5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFinantele doljene declanseaza Armaghedonul financiar

Finantele doljene declanseaza Armaghedonul financiar

• Aproape 9.000 de firme din Dolj, cu datorii mai mari de 100.000 de lei, se vor alege cu conturile blocate • Pentru a evita schimbarea contului, Finantele vor lucra permanent cu bancile comerciale • DGFP va cere instantelor sa-i oblige pe administratori sa plateasca din buzunar datoriile firmelor in cazul in care acestia au instrainat activele lasind societatile in pragul falimentului


Pentru societatile comerciale din Dolj se anunta vremuri grele. Directia Generala a Finantelor Publice Dolj va declansa in perioada urmatoare o actiune fara precedent de recuperare prin orice mijloace a datoriilor acumulate de firmele doljene la bugetul consolidat al statului, ca urmare a indicatiilor primite de la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala. Desi campania de colectare a restantelor fusese demarata de Finantele publice doljene inca din noiembrie anul trecut, actuala conducere a DGFP Dolj a participat la intilnirea cu primul-ministru si ministrul finantelor din urma cu doua zile, la care au fost prezenti directorii tuturor directiilor judetene.


„De acum incolo vom lucra conform unui program de incasari trimestrial, iar, in cazul in care acesta nu este realizat, vom fi sanctionati cu abatere disciplinara“, a declarat directorul DGFP Dolj, Ioan Filipescu, care a nuantat informatiile aparute in presa conform carora conducerile judetene vor fi decapitate daca nu-si fac planul. „Pina la urma tot la demitere se va ajunge, dar vor fi si recompense in cazul in care incasarile se incadreaza in grafic“, a precizat Filipescu.


Finantele vor bloca tot ce misca


Pentru a pune in practica ordinele de la Bucuresti, Finantele doljene vor declansa o actiune similara cu cea a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, care a blocat conturile bancare ale mai multor societati comerciale in scopul recuperarii restantelor acumulate de acestea la bugetul asigurarilor de sanatate. Demersul finantelor va fi insa mult mai complex si va urmari atit restantele la bugetul de stat, cit si la celelalte fonduri de asigurari sociale. „Actiunea pe care am inceput-o in urma cu citeva luni se aseamana cu cea a AVAS, dar, spre deosebire de aceasta, noi vom incerca sa recuperam datoriile acumulate de firme la bugetul consolidat al statului, aici incluzindu-se atit veniturile din salarii, impozitul pe profit si taxa pe valoarea adaugata, cit si contributiile la asigurarile sociale, de sanatate si somaj“, a declarat directorul executiv al DGFP. Finantele intentioneaza sa blocheze conturile bancare a 9.000 de firme cu datorii mai mari de 100.000 de lei, decizie care va fi comunicata si bancilor unde acestea au deschise conturile respective. Poprirea se va face insa si la terti, adica, in cazul in care o firma datoreaza statului o anumita suma de bani, dar are, la rindul ei, de incasat de la o alta societate comerciala anumite creante, finantele se vor intoarce impotriva acesteia din urma, in felul acesta usurind si munca administratorilor firmei datoare. Noutatea consta in faptul ca finantele vor putea da in judecata bancile care nu vor executa ordinele de poprire. De asemenea, pentru a da de urma conturilor datornicilor, bancile vor actualiza permanent baza de date a finantelor, situatia conturilor innoindu-se de doua ori pe luna. „In felul acesta, daca o firma fuge de pe un cont pe altul o vom depista imediat“, avertizeaza Filipescu. Pentru a le taia firmelor restantiere orice pofta de fentare a bugetului de stat, finantele le-au interzis acestora sa plateasca fragmentat facturile intocmite, procedeu prin care achitarea unei facturi se facea pina acum prim emiterea mai multor chitante fiscale. „In cazul in care o firma are cont bancar, dar nu dispune de nici un leu, poate plati din casa in limita a 50 de milioane de lei pentru fiecare client“, a declarat Mihai Antonescu, director executiv adjunct in cadrul DGFP Dolj.


Tinind cont de faptul ca suma maxima pe care o poate detine in casa o firma este de o suta de milioane de lei pe zi, inseamna ca aceasta nu poate plati decit cel mult doi clienti. „Daca nu au nici un leu in cont, le vom lua banii din casa“, a mai spus Antonescu. Totodata, Finantele mai au la dispozitie o modalitate prin care ii pot determina pe datornici sa-si plateasca restantele. „De acum incolo nu vom mai admite depunerea deconturilor fara depunerea ordinelor de plata. Pina acum firmele erau obisnuite sa declare sumele datorate la buget, dar fara sa aduca ordinele de plata prin care sa dovedeasca ca au si achitat restantele. La fel se va intimpla si in cazul certificatelor de atestare fiscala“, a declarat Ioan Filipescu. In primele doua luni din acest an Finantele doljene au blocat conturile mai multor firme datoare, in principiu cele aflate in procedura de executare silita, demers in urma caruia au recuperat la buget 43 de miliarde de lei, iar actiunea va capata amploare, deoarece fiscul are de incasat creante de aproape 6.000 de miliarde de lei.


Doljul, in primele sapte judete ca incasare


Statistic vorbind, Doljul s-a prezentat cu lectiile facute pe ultimele doua luni in fata ministrilor de la Bucuresti, la intilnirea de acum doua zile. Comparativ cu perioada ianuarie- februarie 2004, DGFP Dolj a pus biciul pe datornici in lunile similare din acest an, colectind 1.334 de miliarde de lei, cu aproape 300 de miliarde de lei mai mult decit anul trecut. „S-a colectat masiv taxa pe valoarea adaugata si impozitul pe profit, dar avem un minus la impozitul pe venitul din salarii dupa aplicarea cotei unice de 16%“, a declarat Ioan Filipescu. Conform acestuia, scaderea veniturilor la acest capitol nu inseamna ca aplicarea cotei de 16% nu a dat roade, ci ca rezultatele se vor vedea in timp. „Scaderea s-a datorat datorita faptului ca s-a redus cota impozabila, dar aceasta isi va produce efectele in timp. Compensarea veniturilor a venit din partea TVA si a impozitului pe profit“, a precizat Filipescu. Directorul executiv al DGFP crede ca firmele din Dolj au inceput sa fie mai constiincioase in privinta platii contributiilor, lucru evidentiat si de clasarea Doljul in primele sapte judete ca pondere a incasarilor. Finantele vor mai avea insa de lucru pina la sfirsitul lunii martie, cind va trebui sa colecteze aproximativ 960 de miliarde de lei pentru a respecta programul impus de Ministerul Finantelor. Una dintre solutiile la care a apelat in ultimele luni DGFP a fost verificarea cererilor de rambursare a TVA. „Ca numar acestea sint foarte multe, dar valoarea fiecareia este rezonabila, de maximum 400 de milioane de lei, fata de trei miliarde pina acum“, a mai declarat Filipescu.


De asemenea, Finantele au trimis somatii de plata de peste 520 de miliarde de lei, din care s-au incasat momentan 57 de miliarde. Totodata, fiscul va cere atragerea raspunderii materiale a administratorilor firmelor cu datorii care au instrainat activele si au lasat firmele doar cu datoriile, 40 dintre acestia intrind deja in vizorul DGFP. La acestea se adauga cele aproximativ o mie de miliarde de lei datorii esalonate conform ordinelor comune si actelor normative in vigoare al caror grafic de plata va fi strict monitorizat, orice pas gresit insemnind si pierderea facilitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS