14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGruparea Ansar al Sunna, implicata in asasinate si rapiri

Gruparea Ansar al Sunna, implicata in asasinate si rapiri

Gruparea Ansar al Sunna este cunoscuta, conform Departamentului de Stat american, si sub denumirile de Credinciosii Islamului, Credinciosii islamisti din Kurdistan, Sustinatorii Islamului, Jund al-Islam, Talibanii kurzi, Partizanii Islamului, Armata Ansar al-Sunna sau Ansar al-Islam si a fost inscrisa in lista organizatiilor teroriste in martie 2004. Ansar al Sunna este o grupare radicala islamista formata din kurzi irakieni si arabi, care isi propune sa creeze un stat islamic independent in Irak. Grupul a fost format in decembrie 2001 si este aliat cu Al-Qaida, unii dintre membrii sai antrenindu-se in taberele din Afganistan ale retelei si oferind adapost militantilor acesteia inainte de lansarea operatiunilor americane in Irak.


Ulterior, Ansar al Sunna a devenit unul dintre principalele grupuri implicate in atacurile impotriva coalitei din Irak.


Grupul a luptat initial impotriva uneia dintre principalele formatiuni politice kurde, organizind ambuscade si lansind atacuri in zonele controlate de Uniunea Patriotica din Kurdistan. Membrii sai au fost implicati in asasinate si tentative de asasinare a oficialilor acestui partid si au colaborat indeaproape cu agentii Al-Qaida si cei ai retelei lui Abu-Musab al-Zarqawi. Ei sustineau, inainte de invazia Irakului, ca au produs toxine pe baza de cianide, ricin si alfatoxine.


Departamentul de Stat apreciaza ca gruparea are intre 700 si 1.000 de membri si opereaza in centrul si nordul Irakului, primind finantare, echipamente si sprijin din partea Al-Qaida si a altor sustinatori ai jihadului.


Expertii occidentali considera ca Ansar al Sunna este o factiune desprinsa din Ansar al-Islam, cu toate ca de multe ori este imposibil de facut o distinctie clara intre cele doua entitati fundamentaliste. Ansar al-Sunna a revendicat dublul atentat sinucigas comis in februarie 2004 in orasul irakian Erbil (nord), soldat cu moartea a 105 persoane. Gruparea s-a remarcat si prin revendicarea asasinarii militarului american Wassef Ali Hassun, despre care s-a crezut ca fusese rapit in Irak. Anuntul fusese facut prin intermediul unei inregistrari video trimise postului arab de televiziune Al-Jazeera. Ulterior, s-a dovedit ca Hassun nu fusese de fapt ucis, el aparind in viata in Liban, fiind acuzat de dezertare. In schimb, Ansar al-Sunna si-a asumat responsabilitatea pentru asasinarea a 12 ostatici nepalezi in vara anului 2004.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS