16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitate21 de zone din Gorj, afectate de alunecarile de teren

21 de zone din Gorj, afectate de alunecarile de teren

• Ploile din ultima vreme au determinat noi alunecari de teren la Dobrita • Alunecare de teren pe Defileul Jiului • Doua drumuri din Bustuchin ar putea fi inchise


21 de zone din judetul Gorj sint afectate de alunecarile de teren, mai multe gospodarii fiind afectate, iar circulatia pe mai multe drumuri se desfasoara cu mare greutate, pe un singur sens. Nicolae Badescu, directorul executiv al Consiliului Judetean Gorj, a precizat ca toate alunecarile de teren sint atent monitorizate. Cea mai afectata localitate este Dobrita, din comuna Runcu. Terenul din marginea drumului judetean s-a surpat, o casa fiind distrusa, iar alte doua afectate. Casa in care locuia o octogenara s-a darimat, iar o familie compusa din sase persoane a fost nevoita sa plece din locuinta, pentru ca se putea prabusi in orice moment. Drumul judetean este inchis circulatiei, pentru ca structura de rezistenta a fost afectata. Dupa ce fenomenul a stagnat o perioada, in ultimele zile pamintul s-a deplasat din nou. „Pamintul s-a mai lasat cu o jumatate de metru. Am pus la dispozitia familiei Pisc un apartament, dar am inteles ca doarme la un vecin, pentru ca trebuie sa aiba grija de animale. Au venit cei de la Drumurile Judetene si au mai lucrat la drum“, a spus Nicolae Badescu.


Doua drumuri din comuna Bustuchin, afectate de alunecarile de teren


Un drum comunal si altul judetean din comuna Bustuchin sint afectate de alunecarile de teren, circulatia desfasurindu-se cu greutate. Primarul localitatii, Ion Ciocea, a spus ca ambele drumuri ar putea sa fie inchise circulatiei, daca fenomenul va continua: „Am actionat cu mijloace proprii si am acoperit suprafata care s-a lasat sub nivelul drumului cu aproximativ un metru. Cu toate acestea, alunecarea de teren continua, din cauza ploii si a topirii zapezii. Cinci-sase case care se afla in marginea drumului judetean sint in pericol. Am anuntat prefectura si Protectia Civila“.


Un taran din Arcani a ramas fara gradina


In satul Balcesti, comuna Bengesti-Ciocadia, drumul comunal a fost afectat si se circula pe un singur sens. Alte alunecari de teren s-au mai inregistrat in localitatea Stroesti, comuna Arcani, unde un mal s-a surpat, iar gospodaria familiei Vinturis a fost afectata. „Fenomenul a avut loc in toamna trecuta. Din cauza debitelor mari, riul Sohodol si-a schimbat cursul si a ajuns pina in dreptul locuintei lui Rodion Camataru, terenul si gradina fiind distruse. Exista un proiect pentru schimbarea matcii Sohodolului si consolidarea malurilor. Speram ca lucrarile sa inceapa in acest an“, a spus viceprimarul comunei Arcani, Vasile Popescu. De asemenea, podul din localitatea Licurici a fost afectat si se circula pe un singur fir, iar pe drumul judetean din localitatea Prigoria au aparut mai multe fisuri, cu o adincime de o jumatate de metru.


Circulatia pe Defileul Jiului este restrictionata, dupa ce, in urma cu doua zile, la jumatatea distantei intre Bumbesti Jiu si Petrosani, un zid de protectie s-a surpat. Traficul rutier se desfasoara doar pe un singur sens. Si la intrare in localitatea Bumbesti Jiu circulatia se desfasoara pe un singur fir, malul unui piriu surpindu-se pe o distanta de citiva zeci de metri. Lucrarile de refacere a celor doua portiuni afectate de alunecarile de teren va costa citeva miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS