14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFacturile la intretinere i-au lasat pe craioveni cu buzunarele goale

Facturile la intretinere i-au lasat pe craioveni cu buzunarele goale

• Ca sa reduca din costuri, o familie din Craiovita Noua si-a montat masina de spalat in boxa de la subsolul blocului • Vecinii au descoperit smecheria, alertati de consumul mare de apa rece si dupa ce l-au vazut pe proprietar iesind din subsol cu mai multe covoare


Populatia din Craiova care locuieste la blocuri a iesit cu greu din iarna care se apropie de sfirsit. Din cauza frigului care a persisat mai bine de cinci luni, facturile la intretinere aproape ca au secatuit buzunarele craiovenilor si asa greu incercate din cauza cresterii generalizate a preturilor. Nervii si tensiunea cauzate de facturile lunare de milioane de lei i-au facut pe administratorii de asociatii si locatarii blocurilor sa se certe intre ei ca la usa cortului pentru fiecare metru cub de apa consumata. Pentru a rezolva situatia, unele persoane cu spirit de initiativa au decis sa scape de dictatura administratorilor si a presedintilor de asociatii si si-au infiintat propriile asociatii de proprietari, in felul acesta punind capat scandalurilor. Asa se face ca in ultimele luni numarul acestora a crescut de la 336 de asociatii la 343.


Cind vine vorba despre cum sa fure la robinet in detrimentul celorlalti vecini de pe scara, inventivitatea craiovenilor pare sa nu aiba limite. Dupa ce si-au montat dispozitive prin care cantitatea de apa calda consumata si inregistrata de apometre figura ca apa rece, adica de aproape cinci ori mai ieftina, mai nou, unii craioveni au inceput sa fure pe fata. „In cartierul Craiovita Noua, locatarii dintr-un bloc au descoperit ca o persoana isi montase masina de spalat in boxa de la subsolul blocului, in felul acesta consumind apa din retea fara sa plateasca nici un leu. Vecinii nu-si explicau de unde apare un consum atit de mare la contorul de la scara si il vedeau pe proprietar ca iese cu covoarele si celelalte lucruri pe care le spala, dar nu s-au gindit nici o clipa ca acesta isi montase in boxa masina de spalat“, a declarat Marian Giubelan, coordonatorul-sef al Serviciului de Coordonare Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Craiova. In ciuda improvizatiilor de tot felul, datoriile la intretinere au continuat sa creasca, iar vremea rea care a durat peste asteptari a bagat zizanie intre furnizorii de utilitati, asociatii si locatari. „La sfirsitul lunii februarie, datoriile asociatiilor de proprietari din Craiova catre Regia de Termoficare erau de 552 de miliarde de lei, iar cele la Regia de Apa, in jurul a 80 de miliarde“, a precizat Giubelan. Conform acestuia, la inceputul anului, cele doua regii au hotarit ca, in cazul in care nu vor reusi sa-i convinga pe administratorii de asociatii de proprietari sa puna biciul pe datornici, sa treaca la debransarea restantierilor. „Pina in prezent, 27 de asociatii au fost debransate partial de la reteaua de apa rece, iar procesul va continua“, a mai spus coordonatorul-sef din primarie. La situatia creata a contribuit si cresterea pretului la gigacalorie in cursul anului trecut de la 800.000 la 896.000 de lei, in felul acesta factura medie lunara in perioada rece a celor 343 de asociatii din Craiova ridicindu-se la aproximativ o suta de miliarde de lei. Asta a dus la mii de procese intre asociatii, proprietari, Regia de Termoficare si Regia de Apa care au incercat sa rezolve problemele pe cale amiabila.


Repartitoarele de costuri dau dureri de cap proprietarilor


Ca si cum datoriile la intretinere nu ar fi fost de ajuns, zeci de persoane au luat cu asalt sediul serviciului de coordonare din Craiovita Noua, plingindu-se de problemele cauzate de instalarea repartitoarelor de costuri. In cazul in care vecinii de pe scara decid sa-si monteze respectivele instalatii de contorizare, trebuie ca macar trei sferturi dintre ei sa procedeze in consecinta. In caz contrar, ceilalti proprietari vor plati mai mult decit in mod obisnuit. „Daca mai putin de 75% dintre locatarii de pe scara isi monteaza repartitoare de costuri pentru caldura, ceilalti vor fi dezavantajati, deoarece vor plati cu pina la 45% mai mult. Cauza este simpla. Din cantitatea de caldura care intra in bloc se va scadea cea consumata pe baza repartitoarelor, iar diferenta va fi impartita. Ceea ce se intimpla acum va lua amploare in viitor. Vor aparea aceleasi probleme ca si la introducerea apometrelor“, a declarat Marian Giubelan. In felul acesta, ceea ce pentru unii va insemna o reducere semnificativa a costurilor de incalzire, pentru altii va reprezenta o povara in plus. Indiferent de ceea ce se intimpla in prezent, montarea repartitoarelor de costuri va deveni obligatorie pina la jumatatea anului viitor. In prezent, un repartitor costa aproximativ doua milioane de lei, iar pentru un apartament de doua camere proprietarul va trebui sa scoata din buzunar in jur de patru milioane de lei pe care ii poate plati si in rate.


Administratorii de asociatii au scapat de primarie


Daca in privinta datornicilor la intretinere regiile s-au hotarit sa treaca la debransari, alta este situatia administratorilor de asociatii care trebuia sa obtina atestatul de autorizare pe baza caruia sa-si poata desfasura activitatea. Desi consiliul local a stabilit inca din 2003 amenzi de pina la 20 de milioane de lei pentru presedintii de asociatii care angajau sau mentineau in functii dupa data de 31 martie 2004 administratori fara atestat, primaria nu a gasit nici o persoana aflata in aceasta situatie. Municipalitatea nici nu stie sigur daca in Craiova exista asociatii la care sa lucreze administratori in afara legii. „Din 343 de asociatii existente, 314 administratori au primit deja atestatul. Teoretic, 29 dintre ei nu ar respecta prevederile HG nr. 1.386/2003, dar sint cazuri cind un administrator tine evidenta mai multor asociatii. E posibil ca unii sa nu aiba atestat, dar sint greu de depistat, deoarece fluctueaza de la o asociatie la alta“, a declarat Marian Giubelan. Primaria a facut totusi o victima la Asociatia nr. 1 IUG. Pentru mai multe nereguli depistate in contabilitate, Serviciul de coordonare va propune consiliului local sa-i retraga administratorului respectiv atestatul, sesizind totodata si Politia Economica si Finantele publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU