19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantii ofera „consultatii oftalmologice“

Comerciantii ofera „consultatii oftalmologice“

Oferta comerciantilor din Piata Centrala din Craiova este foarte variata. Doritorii pot cumpara de la vinzatorii ambulanti aproape orice: de la detergenti pentru WC, curele de ceas, betisoare pentru urechi, electrocasnice, pina la ochelari de vedere. Vinzatorii dau astfel si consultatii oftalmologice gratuite, doritorii putindu-si cumpara ochelari de vedere la sfatul comerciantului „amabil“.


La intrarea in Piata Centrala din Craiova sint zeci de tarabe, pe care comerciantii isi expun marfa. Fara nici un fel de acte de provenienta sau certificate de garantie, produsele sint aduse in special din import. Aparatura electrocasnica si electronica nu este insotita de certificate de garantie eliberate de producator sau importator. Produsele nu au nici macar datele tehnice traduse in limba româna. Cumparatorilor li se ofera aparate radio, casetofoane, televizoare portabile fara ca acestea sa fie macar probate daca functioneaza pentru ca tarabele nu sint prevazute cu prize.


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj au efectuat simbata verificari in Piata Centrala din Craiova. „Potrivit declaratiei de conformitate dupa H.G. 394/1995, toata aparatura care provine din tarile care nu apartin Uniunii Europene trebuie sa fie verificata si inscrisa cu marcajul de conformitate in Bucuresti. Consumatorului trebuie sa i se faca proba de functionare a aparaturii cumparate si sa i se ofere un certificat de garantie. Prelungitoarele pentru prize, si ele din import, nu aveau nici un fel de certificat. Achizitionarea unor astfel de produse pot pune in pericol cumparatorul, acesta putind suferi accidente. Aparatura electronica si electrocasnica nu poate fi comercializata in astfel de conditii, la tarabe prin piete“, a mentionat Doina Birsoghe, inspector principal OJPC Dolj.


Amenzi intre doua si 20 de milioane de lei


Pe linga gravele abateri descoperite la produsele electronice si electrocasnice, comerciantii vindeau nestingheriti ochelari de vedere, pe care era inscriptionat numarul dioptriilor. „Este foarte grav sa cumperi ochelari de vedere doar cu datele inscriptionate de producator. Cumparatorii vin probabil, probeaza sa vada daca vad, si ii cumpara. Este periculos sa cumperi ochelari de vedere fara un consult oftalmologic in prealabil si fara ca acestia sa fie montati corespunzator pentru fiecare persoana. Comerciantii ofera probabil consultatii“, a spus inspectorul OJPC Dolj.


Comercializarea ochelarilor de vedere a fost interzisa de inspectorii OJPC. De asemenea, vinzarea produselor electronice si electrocasnice in spatii necorespunzatoare, neprevazute cu prize de proba si fara certificate de garantie sau acte de provenienta a fost interzisa. Agentii economici au primit invitatii de prezentare la sediul OJPC Dolj si risca sa primeasca amenzi contraventionale cuprinse intre doua si 20 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS