13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024

Scurte stiri

Primaria Craiova a pierdut o finantare de 30 de miliarde


Primaria craioveana a fost instiintata ieri de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România SA (CNADNR) ca nu va primi cele 30 de miliarde de lei pentru finantarea lucrarilor aferente drumurilor nationale care traverseaza municipiul. Suma era solicitata de primarie pentru continuarea lucrarilor de modernizarea a bulevardului Calea Bucuresti, pentru care anul trecut au fost alocate 45 de miliarde de lei. Strada se suprapune cu DN 6. Refuzul Companiei de Autostrazi vine ca urmare a faptului ca Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turiemului a comunicat ca nu mai are fonduri disponibile in acest an. Primarul Antonie Solomon a facut haz de necaz, spunind ca o sa blocheze strada cu masinile salubritatii, „sa vedem pe unde o sa mai circule tirurile“.


Reorganizarea administratiei pietelor si tirgurilor


Administratia Pietelor si Tirgurilor (APT) Craiova a pus la punct un nou regulament de functionare. Aceasta obligatie este stabilita conform HG nr. 333/2004 si va intra in vigoare daca membrii consiliului local o vor adopta in sedinta din aceasta luna. „Prin noul act, se vor stabili reguli mai stricte pentru functionarea fiecarei piete. Vom putea astfel sa supraveghem mai atent activitatea. Fiecare parte implicata in acest proces va avea stabilite cu strictete toate drepturile si obligatile. Prin urmare, in cazul in care vor fi incalcate regulile, se vor aplica sanctiuni corespunzatoare. Daca va fi aprobat, disciplina va fi la ordinea zilei“, a declarat Gheorghe Calinoiu, directorul APT Craiova.


45 de gorjence si-au gasit de lucru la Bursa Locurilor de Munca


45 de gorjence au reusit sa se angajeze dupa ce au participat ieri la Bursa Locurilor de Munca pentru Femei, actiune desfasurata la Casa de Cultura din Tirgu Jiu. De asemenea, alte 232 de persoane au fost programate la un interviu suplimentar la sediul firmelor. La aceasta bursa speciala au participat 355 de persoane, in timp ce numarul locurilor de munca puse la dispozitie de cei 32 de agenti economici a fost de 278. Posturile oferite la bursa au fost: asistent medical, muncitor necalificat, cosmeticiana, operator calculator, ospatar, bucatar, contabil etc. In acest an, Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Gorj va mai organiza patru editii ale bursei locurilor de munca. Urmatoarea actiune va avea loc pe 15 aprilie.


Gorjul, afectat de alunecarile de teren


Peste 42% din suprafata agricola a judetului Gorj este afectata de alunecarile de teren. Potrivit unui studiu realizat de Prefectura Gorj, alunecarile de teren se manifesta pe o suprafata de 106.579 ha, dintr-un total de 250.268 ha. Ploile din ultima perioada si topirea zapezii au determinat producerea de alunecari de teren si in unele zone populate. In localitatea Dobrita, comuna Runcu, au fost afectate trei imobile si alte 18 sint in pericol. A fost afectata reteaua de apa, soseaua si linia electrica. In comuna Rosia de Amaradia au fost afectate radical doua imobile si sint in pericol de a fi afectate alte locuinte, impreuna cu drumul comunal si linia electrica. In orasul Novaci a fost afectat terasamentul drumului judetean si linia electrica. De asemenea, in comuna Capreni a fost afectat terasamentul drumului judetean, iar in comunele Albeni si Rosia de Amaradia este pus in pericol terasamentul caii ferate.


Cum schimbati medicul de familie


Asiguratii au posibilitatea de a schimba medicul de familie, dupa o perioada de cel putin trei luni de la data inscrierii pe lista acestuia, se arata intr-un comunicat al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.Pentru a realiza acest lucru, asiguratul trebuie sa adreseze o cerere medicului pe lista caruia vrea sa se inscrie, precizind numele medicului de la care pleaca. Dupa inregistrarea cererii, medicul de familie primitor are obligatia sa anunte in scris, in maximum 15 zile lucratoare, medicul de familie de la care a plecat asiguratul, precum si casa de asigurari de sanatate cu care se afla in relatii contractuale. Fisa medicala a pacientului va fi transmisa noului medic de familie al acestuia, iar o copie a acestei fise va fi pastrata de cabinetul medical de la care pleaca asiguratul cel putin un an de la plecarea acestuia. Asiguratii de sanatate au obligatia de a prezenta medicului de familie documentele justificative care atesta calitatea de asigurat: adeverinta sau, pentru pensionari, cupon de pensie.


Italienii infiinteaza la Craiova Bussines Antena


Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia este in aceste zile gazda unei delegatii din Italia, compusa din reprezentanti ai Regiunii Lazio, ai Consortiului pentru Dezvoltare Industriala Latina-Roma si ai mediului de afaceri din aceasta zona. Vizita delegatiei italiene are ca obiectiv continuarea relatiilor din ultimii ani intre autoritatile locale si regionale din cele doua tari, precum si intensificarea cooperarii intre mediul de afaceri din Oltenia si investitori din regiunea Latina-Roma, Italia, in acest sens semnindu-se si protocoale de colaborare cu administratia doljeana. Potrivit celor declarate de Lorenzo Mangiapelo, reprezentantul consortiului italian, investitorii prezenti la Craiova au activitati in telefonie, montaj tv si masini de spalat, constructii, industria farmaceutica si agricultura. In ceea ce priveste agricultura, italienii au demarat deja o afacere, in localitatea gorjeana Bustuchin, unde au infiintat o ferma de porci cu 3.000 de animale, intentionind sa produca specialitatea traditionala italiana de sunca „prosciuho“, iar in Dolj doresc sa investeasca intr-o fabrica de nutreturi combinate pentru porcine. Tot in cadrul colaborarii româno-italiene, se are in vedere infiintarea la Craiova a unui birou italian de informare, sub titulatura Bussines Antena.


Grigoras si Boboc, in carti pentru sefia RAT Craiova


Consiliul Local (CL) Craiova are pe ordinea de zi a sedintei ordinare din acesta luna un proiect de hotarire privind numirea unui director la Regia Autonoma de Transport, dupa ce Iulian Ocroteala a fost eliberat din functie de alesii locali, din cauza rezultatelor economice slabe ale regiei in anii de directorat ai acestuia. Cu toate ca proiectul a fost intocmit, nu se cunoaste inca persoana care va ocupa aceasta functie, atributiile numirii unui interimar revenind primarului Antonie Solomon, care inca nu s-a hotarit asupra vreunui nume. Totusi ieri Solomon a nominalizat doua posibile variante: Virgil Boboc, fost subprefect PSD de Dolj si actual sef de cabinet parlamentar al senatorului Mircea Geoana, si Neculai Grigoras, fost deputat PSD de Dolj actual director al Directiei de Taxe si Impozite. Daca Boboc nu detine in prezent sefia vreunei institutii, Grigoras pare dispus sa renunte la scaunul de la Taxe si Impozite pentru sefia PSD Craiova, dar acest lucru nu l-ar impiedica sa fie in acelasi timp si director la RAT.


CJ Dolj scoate de la naftalina studii vechi in speranta obtinerii de fonduri UE


Administratia doljeana intentioneaza sa efectueze un sondaj de opinie in judet pentru a identifica principalele zece probleme de interes care ar putea face obiectul unor proiecte de obtinere de fonduri pe programe europene. Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a precizat ca recenta vizita la Craiova a sefului Delegatiei Comisiei Europene in România, Jonathan Scheele, a avut meritul de a-i convinge inca o data pe edilii locali de importanta unor proiecte bine intocmite pentru obtinerea de finantari UE. „Ne-am mai propus sa scoatem de la naftalina toate studiile de fezabilitate facute la anumite proiecte de-a lungul timpului, sa le periem si sa vedem ce putem obtine“, a spus Prioteasa.


Alba-neagra cu demisia directoarei AJOFM Dolj


Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca directoarea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Dolj, Adriana Breazu, si-a depus demisia din functia de director general al institutiei. „Doamna Breazu mi-a fost colega de liceu si o respect cu atit mai mult. E decizia dinsei, probabil are motive personale, nu am intrebat-o“, a raspuns prefectul la intrebarile ziaristilor. Potrivit prefectului, interimatul pina la ocuparea postului prin concurs ar trebui sa fie indeplinit de directoarea adjuncta Daniela Neagoe. Adriana Breazu dezminte insa ca si-ar fi inaintat demisia sau ca s-ar gindi sa demisioneze. „Domnul prefect sa se mai informeze. Eu nu mi-am depus demisia si nici nu am de gind s-o fac. De ce sa-mi dau demisia?“, a declarat directoarea AJOFM Dolj. Din toata aceasta poveste nu se pot trage decit doua concluzii: ori directoarea Breazu nu vrea sa faca mare caz pe aceasta tema, in caz ca intr-adevar si-a dat demisia, ori prefectul Giugea dezinformeaza presa cu buna stiinta, pentru a provoca schimbarea conducerii AJOFM cu un om al noii puteri politice. Asta, bineinteles, in caz ca Nicolae Giugea nu vorbeste din ce aude pe la colturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS