de la PD.


La rindul sau, presedintele PUR Dolj, Constantin Dascalu, a spus: „Nu ne-am inteles cu PNL si PD si am prezentat trei propuneri pentru doua locuri. Eu consider ca am procedat bine, pentru ca PUR a propus un profesionist, singurul de acolo. A fost vot politic, nu inteleg cum PSD si PD au votat impreuna. Greseala noastra a fost ca am venit cu mai multe propuneri“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS