14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateElectroputere se indreapta spre lichidare

Electroputere se indreapta spre lichidare

„Perdantul“ Stefan Vuza, eliminat din cursa pentru privatizare, a declarat ca decizia a fost politica


Interesele economice din jurul Electroputere risca sa arunce fabrica in faliment in perioada urmatoare. Daca momentan societatea functioneaza la cota de avarie doar datorita faptului ca este tinuta in brate de stat, care a protejat-o de creditori prin legea de administrare speciala, Electroputere nu are insa perspective in lipsa unui investitor care sa o faca competitiva pe piata si sa-i dea puterea de a se „bate“ cu alte firme de profil pentru cistigarea contractelor. Recenta decizie a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de a elimina din cursa pentru privatizare cel mai puternic consortiu format din Contactoare Buzau si Somes Dej arunca o urma de indoiala asupra capacitatii si dorintei statului de a privatiza cu adevarat Electroputere. Declaratiile si faptele AVAS din ultima saptamina demonstreaza cu prisosinta acest lucru, autoritatea statului raminind sa analizeze in aceasta saptamina doar documentele depuse de celalalt consortiu ramas in cursa, format din Cuprom SA Bucuresti, Amteck Investitii si persoana fizica Gheorghe Nitu.


Haos la Directia de Informare si Relatii Publice a AVAS


Bilbiielile AVAS atunci cind i s-au cerut explicatii referitoare la decizia luata demonstreaza ca sefii de la Bucuresti nu s-au pus inca de acord in privinta a ceea ce trebuie sa declare sau ca nu stiu pe unde sa scoata camasa ca sa-si justifice deciziile. La inceputul acestei saptamini, directorul general pentru privatizare din cadrul AVAS, Georgel Calin, declara unui cotidian local ca din cursa pentru privatizarea Electroputere a fost eliminat consortiul Contactoare – Somes urmind ca in perioada urmatoare sa se analizeze si oferta celuilalt consortiu. La solicitarea GdS, reprezentantii Directiei de Informare si Relatii Publice a AVAS au declarat ca directorul Calin nu putea declara asa ceva, deoarece este in concediu medical, mentionind ca nici o informatie oficiala in acest sens nu a fost emisa de AVAS. Contactat telefonic de reporterii GdS, Georgel Calin s-a aratat reticent si a declarat ca cele scrise in ziar sint adevarate, dar a fost surprins sa afle ca Directia de Relatii Publice (DRP) a institutiei nu emisese nici un comunicat referitor la eliminarea din competitie a concernului condus de Stefan Vuza. Ca un facut, dupa citeva minute, reprezentantii DRP a AVAS au trimis un comunicat care se bate cap in cap cu declaratiile liderului sindical al Electroputere, Eugen Bojenoiu, care afirma intr-un cotidian local ca eliminarea primului consortiu s-a datorat faptului ca acesta nu a putut dovedi ca are forta financiara. Iata cum suna comunicatul AVAS primit pe adresa redactiei, pe 2 martie: „In urma analizei documentelor de participare, comisia de negociere a AVAS a decis eliminarea Consortiului format din SC SOMES SA Dej si SC CONTACTOARE SA Buzau din cursa pentru privatizarea societatii ELECTROPUTERE Craiova. Respingerea a avut la baza faptul ca ofertantul nu a depus toate documentele de participare prevazute de anuntul de privatizare si de legislatia in vigoare“. Motivele invocate de AVAS sint total diferite fata de cele avansate de Bojenoiu, care in calitate de lider sindical stie foarte bine cum stau lucrurile.


Vuza crede ca este decizie politica


Contactat telefonic, reprezentantul consortiului format din Contactoare Buzau si Somes Dej, Stefan Vuza, a declarat ca decizia de eliminare este corecta din punct de vedere juridic, precizind insa ca directorul general pentru privatizare, Georgel Calin, nu a vazut niciodata oferta financiara a consortiului. „Decizia este politica. Ne-au eliminat pentru ca nu am adus avizul de la Consiliul Concurentei care sa arate ca prin cumpararea Electroputere nu se realizeaza o concentrare economica. Am incercat sa le spunem ca obtinerea avizului dureaza mult. De asemenea, au spus ca certificatele fiscale erau vechi de o saptamina si nu le pot lua in considerare, desi acestea se elibereaza pentru intreaga luna. Noi nu am comentat, desi legea ii dadea dreptul AVAS sa solicite documente si dupa termenul-limita in scopul atractivitatii la privatizare a societatii“, a declarat Stefan Vuza. Conform spuselor sale, in cazul in care ar fi cistigat licitatia, ar fi investit in fabrica minimum 15 milioane de euro, cam de patru ori mai mult decit celalalt consortiu, dupa cum s-a exprimat acesta. Ramasa sa se spele pe cap cu consortiul Cuprom Bucuresti, Amteck Investitii si Gheorghe Nitu, AVAS are mari sanse sa rateze si cea de-a sasea tentativa de vinzare a Electroputere. Actionarii consortiului sint firme din Cipru, ai caror proprietari ramin invaluiti in mister, iar vechimea celor doua firme de numai doi ani nu corespunde cu cerinta minimala de zece ani impusa de AVAS. In aceasta situatie, AVAS ori maninca jaratic si vinde fabrica in patru luni, asa cum ii cere FMI, ori Electroputere va fi lichidata si vinduta pe bucati. Ce se va alege de societate nu stie nici actualul director, Cornel Mondea. „Noi am inaintat impreuna cu sindicatele doua solutii de privatizare pe care ni le asumam si acum: fabrica sa fie desfacuta in doua module, o solutie, sau sa fie impartita in mai multe module pe care AVAS sa le vinda intr-o luna. Pe noi nu ne intereseaza neaparat banii investitorului, ci piata de desfacere. Banii vin pe locul trei sau patru. Oricum, decizia apartine AVAS“, a declarat pentru GdS directorul Electroputere. Din cite se pare, de fabrica din Craiova pare sa nu se lipeasca nici un afacerist agreat de puterea politica. Ori jocurile se fac la nivel foarte inalt, iar inclestarea duce la esec, ori prostia autoritatilor depaseste orice inchipuire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII