20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDeclaratii „fabricate“ de politisti

Declaratii „fabricate“ de politisti

Doi politisti gorjeni sint acuzati cu au „fabricat“ declaratiile unor martori, pentru a gasi vinovate doua persoane de agresarea unui politist. Comisarul Mihai Popa si agentul Cristian Bordea sint cercetati penal de Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova pentru abuz in serviciu.


Comisarul Mihai Popa si agentul de politie Cristian Bordea sint cercetati penal pentru abuz in serviciu, fiind acuzati ca au „fabricat“ doua declaratii ale unor martori dintr-un dosar in care este implicat un politist. Vasile Anton Codoban si Nicolae Pisiu au depus un memoriu la comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Gorj, prin care ii aduc la cunostinta faptul ca mai multi martori nu recunosc in fata instantei declaratiile date la politie si spun ca acestea nu au fost scrise de ei, ci doar le-au semnat. Cei doi au avut un conflict, la sfirsitul lunii iunie a anului trecut, cu agentul de politie Nicolae Vasile, care era in afara programului de lucru. De mentionat ca Nicolae Pisiu fusese cercetat de politistul Vasile, pentru o infractiune de natura sexuala, dar a fost gasit nevinovat. Dupa producerea scandalului, atit politistul, cit si cei doi au depus plingeri, acuzindu-se reciproc de agresiune. Pisiu si Codoban au fost arestati si au stat sapte luni in inchisoare, fiind eliberati dupa ce au intrat in refuz de hrana, inainte de finalizarea cercetarilor. Cei doi au constatat ca mai multi martori si-au schimbat declaratiile in fata instantei de judecata, spunind ca au fost pusi sa semneze niste declaratii pe care nu le-au scris ei.


In memoriu, Pisiu si Codoban spun ca declaratiile au fost scrise de comisarul Mihai Popa. „Unor martori din partea acuzarii nu le-au luat declaratii si nici nu i-au audiat, ci dumnealui (comisarul Mihai Popa – n.r.) le-a scris, dupa care le-a dat agentului de politie Cristian Bordea, pentru a gasi martori pe care sa-i santajeze, pentru a-i face sa semneze declaratiile scrise de domnul comisar Mihai Popa. Acei martori, Mitica Vaduva si Florin Butucel, s-au prezentat in instanta, unde au spus cum au fost santajati de politistul Cristian Bordea, iar celui de-al doilea i-a dat declaratia sa o semneze, fara sa fi fost audiat de domnul comisar Mihai Popa. (…) Acestia sint doi dintre martorii acuzarii care au avut curajul sa dezvaluie felul mirsav in care politistii i-au determinat sa semneze declaratii al caror continut nu il cunosteau“, au spus Pisiu si Codoban in memoriu.


Martorii recunosc ca nu au vazut ce s-a intimplat


Doi martori recunosc ca nu au vazut ce s-a intimplat, ei semnind declaratii scrise de altcineva. „Cei doi martori au recunoscut in fata instantei de judecata ca declaratiile nu au fost scrise de ei si ca se aflau in alta parte in momentul producerii faptei. „Nu am fost prezent la conflictul dintre parti si nu cunosc ce s-a intimplat. Am semnat declaratia data in faza de urmarire penala, intrucit mi s-a cerut acest lucru de catre lucratorul de politie“, a declarat Mitica Vaduva, care mentioneaza ca este cercetat pentru furt. „Stiu ca am semnat o declaratie pe care nu am scris-o eu si nu am cunostinta despre cele mentionate acolo. (…) Nu cunosc nimic despre vreun conflict intre parti. Intrucit in perioada aceea solicitasem eliberarea unui pasaport si nu aveam buletinul emis, am mers la politia municipala pentru buletin. Am fost chemat de agentul Bordea, pentru a da o declaratie, pe care insa nu am scris-o, ci doar am semnat-o. Am acceptat sa dau aceasta declaratie, spunindu-mi-se ca mi se va da buletinul si ca aceasta declaratie nu inseamna nimic“, a spus celalalt martor, Florin Butucel.


Politistii, cercetati de procurorii doljeni


Purtatorul de cuvint al IJP Gorj, Cornelia Micu, a spus ca memoriul depus de Vasile Anton Codoban si Nicolae Pisiu a fost inaintat organelor de ancheta penala pentru cercetarea celor sesizate si luarea masurilor care se impun. Prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj, Gheorghe Emil Mota, a precizat ca si-a declinat competenta in favoarea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Craiova, pentru ca in acest dosar este cercetat si un ofiter.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS