19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberarea autorizatilor de construire pentru balcoane a fost blocata

Eliberarea autorizatilor de construire pentru balcoane a fost blocata

Craiovenii care doresc sa isi construiasca un balcon la parterul blocului mai au de asteptat pina cind autoritatile locale vor reglementa situatia juridica a terenurilor. Zeci de persoane s-au trezit ca, desi au cheltuit milioane de lei pentru toate avizele, nu pot obtine autorizatia de construire, deoarece in urma cu aproximativ doua luni primaria a primit din partea Inspectoratului Judetean in Constructii (IJC) Dolj o decizie prin care i se interzicea eliberarea autorizatilor pina cind nu se pune la punct situatia juridica a terenurilor. Angajatii municipalitatii nu stiu inca ce trebuie facut, in prezent existind doua variante: fie aproba concesionarea terenului, fie inchirierea lui. Desi acesta problema a fost introdusa pe ordinea de zi pentru sedinta consiliului local de la sfirsitul lunii martie, intre timp s-a decis scoaterea ei, din motive care nu au fost comunicate.


„Functionarii publici nu stiu ce trebuie sa faca in aceasta situatie. Le-am cerut sa-mi explice de ce nu pot sa imi elibereze autorizatia, insa nici ei nu stiau motivele. O sa merg in audienta la primar sau la viceprimar, poate ma lamuresc ei! Trebuia sa ne fi anuntat si pe noi, ca sa nu mai depunem actele. Cei de la primarie mi-au spus ca nu mai primesc astfel de cereri, dar pina acum de ce le-au admis daca nu stiau ce trebuie facut? Mi-au trimis acasa un raspuns prin care spun ca trebuie sa astept pina cind vor reglementa ei situatia. Cine stie cind se va intimpla asta!“, a declarat Iulian Ilie.


Functionarii trebuie sa hotarasca atit valoarea sumelor care vor fi platite de beneficiari, cit si masurile care vor fi luate in cazul celor care au primit deja autorizatii de construire pentru balcoane. „Daca au trecut doi ani, orice sanctiune s-a prescris si nu avem cum sa le impunem celor care si-au construit balcoane sa incheie contracte cu noi. Mai delicata este situatia celor care au construit fara sa aiba autorizatie, acestia fiind in ilegalitate“, a precizat un angajat al primarie.


Autorizatiile de construire costa citeva milioane de lei


Pentru a obtine unda verde la construirea de balcoane, trebuie mai intii reglementata situatia juridica a terenurilor printr-o hotarire a consiliului local, care intirzie insa sa apara.


Pina acum, pentru obtinerea autorizatiei, craiovenii aveau de parcurs mai multe etape si de cheltuit multi bani. Mai intii, trebuia sa depuna la primarie o cerere pentru eliberarea certificatului de urbanism. In acesta erau specificate toate avizele care trebuia obtinute, respectiv din partea Serviciului Public de Salubritate, SC Electrica, Romtelecom sau SC Distrigaz. Pentru obtinerea fiecarui aviz, solicitantul trebuia sa achite o taxa de aproximativ 500.000 de lei, la care se adauga onorariul arhitectului, care ajungea la zece milioane de lei. Cu documentele obtinute, solicitantul trebuia sa mearga la Inspectoratul Judetean in Constructii pentru a obtine avizul. Apoi dosarul trebuia depus din nou la primarie, care elibera autorizatia. De la inceputul anului, au fost depuse 30 de cereri, dintre care doar sapte au primit raspuns pozitiv, deoarece, incepind din luna februarie, cei care doreau un balcon s-au lovit de refuzul IJC Dolj. Craiovenii mai au de asteptat pina cind autoritatile locale se vor decide sa treaca la treaba.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS