16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de tone de fier vechi vindute la REMAT din propria gospodarie

Sute de tone de fier vechi vindute la REMAT din propria gospodarie

Comisarii Garzii Financiare Gorj au identificat trei persoane care au predat la un depozit de fier vechi apartinind societatii REMAT SA o cantitate de peste 230 de tone de deseuri feroase. Acestea au declarat ca fierul vechi provine din propriile gospodarii, dar anchetatorii cred ca fierul a fost furat din unitatile miniere de pe raza judetului Gorj. Conducerea Garzii Financiare sustine ca pe teritoriul judetului s-au dezvoltat mai multe retele prin care fierul vechi este sustras si valorificat.


Cei trei traficanti de fier vechi au fost depistati in urma unei actiuni de control efectuate in cursul lunii februarie de Garda Financiara Gorj la depozitele aflate in apropierea exploatarilor miniere, fiind verificati 18 agenti economici care achizitioneaza, gestioneaza si valorifica deseuri feroase si neferoase. Toate firmele controlate au fost sanctionate cu amenzi care au insumat 485 de milioane de lei si au fost confiscate sume de bani de peste 372 de milioane de lei, reprezentind contravaloarea unor deseuri care nu au putut fi justificate cu documente legale.


Doua dintre persoanele care au predat cantitati impresionante de fier vechi sint din judetul Gorj, iar cealalta este din localitatea Navodari, judetul Constanta. Acestea au vindut fierul vechi ca persoane fizice si au declarat ca provine din propria gospodarie. O persoana din Bumbesti Pitic a predat o cantitate de peste 127 de tone de fier vechi, incasind peste 600 de milioane lei, iar alta din Licurici a vindut aproape 30 de tone de fier vechi. Gabriel Neacsu din Navodari a predat la REMAT peste 86 de tone de fier vechi, insa in cazul acestuia comisarii Garzii Financiare au descoperit ca avea o societate de colectare a fierului vechi si detinea puncte de lucru autorizate pe raza comunelor Bilteni si Plopsoru, in apropierea unitatilor miniere. „Acesta colecta fier vechi in numele societatii si il valorifica in nume propriu, incasind contravaloarea marfii livrate. Cazul este inaintat la Garda Financiara Constanta pentru finalizare“, a spus comisarul-sef al Garzii Financiare Gorj, Nicolae Mateica. Toate cele trei cazuri au fost inaintate Parchetului de pe linga Tribunalul Gorj in vederea inceperii cercetarilor penale pentru evaziune fiscala prin nedeclararea veniturilor. Nicolae Mateica a precizat ca prejudiciul in aceste cazuri se ridica la peste 1,5 miliarde de lei.


Traficantii de fier vechi au furat usile unei scoli din Bilteni


Nicolae Mateica spune ca actiunea de control s-a facut la sesizarea Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. Acesta a recunoscut ca pe raza judetului Gorj exista mai multe retele care se ocupa de sustragerea si valorificarea fierului vechi: „SNLO ne-a sesizat asupra unor societati care au puncte de colectare in zonele miniere si ca prin acestea s-ar valorifica bunurile industriale sustrase din incinta unitatilor miniere. Toate acestea se fac cu complicitatea unor lucratori. Retelele sint foarte bine organizate“.


Primarul comunei Bilteni, Vasile Vladuleanu, a spus ca are probleme atit cu bandele de hoti de fier vechi, cit si cu depozitele de fier vechi: „Pe teritoriul comunei noastre isi desfasoara activitatea Exploatarea Miniera de Cariera Rosia si sint 14 depozite de fier vechi autorizate inainte de a-mi incepe mandatul. Cind le va expira autorizatia, nu o voi mai prelungi. Vor mai ramine decit trei-patru depozite. Am mari probleme cu hotii de fier vechi. S-au furat citeva capete de pod si usi metalice de la scoala, dar hotii au fost prinsi, iar bunurile furate, recuperate“.


Primarul orasului Tirgu Carbunesti, Cristian Toader Pasti, s-a plins si el de mai multe ori ca bandele fura direct din vagoane. El a spus ca hotii actioneaza in complicitate cu lucratorii CFR. Primarul orasului Tirgu Carbunesti a precizat ca a limitat furturile prin introducerea unor patrule de politisti comunitari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS