11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVicele Ilie Mihai - implicat in fraudarea BCR

Vicele Ilie Mihai – implicat in fraudarea BCR

• El este acuzat de complicitate la acordare ilegala de credite, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune • Conform procurorului-sef Alexandru Chiciu, prejudiciul a fost estimat la 2.000 de miliarde de lei


Procurorii Sectiei a II-a din cadrul PNA l-au audiat ieri pe Ilie Mihai, vicepresedinte al BCR, si au dispus totodata inceperea urmaririi penale impotriva acestuia, sub aspectul savirsirii infractiunilor de complicitate la acordare de credite in neconcordanta cu legislatia in vigoare si normele financiar-bancare, asociere in vederea comiterii de infractiuni si complicitate la inselaciune, toate in forma continuata, au declarat surse judiciare.


Potrivit acestora, pe parcursul anchetei s-a constatat faptul ca vicepresedintele BCR impreuna cu alte persoane cu functii de conducere, decizie si control din cadrul BCR au contribuit, in mod intentionat, la crearea, organizarea, planificarea si desfasurarea activitatii de creditare in conditii nelegale sau cu incalcarea normelor de creditare bancara in cadrul BCR Sucursala Novaci, judetul Gorj, si Sucursalele Sector 4 si Sector 6 ale BCR Bucuresti. In sarcina vicepresedintelui BCR, anchetatorii au retinut ca, folosindu-se de calitatea si functia avute in cadrul bancii si prin intermediul altor directii din banca aflate in subordine, Ilie Mihai a avut posibilitatea cunoasterii in permanenta a tranzactiilor bancare efectuate de cele cinci societati comerciale reprezentate de Mathyas Gabriel Viorel si aflate in strinsa legatura cu societatile comerciale din judetul Vilcea, reprezentate de Ion Marin, societati a caror creditare s-a facut prin intermediul BCR Sucursala Novaci, judetul Gorj.


Virful piramidei


Contactat telefonic, procurorul-sef al Sectiei a II-a a PNA a declarat ca dosarul BCR Novaci este una dintre cele mai complexe cauze aflate in lucru. „Procurorii au mers pe urma banilor, respectiv a celor 2.000 de miliarde de lei acordate unei sucursale din Gorj de centrala BCR in perioada 2002 – aprilie 2003. Noi nu ne-am oprit la simpli functionari bancari, am mers spre virful piramidei, iar cercetarile nu se opresc aici. Am fost sprijiniti atit de Directia de Supraveghere din BNR, cit si de conducerile Bancii Comerciale Române si RIB, care ne-au pus la dispozitie toate datele si actele solicitate. Aceste banci sint reprezentative, puternice in sistemul bancar românesc si impreuna cu reprezentantii acestora am luat masuri pentru acoperirea prejudiciilor si rambursarea creditelor“, a afirmat Alexandru Chiciu.


Furtuna a pornit in februarie


Amintim ca, la sfirsitul lunii februarie, Mihai Hajdu, directorul Sucursalei BCR Sector 6 Bucuresti, Elena Mogoi, contabil-sef si membru al Comitetului director al bancii, Maria Gologan, jurist si membru al Comitetului director, Virginica Voicu, sef Serviciu credite si membru al Comitetului director, si Luminita Rais, ofiter de credite, au fost pusi oficial sub acuzare de procurori, fiind invinuiti de acordare a unor credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea destinatiilor pentru care acestea au fost contractate, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Aceste fapte ar fi fost comise in legatura cu modul de aprobare a 291 de credite, in valoare totala de peste 1.200 de miliarde de lei. Intreaga activitate infractionala ar fi avut drept scop favorizarea unor societati comerciale reprezentate de omul de afaceri bucurestean Gabriel Viorel Matyas. La inceputul acestei saptamâni, a fost pus oficial sub acuzare Laurentiu Treapat, fostul director al Directiei de Metodologie si Managementul Riscului din Centrala Bancii Comerciale Române, in legatura cu acordarea preferentiala de credite catre oameni de afaceri.


Procurorii au declansat urmarirea penala impotriva lui Mihai Laurentiu Treapat pentru complicitate la acordare de credite cu incalcarea normelor bancare si a legislatiei, complicitate la inselaciune si asociere in vederea comiterii de infractiuni. In aceeasi zi, directorul Mihaela Staicovici, adjunctul sau, Clara Popescu, seful Serviciului credite, Gabriela Panu, si contabilul-sef Maria Radescu, din cadrul BCR Sector 4 Bucuresti au fost acuzati de acordare nelegala de credite, nerespectarea normelor bancare si asociere in vederea comiterii de infractiuni, precum si complicitate la inselaciune.


BCR a sesizat autoritatile in 2003


Ancheta are legatura si cu activitatile pentru care au fost pusi sub acuzare un fost vicepresedinte si alti sase inalti functionari ai Romanian International Bank (RIB). Potrivit surselor judiciare citate, activitatea din sucursalele RIB a fost in strinsa legatura cu alte unitati bancare, precum si cu sucursala Bancii Comerciale Române Novaci – Gorj, prin conturile carora societatile comerciale reprezentate de Gabriel Mathyas si Ion Marin (trimis deja in judecata de PNA in alte doua dosare penale – n.r.) au efectuat, planificat si organizat in mod repetat insemnate plati, transferuri, ridicari si depuneri de numerar, in interesul unuia sau al altuia. Frauda de la Novaci a fost depistata de BCR inca din anul 2003 si s-a cerut institutiilor abilitate sa ancheteze acest caz, cu rezolvarea unui prejudiciu de aproximativ 788 de miliarde de lei. In acelasi timp, banca a continuat demersurile legale pentru recuperarea sumelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS