13.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControalele inopinate in piete vor fi intensificate

Controalele inopinate in piete vor fi intensificate

Dupa ce au luat in vizor Administratia Pietelor si Tirgurilor, reprezentantii Primariei Craiova au decis sa intensifice controalele inopinate, pentru a stopa comertul ilegal. De la inceputul anului au fost efectuate trei astfel de actiuni, dintre care una a fost deconspirata din cauza scurgerilor de informatii. Din acest motiv, pe viitor, chiar si persoanele implicate vor fi anuntate in ultimul moment de efectuarea verificarilor. Valoarea contraventiilor administrative care pot fi aplicate in aceste cazuri este stipulata in HG nr. 348/2004. „In momentul in care constatam ca au incalcat legea le intocmim proces-verbal. Daca persoana in cauza nu achita in maximum 15 zile amenda va fi semnalata pentru urmarire la Serviciul de impozite si taxe. Noi incercam prin orice mijloace sa eliminam vinzarea ilegala. Din pacate, avem si situatii in care activitatea ne este obstructionata“, a precizat seful Serviciului control financiar din cadrul primariei.


Nu de putine ori insa functionarii publici s-au trezit ca nu au pe cine sa controleze, deoarece comerciantii fugisera din piata in care isi vindeau marfurile. „Se anuntau intre ei ca vin cei de la primarie si plecau, abandonindu-si chiar produsele. Unii chiar nu au vrut sa semneze procesele si din acest motiv nu stim cu exactitate sumele cu care au fost penalizati“, a precizat reprezentantul primariei.


De asemenea, angajatii municipalitatii au aplicat amenzi de aproximativ 30 de milioane de lei pentru comercializarea produselor pe domeniul public, in baza Legii nr. 650/2002. Spre deosebire de anul 2004, valoarea acestora a crescut semnificativ, dovada ca agentii comerciali nu s-au lasat intimidati. Pe linga controalele inopinate, functionarii sint obligati, conform legii, sa verifice lichiditatile si soldurile agentilor economici. „In aceste cazuri, comerciantii sint in regula, de obicei, deoarece stiu ca venim la ei intr-o anumita perioada. Am intilnit insa si cazuri in care stiau ce au de facut, dar omiteau sa se conformeze. De exemplu, acum, in perioada soldarilor, ei depun cerere la noi si trebuie sa respecte perioada legala, cuprinsa intre 15 ianuarie si 15 aprilie“, a incheiat seful Serviciului control financiar din cadrul primariei.


Pentru a contesta sanctiunile, citeva persoane care practicau comert ilegal au depus o serie de plingeri la mai-marii urbei. In acelasi timp insa, foarte multi craioveni au solicitat eliberarea avizelor necesare pentru vinzarea pe domeniul public a produselor nealimentare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS