13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateA inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Pavel Nicovala, „abonat“ la fondurile SAPARD

A inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Pavel Nicovala, „abonat“ la fondurile SAPARD

Politistii si procurorii gorjeni au inceput urmarirea penala impotriva omului de afaceri Pavel Nicovala, administratorul firmei EDVAUR Novaci, un adevarat campion al fondurilor SAPARD in judetul Gorj. El este cercetat penal pentru modul de executare a mai multor lucrari de pietruire, reabilitare si intretinere de drumuri, in noua comune din judet, care au fost finantate din fonduri de la bugetul Consiliului Judetean Gorj. Anchetatorii verifica toate cele 14 lucrari realizate de firma EDVAUR, existind indicii ca societatea condusa de Nicovala a incasat bani in mod necuvenit, fara sa execute unele lucrari. Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj a inceput urmarirea penala si fata de alti 19 invinuiti, cercetati in acest dosar, angajati ai consiliului judetean si ai unor primarii, care au facut parte din comisiile de receptie a lucrarilor. Unul dintre acestia este Nicolae Badescu, director executiv in Consiliul Judetean Gorj, care a semnat o serie de documente de receptie. „Toate documentele, inclusiv proiectele, se afla la politie. Voi raspunde daca vor fi probleme“, a spus Nicolae Badescu.


Societatea EDVAUR, alaturi de cea a lui Relu Stefanoiu, SENACO Novaci, detinea un adevarat monopol pentru reabilitarea si modernizarea drumurilor din judetul Gorj. Firma lui Nicovala a beneficiat de lucrari finantate de Consiliul Judetean Gorj in valoare de 7,5 miliarde de lei.


Garda Financiara a verificat firma EDVAUR


In paralel, societatea EDVAUR a fost verificata si de Garda Financiara. Comisarul-sef al Garzii Financiare, Nicolae Mateica, a spus ca societatea a fost sanctionata cu amenda de 50 de milioane de lei pentru intocmirea incompleta a unor documente contabile. Comisarii Garzii Financiare au mai constatat ca s-a incasat o anumita suma de bani in mod nejustificat. „S-a incasat suma de 70 de milioane de lei la care, la data controlului, nu s-au prezentat toate documentele de evidenta primara. Lucrarile nu erau terminate si nu s-a facut receptia acestora. Cazul se va finaliza dupa ce se va incheia receptia“, a spus Nicolae Mateica. Constatarile Garzii Financiare au fost raportate Parchetului Gorj.


Proiecte SAPARD de 130 de miliarde de lei


Firma lui Pavel Nicovala a beneficiat de cinci proiecte SAPARD, dintre care trei executate in tandem cu alta firma, in valoare de 130 de miliarde lei. Firma EDVAUR a cistigat executarea a doua proiecte SAPARD: alimentarea cu apa a comunelor Musetesti si Crasna. De asemenea, consortiul de firme EDVAUR – HIRAL EXIM SRL a cistigat trei licitatii SAPARD pentru realizarea unor lucrari de alimentare cu apa in comunele Schela, Sacelu si Polovragi. La trei dintre lucrarile executate de cele doua firme au fost inregistrate intirzieri foarte mari. O firma contracandidata la licitatii a facut doua sesizari la Oficiul Antifrauda si Anticoruptie impotriva societatii EDVAUR, reclamind unele nereguli. Potrivit unor surse din rindul anchetatorilor, Nicovala este cerectat si de PNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS