12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii de santier pot sustine examen pentru autorizatie in luna martie

Inspectorii de santier pot sustine examen pentru autorizatie in luna martie

Inspectorii de santier din judetul Dolj pot sustine in perioada 23 – 25 martie examen pentru obtinerea autorizatiilor. Conform Legii nr. 10/1995, fiecare investitor cu activitate in domeniul constructiilor are obligatia sa supravegheze lucrarile prin intermediul unei persoane autorizate de Inspectoratul de Stat in Constructii (IST) Dolj sau printr-o firma de consultanta. Incepind din acest an se tine cont de calificarea si vechimea in activitate a inspectorului care doreste recunoastere.


„Trebuie sa precizez ca nu este vorba de un concurs, ci de un examen. Nu exista limita de locuri, insa cei care vor sa se prezinte trebuie sa ateste prin intermediul diplomei de absolvire, dar si a cartii de munca, faptul ca au experienta pentru domeniul pe care doresc atestarea. In cazul in care o persoana doreste sa obtina autorizatii pentru mai multe domenii, e obligatoriu sa sustina examen pentru fiecare in parte. In acest sens trebuie sa depuna la noi o cerere tip, copie dupa diploma de studii si dupa cartea de munca, un memoriu de activitate in care sa precizeze lucrarile la care a participat, precum si doua recomandari de la specialisti in respectivul domeniu care sa ateste calitatea solicitantului. Dupa aceea, noi ii vom da bibliografia pentru concurs si va sustine examen la data fixata“, a declarat Gheorghe Enescu, inspector-sef in cadrul ISC Dolj.


Examenul va fi supravegheat de o comisie formata dintr-un reprezentat al ISC de la Bucuresti, un inspector teritorial, unul judetean si un secretar, care urmeaza sa primeasca girul de la Bucuresti. Pentru prima oara examenul se va desfasura trimestrial, iar diplomele urmeaza sa fie reinnoite la fiecare patru ani.


Diploma de absolvire si vechimea in munca sint conditii pentru atestare


Daca la nivelul judetului Dolj exista un numar suficient de inspectori in constructii civile, nu acelasi lucru se poate spune despre cei specializati in drumuri si poduri, in acest domeniu existind tot mai putine persoane calificate. Chiar si firmele de consultanta au nevoie de specialisti pentru a putea primi autorizatia necesara. Situatia nu este insa deloc simpla, deoarece, daca o persoana atesta ca a absolvit o facultate de specialitate, dar, conform insemnarilor din cartea de munca, nu a lucrat niciodata in acel domeniu, diploma nu are nici o valoare, nefiind admisa la examen. „Inspectorul de santier este cel care controleaza calitatea lucrarilor executate, precum si cantitatea. De asemenea, printre altele, acesta intocmeste cartea tehnica a constructiei si obtine avizele necesare demararii lucrarii. Este obligatoriu ca in cazul inceperii unei constructii sa existe un astfel de specialist. Noi, cei de la inspectorat, realizam in acest sens verificari, iar daca nu indeplinesc conditia vor fi penalizati, iar lucrarea va fi suspendata pina in momentul in care se pun la punct toate amanuntele“, a incheiat Gheorghe Enescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS