5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate„Inimi pentru Inimi“, un program-fantoma

„Inimi pentru Inimi“, un program-fantoma

Una dintre cele mai popularizate campanii pentru prevenirea si tratarea bolilor cardio-vasculare este „Inimi pentru Inimi“. Derulat in urma cu un an de Ministerul Sanatatii, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Farmacistilor din România, Fundatia „Renasterea“ si distribuitorii de produse farmaceutice Novartis Pharma, Mediplus si Farmexim, programul a avut ca prim scop declarat reducerea incidentei bolilor cardiovasculare in România, o tara care se putea lauda la acea vreme (in primavara lui 2004) cu cea mai ridicata rata a mortalitatii prin astfel de afectiuni, din Europa.


Nu stim daca situatia s-a imbunatatit de atunci, insa cert este un lucru. In ciuda spoturilor publicitare pe care le urmarim permanent pe posturile de televiziune, nu prea se stie mare lucru despre acest program. Un motiv ar putea fi faptul ca farmaciile implicate pastreaza o tacere suspecta atunci cind sint solicitate sa ofere relatii, in special despre modalitatea de compensare a medicamentelor.


Teoria


Teoretic, prin programul „Inimi pentru Inimi“ cardiacii puteau beneficia de un discount la achizitionarea urmatoarelor medicamente: Cibacen, Lescol si Diovan, primul avind in acest moment pretul de cost de aproximativ 300.000 de lei, iar celelalte doua, de un milion de lei fiecare. Compensarea se realiza pe baza unor tichete, in sensul ca pacientul care prezenta tichetul obtinea de la farmacie o reducere cu aproximativ 30%, astfel incit sa suporte numai 5% din pretul cu amanuntul maximal pentru Cibacen tablete de 5, 10 si 20 mg si 20% din pretul pentru Diovan tablete 80 si 160 mg, Lescol capsule 40 mg si Lescol XL tablete 80 mg. Pacientii cu prescriptie de la medicul specialist sau de la medicul de familie, pentru unul dintre aceste medicamente, trebuia doar sa prezinte reteta insotita de tichet la una dintre farmaciile din program.


In farmaciile care nu eliberau medicamente pe baza acestui program, eliberarea medicamentelor mai sus amintite se facea prin compensare normala, cu 50%, sustinuta de sistemul asigurarilor de sanatate.


Practica


Si cum o minune dureaza o zi, asa s-a intimplat si cu partea practica a programului „Inimi pentru Inimi“, adica aceea cu compensarea medicamentelor, care in acest moment se face si nu prea.


Ultimul scandal declansat la nivel national de neplata de catre sistemul asigurarilor de sanatate a datoriilor acumulate de farmacii catre furnizorii de medicamente in 2004 se parea ca nu a atins si buna desfasurarea a programului „Inimi pentru Inimi“. Nu de alta, dar pe toate posturile de televiziune „Inimi pentru Inimi“ continua sa fie promovat prin obisnuitele spoturi publicitare.


In realitate, cel putin in judetul Dolj, jumatate din farmaciile implicate in program nu mai elibereaza medicamente compensate pentru cardiaci, iar farmacistii pastreaza o tacere suspecta, transformind acest subiect intr-un tabu, atunci cind sint intrebati de ziaristi.


Problema nu este cunoscuta prea bine nici macar de conducerea Colegiului Farmacistilor Dolj.


„Am stat de vorba zilele trecute cu reprezentantii farmaciilor Sensiblu si mi-au spus ca nu mai elibereaza medicamente pe programul «Inimi pentru Inimi» pentru ca au epuizat plafonul. Aceeasi situatie cred ca se intilneste si la celelalte farmacii“, a declarat Elena Calin, presedintele Colegiului Farmacistilor, filiala Dolj.


Sa fi crescut intr-atit nevoia de medicamente a cardiacilor incit sa fi epuizat inca de pe acum compensarile facute de producatori? Se intimpla oare si la case mai mari, nu doar la casele de asigurari de sanatate?


Reprezentantii farmaciilor Sensiblu din Craiova au refuzat sa vorbeasca. La fel si cei ai Farmaciei Hipocrat din vecinatatea Pietei Centrale din Craiova. Farmacista de aici a spus insa ca nu vrea sa aiba probleme din cauza ziaristilor. Asta, in ciuda faptului ca farmacia avea la vinzare medicamente pentru cardiaci pe care le dadea compensate, culmea, chiar pe programul „Inimi pentru Inimi“. Spre mirarea Elenei Calin, care a dovedit cit de greu circula informatia pe anumite canale.


De altfel, liderul farmacistilor doljeni nu a reusit pina acum sa ofere o lista cu farmaciile implicate in acest program, nici macar la solicitarea repetata a Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj. „Noi, in prezent, nu avem o evidenta a farmaciilor care elibereaza medicamente prin programul «Inimi pentru Inimi». I-am solicitat doamnei Calin sa ne furnizeze o lista cu aceste farmacii, insa nu am primit-o nici pina acum“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.


Pentru ca in prezent in judetul Dolj nu exista nici o autoritate care sa se ocupe de supravegherea derularii programului, cel putin asa am inteles de la reprezentantii CAS Dolj care ne-au trimis sa intrebam farmacistii, am incercat sa alcatuim de capul nostru o lista cu farmaciile din Craiova care au eliberat sau elibereaza medicamente compensate pentru cardiaci prin Programul „Inimi pentru Inimi“. Printr-un efort minim, am aflat ca in Craiova exista Sensiblu, Pharma Plus, Hipocrat si nou infiintata City Pharma (dintr-o eroare ne-a scapat numele farmaciei, si ne-am incapatinat sa-i facem reclama, trecind peste avertismentele directorului). Dintre acestea, doar Hipocrat si City Pharma mai elibereaza medicamente compensate pe baza de tichete pentru cardiaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS