20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele doljene si Registrul Comertului au ajuns in sala de judecata

Finantele doljene si Registrul Comertului au ajuns in sala de judecata

• Cele doua institutii se gasesc intr-o situatie comica • Dupa ce ORC dizolva firmele pentru ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare, Finantele fac recurs ca sa-si recupereze banii de la societatile datoare la stat


Desi pare greu de crezut, doua institutii ale statului, apartinind unor ministere diferite, sint obligate sa „se lupte“ in instanta pentru a pune in practica dispozitiile emise de sefi. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj si Oficiul Registrului Comertului Dolj vor ajunge in sala de judecata din cauza unei circulare emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), care obliga Finantele doljene sa conteste deciziile judecatorului delegat pe linga ORC Dolj de dizolvare a firmelor care nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare pina pe 31 decembrie 2004.


O data cu inceperea noului an, conducerea Registrului Comertului a decis sa treaca la dizolvarea firmelor cu probleme, conform prevederilor Legii nr. 359/2004, dupa ce autoritatile centrale aminasera de mai multe ori punerea in practica a legii pe motiv ca numarul firmelor care trebuia radiate ar fi dus la o situatie fara precedent in mediul economic, si anume injumatatirea numarului de firme viabile care activau pe piata. O data cu schimbarea puterii politice s-a luat si decizia de a nu mai prelungi agonia si de a face „curatenie“, pentru a se sti cu precizie care sint societatile comerciale cu activitate efectiva si pentru a elimina firmele-fantoma care nu faceau altceva decit sa dea gauri bugetului de stat.


Numai ca Registrul Comertului Dolj s-a lovit de obstacole din partea cui se astepta mai putin, si anume Ministerul de Finante, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care a emis o circulara prin care obliga DGFP Dolj sa atace cu recurs incheierile de dizolvare emise de judecatorul delegat pe linga ORC, in cazul in care constata ca firmele cu pricina au datorii la bugetul consolidat al statului.


„Pina in prezent, Finantele au depus mai multe recursuri, dar nu inteleg de ce apeleaza la aceasta metoda, cind ar putea foarte bine sa foloseasca procedura lichidarii. E mult mai usoara si nu ar cheltui nici un ban, pentru ca lichidatorul desemnat ar fi platit din averea firmei debitoare sau din fondul de lichidare“, a declarat Gheorghe Celea, directorul Registrului Comertului Dolj. Conform acestuia, pina in prezent, peste 2.000 de firme din Dolj din 5.200 au fost dizolvate ca urmare a faptului ca nu si-au preschimbat certificatele de inmatriculare. „Le-am comunicat incheierea judecatorului delegat la sediul social, am afisat listele si la sediul nostru si pe site-ul Registrului Comertului si am trimis informatiile si catre DGFP Dolj, ca sa ia la cunostinta.


Atit Finantele, cit si administratorii firmelor pot contesta la Curtea de Apel decizia de dizolvare in termen de 15 zile de la comunicare. Putini au facut insa acest lucru. Cele mai multe recursuri au venit din partea Finantelor“, a precizat Celea. Conform Legii nr. 359/2002, administratorii firmelor aflate cu musca pe caciula trebuie sa-si numeasca un lichidator in sase luni de la dizolvare, in caz contrar firma radiindu-se din oficiu, iar bunurile fiind preluate de stat. Intregul proces ar putea fi insa dat peste cap in cazul in care recursurile introduse de administratorii firmelor ar fi solutionate favorabil de judecatori. „Daca se admite recursul, vom fi nevoiti sa le preschimbam certificatele de inmatriculare, iar firmele si-ar incepe din nou activitatea“, a mai spus Gheorghe Celea.


Finantele doljene vor sa pastreze toti banii


Directorul adjunct al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, este de alta parere. „Am luat decizia de a declara recurs ca urmare a circularei primite de la ANAF care spune ca in termen de sase zile de la primirea listei cu firmele dizolvate trebuie sa verificam daca acestea au datorii la stat. De ce sa nu facem recurs si sa apelam la un lichidator, cind si noi putem face acest lucru? De ce sa impartim banii cu ceilalti?“ a declarat, la rindul lui, Mihai Antonescu. Conform acestuia, pina in prezent, Finantele doljene au introdus 229 de recursuri pentru datorii catre bugetul consolidat al statului de 30 de miliarde de lei. Suma restanta ar putea creste semnificativ, tinind cont de faptul ca recursurile se refera doar la firmele dizolvate din anul 1991, Finantele necalculind pina acum nivelul creantelor pe care le au de recuperat de la celelalte 700 de firme infiintate in anul 1992 aflate pe lista neagra a Registrului Comertului. La rindul sau, directorul general al DGFP Dolj, Ioan Filipescu, a declarat ca functionarii fiscului doljean prefera sa ceara falimentul firmelor, si nu sa procedeze conform prevederilor legale in materie de insolvabilitate. „Functionarii prefera falimentul, pentru a nu avea probleme ulterior. In felul acesta, chiar daca procedura dureaza mult, este mai sigura pentru ei“, a precizat Filipescu. Acesta a recunoscut ca in prezent nu se stie cu exactitate cit din datoriile istorice de mii de miliarde de lei ar mai putea fi recuperate in mod real de fisc si ca acestea ar trebui sa nu mai figureze scriptic, pentru ca, oricum, nu pot fi incasate. „Nu stim sigur cit vom recupera din creantele pe care le avem la societatile comerciale, dar este sigur ca sumele vor acoperi doar o mica parte din total“, a mai spus directorul DGFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS