22.3 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii s-au inghesuit sa sufle in spirometru

Craiovenii s-au inghesuit sa sufle in spirometru

Ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ din Craiova a devenit supraaglomerat ieri din cauza numarului foarte mare de persoane care s-au prezentat la control pentru detectarea gratuita a astmului si bronsitei.


Potrivit medicilor, aproximativ 20 de persoane beneficiaza zilnic de consultatii gratuite in cadrul Campaniei pentru Controlul Astmului si Bronsitei Cronice, desfasurate de Ministerul Sanatatii si Societatea Nationala de Pneumologie in toata tara, in perioada 24 februarie – 1 aprilie. „Cei interesati se prezinta la cabinet, de unde primesc un chestionar simplu pe care il completeaza, dupa care are loc controlul propriu-zis, constind in determinarea unei probe functionale respiratorii. Este vorba, de fapt, de un test pentru masurarea functiei respiratorii, cu ajutorul unui spirometru – un aparat performant adus de la Bucuresti special pentru aceasta campanie si care va fi returnat pe 1 aprilie“, a declarat dr. Dragos Nicolosu, medic primar pneumolog in cadrul Spitalului de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova. Interesul mare de care se bucura aceasta actiune se datoreaza, dupa spusele medicilor pneumologi, campaniei facute in mass-media, dar si faptului ca doritorii nu au nevoie nici de trimitere de la medicul de familie, nici de adeverinta de la serviciu sau orice alt document justificativ pentru a putea beneficia de gratuitate.


Astmul bronsic si bronsita cronica sint boli de plamini care se traduc prin greutate in respiratie (sufocare) si tuse, insotita sau nu de expectoratie. In România, astmul bronsic si bronsita cronica au o prevalenta de 7-8% din populatie, fiecare dintre aceste maladii afectind aproximativ 1.000.000 de persoane. Medicii considera ca doar 25% dintre bolnavi sint inregistrati. Cu toate acestea, numai pentru bronsita cronica, cheltuielile cu tratamentul sint de peste 20.000 de miliarde de lei anual.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS