12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarul orasului Potcoava - Olt vrea ca localitatea sa revina la statutul de comuna

Primarul orasului Potcoava – Olt vrea ca localitatea sa revina la statutul de comuna

• Edilul-sef al orasului Potcoava vrea reintoarcerea la vechiul statut, din cauza pierderii accesului la fondurile europene • Autoritatile judetului sint impotriva si spun ca nu exista temei legal


Autoritatile celui mai nou oras din judetul Olt – Potcoava vor ca localitatea sa revina la vechiul statut. Autoritatile considera ca acum nu mai au posibilitatea sa acceseze fonduri SAPARD. Alta cauza consta in modificarea structurilor de putere la nivel central. Pierderea puterii de catre PSD (partid din care face parte si primarul Mateiana – n.r.) in favoarea PNL-PD a facut ca sprijinul promis in campania electorala de pesedisti autoritatilor din noul oras Potcoava sa se duca pe apa simbetei.


„Poate parea incredibil, dar vrem sa revenim la statutul de comuna! Cind am facut demersurile pentru a ajunge oras, nu ne-am gindit ca este atit de greu sa ne mentinem. Sint foarte multe conditii de indeplinit. Ne trebuie sedii pentru judecatorie, Parchet, trezorerie, administratia financiara etc. Doar politia o sa aiba sediu nou, pentru ca se va desfiinta postul de jandarmi. Anul trecut, in campania electorala, candidatii PSD au promis ca ne vor ajuta. Acum, fiindca au pierdut alegerile, nu se mai aude nimic! Mai rau este ca noua putere nu ne sprijina“, a spus primarul Mateiana.


Edilul-sef a declarat ca statutul de oras il obliga sa creasca cuantumul taxelor si impozitelor locale, lucru prevazut de legislatia actuala pentru localitatile care trec de la statutul de comuna la cel de oras. Pentru ca localitatea Potcoava sa revina la statutul de comuna, Florin Mateiana intentioneaza sa organizeze un referendum in vara.


CJ se opune intentiei primarului din Potcoava


Intentia primarului orasului Potcoava ca localitatea sa revina la vechiul statut a luat prin surprindere administratia judetului, care nu a gasit nici o motivatie legala care sa stea la baza unei asemenea transformari. Presedintele Consiliului Judetean Olt, Jenel Copilau, a afirmat ca edilul-sef din Potcoava ar trebui sa dea dovada de responsabilitate. „Am auzit ca Potcoava ar vrea sa redevina comuna, dar am crezut ca e doar o gluma. Dupa ce s-au luptat atita timp sa obtina avizul autoritatilor de la Bucuresti ca sa devina oras, acum vor sa dea inapoi pentru ca nu le convine «regimul». Ar trebui sa nu uite ca nu doar ei au facut eforturi ca Potcoava sa devina oras, ci si noi i-am ajutat. Anul trecut eram vicepresedintele CJ Olt si stiu cit s-a muncit ca judetul sa mai aiba un oras“.


Copilau a precizat ca CJ se opune intentiei autoritatilor din Potcoava de a continua demersurile pentru a redeveni comuna. Seful administratiei judetene a mai spus ca CJ Olt va incerca sa asigure fonduri pentru orasul Potcoava, dar depinde de bugetul care se va aproba la Bucuresti. Orasul Potcoava a obtinut anul acesta un buget de 23 de miliarde de lei, necesarul depasind 50 de miliarde de lei, suma urmind sa creasca proportional in anii urmatori, in functie de cerintele localitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS