Persoanele fara loc de munca sau care nu beneficiaza prin lege de asigurari medicale gratuite se pot asigura facultativ. Ei vor putea beneficia astfel de pachetul de servicii medicale in asistenta medicala primara care cuprinde atit servicii medicale pentru situatii de urgenta, depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, supravegherea gravidei, cit si imunizari conform programului national de imunizari.
In cadrul serviciilor medicale pentru situatiile de urgenta, persoanele care se asigura facultativ beneficiaza de anamneza, examen clinic si tratament, precum si de trimitere, pentru cazurile care depasesc competenta medicului de familie, catre medicul de specialitate sau pentru internare in spital, dupa caz.
Potrivit reprezentantilor Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, serviciile medicale pentru situatiile de urgenta se acorda in cabinetul medicului de familie, in cadrul programului de lucru stabilit, iar in afara acestui program – in centre de permanenta. „In localitatile rurale in care nu sint organizate centre de permanenta serviciile de urgenta se acorda prin intermediul serviciilor medicale specializate publice de urgenta si transport sanitar (ambulanta)“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatorul de cuvint al CAS Dolj.
Pachetul de servicii medicale acordate in ambulatoriul de specialitate pentru aceasta categorie de persoane cuprinde consultatie medicala pentru depistarea de boli cu potential endemo-epidemic, consultatia medicala initiala pentru constatarea situatiei de urgenta si tratamentul acesteia, servicii medicale acordate copiilor cu virste cuprinse intre 0 si 18 ani, aceste ultime doua tipuri de servicii fiind oferite si in pachetul stomatologic.
Persoanele asigurate facultativ beneficiaza si de pachet de servicii medicale spitalicesti, acestea fiind urgentele medico-chirurgicale sau orice alte situatii in care este pusa in pericol viata pacientului si bolile cu potential endemo-epidemic pina la rezolvarea completa a cazului.