20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateFotescu discuta cu procurorii prin fax

Fotescu discuta cu procurorii prin fax

Omul de afaceri craiovean a primit mandat de arestare in lipsa si a fost dat in urmarire generala. Cu toate astea, Ion Fotescu pare linistit si sustine ca se va duce la Parchetul General dupa ce se va intilni cu avocatul.


Omul de afaceri Ion Fotescu, patronul hotelului Bavaria din Craiova, continua sa se joace de-a v-ati ascunselea cu procurorii bucuresteni, in ciuda faptului ca a fost dat in urmarire generala, iar Tribunalul Bucuresti a emis pe numele lui un mandat de arestare in lipsa. Calm, ca si cind nimic nu s-ar fi intimplat, Fotescu a declarat redactorilor GdS ca are „disponibilitatea de a discuta“ cu procurorii, insa a „chiulit“ de la audieri, pentru ca avocatul lui a avut putina treaba.


„Adrisantul“ nu era acasa


Reamintim ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, au descoperit ca, in perioada august 2003 – decembrie 2004, craioveanul Ion Fotescu, in calitate de administrator de drept al SC CONSTRUCT BAVARIA SRL si SC IND BAVARIA SRL, ambele din Craiova, si in calitate de administrator de fapt al SC GEOVENUS SRL Craiova, a constituit un grup infractional organizat, specializat in obtinerea de rambursari ilegale de TVA. Prin inducerea in eroare a reprezentantilor Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, folosindu-se de documente falsificate emise de societatile comerciale MARIANTIC IMPEX SRL, ANGELO ALEXA SRL si MILCO COM 2003 SRL, toate din Bucuresti, care atestau efectuarea unor operatiuni comerciale de genul vinzare-cumparare a unor terenuri sau utilaje pentru investitii, grupul infractional coordonat de Fotescu a obtinut restituiri ilegale de TVA in cuantum de 66,757 miliarde de lei.


Descinderea de vineri, din Craiova, a procurorilor DIICOT si a jandarmilor bucuresteni care ii insoteau s-a dovedit insa o gafa de proportii, pentru ca Fotescu nu a fost de gasit, desi au fost scotocite 24 de locatii frecventate de acesta. Neputindu-se pune in aplicare mandatul de aducere care fusese emis pe numele lui, un procuror i-a dat telefon si l-a invitat la sediul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru audieri. Omul de afaceri craiovean a promis solemn ca vine, dar n-a mai ajuns, asa ca vineri seara, la ora 21.00, atunci cind s-au terminat perchezitiile, anchetatorii l-au dat in urmarire generala si in consemn la frontiera.


Fotescu nu s-a dus la Parchet pentru ca avocatul lui a avut alta treaba


Tot vineri au fost retinuti, in Bucuresti, trei dintre partenerii de afaceri necurate ai lui Fotescu. Este vorba despre arabii Tabit Husein Sultan (zis Hazem) si Reza Pormand Ali, impreuna cu moldoveanul Milcov Radivoi Scalus. Pe numele lor, Tribunalul Bucuresti a emis simbata mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile, cei trei fiind cercetati pentru savirsirea infractiunilor de crima organizata, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals, evaziune fiscala si complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave. La solicitarea procurorilor, Tribunalul Bucuresti a emis si pe numele lui Ion Fotescu – cercetat pentru infractiunile de crima organizata, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si evaziune fiscala – un mandat de arestare in lipsa pentru 30 de zile.


Contactat telefonic de redactorii nostri, Ion Fotescu – in continuare de negasit – s-a aratat foarte linistit cu privire la situatia in care se afla. Ca si cind n-ar exista un mandat de arestare pe numele lui, Fotescu a declarat: „Nu am nimic impotriva sa fiu anchetat pentru returnarile de TVA luate de cele doua firme pe care le am, si nu cu 24 de societati, asa cum se spune. Voi dovedi ca nu am nici o legatura cu cele trei persoane care au fost arestate. Am avut relatii cu tot felul de oameni, fie ca au fost nemti, arabi sau români, dar nu vad nici o legatura intre arestarea lor si societatile mele. Am fost dat in urmarire generala in mod nejustificat. Am discutat cu procurorul la telefon, vineri, pentru ca nu eram in zona si l-am asigurat ca ma voi prezenta la audieri. Cind am ajuns la Bucuresti l-am sunat si am spus ca astept avocatul, apoi ajung la Parchet. Aparatorul meu a venit abia seara si astazi (ieri – n.r.) am actionat ca atare: am trimis o adresa prin fax si am comunicat numele avocatului si disponibilitatea mea de a discuta“.


Purtatoarea de cuvint a Parchetului General, Simona Frolu, a declarat ieri dupa-amiaza ca Ion Fotescu nu s-a prezentat inca in fata procurorilor, asa cum promisese: „Cind va veni, vom pune in aplicare mandatul emis de instanta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS