Pe 22 martie se sarbatoreste Ziua Mondiala a Apei, sarbatoare care a fost adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pe 22 Decembrie 1992, prin rezolutia A/RES/47/193.
Ziua Mondiala a Apei a inceput sa fie sarbatorita din martie 1993, in conformitate cu recomandarile Conferintei Natiunilor Unite pentru Mediu si Dezvoltare (UNCED) cuprinse in Capitolul 18 (Resurse de apa curata) ale Planului de actiune 21. Anul 2003 a fost declarat de Natiunile Unite Anul International al Apei Potabile, acest fapt aducind un plus de importanta zilei de 22 Martie.
Pentru anul 2005, ONU si Organizatia Mondiala pentru Meteorologie au stabilit ca Ziua Mondiala a Apei sa se celebreze sub deviza „Apa Pentru Viata“.
Acest eveniment va fi marcat printr-o intilnire cu toti reprezentantii Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, intilnire care va avea loc la Parlamentul României pe 22 martie, unde se va arata importanta deosebita a apei pentru viata. Din partea Directiei Apelor Jiu Craiova va participa directorul Marian Mogosanu, precum si directorii de sisteme din teritoriu.
Directia Apelor Jiu Craiova a distribuit catre scoli, primarii, institutii, facultati etc. o serie de pliante si afise, prezentind importanta apei in viata noastra, resursa pe care nu trebuie sa o risipim, nu trebuie sa o poluam, sa constientizam ca viata a aparut, este posibila si se datoreaza, in esenta, apei.
De apa, de forta ei inimaginabila si infricosatoare se leaga temeiul civilizatiei noastre si garantia confortului. Toate civilizatiile importante ale lumii s-au intemeiat, s-au dezvoltat si au inflorit in imediata apropiere a unor cursuri de apa, izvoare, lacuri sau mari si oceane.
Oamenii sint obisnuiti sa consume zilnic cantitati mari de apa fara sa se gindeasca la provenienta, componenta si chiar la costul ei. Doar atunci cind din robinet nu mai curge apa, cind seaca izvorul sau fintina, cind mirosul si culoarea apei sint evident schimbate, oamenii incep sa se ingrijoreze. Foarte putini fac legatura dintre apa bauta si cazurile de imbolnavire. Sa invatam cu totii sa pastram apa curata, sa o pretuim si sa o dam generatiilor viitoare asa cum au avut-o strabunii nostri.