16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDilgoci vrea sa cumpere Uzina Mecanica Filiasi

Dilgoci vrea sa cumpere Uzina Mecanica Filiasi

Conditiile impuse de Ministerul Economiei dau posibilitatea oricarui SRL sa cumpere o fabrica cu profil militar, ale carei produse sint compatibile cu armamentul NATO


Strins cu usa de FMI si de Uniunea Europeana, statul român a dat liber la privatizarea societatilor aflate in patrimoniul Ministerului Economiei si Comertului, fara sa puna insa prea mare pret pe calitatea investitorilor care intentioneaza sa cumpere fabricile cu datorii de zeci sau sute de miliarde de lei. Dupa ce, in cazul ELECTROPUTERE, autoritatile nu au fost in stare sa gaseasca un investitor de calibru, mergind pe mina unor firme cu actionariat care ridica unele semne de intrebare in privinta solvabilitatii si seriozitatii, aceeasi soarta pare sa o aiba si Uzina Mecanica (UM) Filiasi, infiintata prin decret prezidential in 1981, al carei obiect unic de activitate este productia de echipament militar. In aceasta situatie, statul român ar trebui sa selecteze cu mai multa grija firmele care vor sa cumpere pachetul de actiuni detinut de autoritati. Daca pina acum UM Filiasi s-a aflat in procedura de administrare speciala prin Legea nr. 137/2002, Ministerul Economiei, prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, a publicat anuntul de vinzare a societatii pe 23 decembrie anul trecut.


Conform celor mentionate in anunt, MEC a scos la vinzare intregul pachet de actiuni detinut de stat de 100% din capitalul social, a carui valoare este de 33,9 miliarde de lei, la o valoare nominala a actiunii de 25.000 de lei. Metoda de privatizare aleasa de autoritati a fost vinzarea de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, cu indeplinirea criteriilor de precalificare. In vederea participarii la negociere, potentialii cumparatori trebuia sa indeplineasca mai multe conditii de precalificare mai mult decit lejere, care ar fi oferit posibilitatea oricarui SRL mai instarit sa puna mina pe o fabrica de armament compatibila cu armamentul NATO. Investitorii trebuia sa aiba activitate industriala incadrata conform clasificarii activitatilor specifice din economia nationala, sa prezinte o declaratie pe proprie raspundere autentificata, conform careia cel putin 50% din cifra de afaceri aferenta exercitiului financiar pe 2003 a fost obtinuta din activitate industriala incadrata in una sau mai multe din subsectiunile CAEN. Totodata, posibilii cumaratori trebuia sa fi realizat in 2003 o cifra de afaceri de cel putin zece miliarde de lei, adica aproximativ 300.000 de dolari, suma cel putin ridicola luind in calcul domeniul in care activeaza UM Filiasi. De asemenea, investitorii erau obligati sa accepte efectuarea unor investitii pentru dezvoltarea societatii, in valoare de minimum 120.000 de euro si realizarea programelor de conformare la avizele de mediu pentru privatizare si pentru amplasamentul „centrala termica de zona“. Or, firmele care s-au aratat interesate de UM Filiasi par sa nu aiba tangenta cu domeniul militar. Asa cum reiese din datele Ministerului Finantelor, domeniul de activitate al societatilor ofertante este comertul cu ridicata si intermedieri in comertul cu produse diverse.


Conditii „lejere“ de participare la privatizare


Pina la termenul-limita, 7 ianuarie 2005, pe adresa Ministerului Economiei au ajuns trei oferte ale unor firme de care n-a auzit nimeni sau care au fost implicate in scandaluri de presa. Intr-un comunicat de presa emis chiar pe 7 ianuarie, ministerul anunta ca depusesera oferte SC GEDA PRODEXIM SRL Bucuresti, SC GRIMEX OLTENIA SA Craiova, controlata de controversatul om de afaceri doljean Constantin Dilgoci, si persoana fizica Batog Severus-Emanuil, iar, dupa cum suna comunicatul, cei trei depusesera oferte separate. Daca, in cazul GEDA PRODEXIM numele patronului Dan Radulescu nu spune nimic, alta este situatia in cazul GRIMEX OLTENIA SA, controlata de Constantin Dilgoci.


Printre actionarii acesteia se gasesc Colihotel SRL, Adverting Media si Tufon SA, aceasta din urma avind datorii de peste o suta de miliarde de lei la bugetul consolidat al statului, restante contestate insa de Dilgoci. Cum se impaca acest lucru cu cerintele din anuntul de vinzare, conform carora ofertantii nu trebuie sa aiba datorii la buget, numai reprezentantii MEC stiu. Romeo Susanu, persoana din cadrul ministerului care se ocupa de privatizarea UMF, a declarat pentru GDS ca, in prezent, MEC discuta cu participantii la privatizare dupa ce pe 7 ianuarie a deschis ofertele depuse de acestia. Din cite se pare, cele doua firme au trecut de faza de precalificare, urmind ca in cel mai scurt timp ministerul sa inceapa negocierile de vinzare. Cu alte cuvinte, chiar daca actionarul majoritar al GRIMEX OLTENIA SA, Tufon SA, este dator vindut la stat, fabrica inchizindu-si portile de mai bine de trei saptamini, statul continua negocierile de vinzare fara sa ia in seama situatia financiara a actionarilor, bazindu-se numai pe faptul ca firma participanta, adica GRIMEX OLTENIA, nu are datorii. De unde va face Dilgoci rost de bani pentru cumpararea UM Filiasi si pentru dezvoltare in conditiile in care a inchis deja Tufon SA si a lasat pe drumuri peste doua sute de angajati, numai el stie. Sau poate ca-si va recupera imediat banii platiti pentru actiuni din vinzarea fierului vechi al fabricii din Filiasi.


Un posibil argument in sprijinul acestei ipoteze este memoriul depus de primarul orasului Filiasi, Nicolae Stancioi, la Ministerul Economiei, la Prefectura Dolj si trimis, de asemenea, parlamentarilor de Dolj, Radu Berceanu, Horatiu Buzatu, Mihai Voicu si Eugen Nicolaescu. In respectivul memoriu, primarul Stancioi scrie negru pe alb ca in cadrul unei vizite efectuate de Constantin Dilgoci impreuna cu fostul director economic al UMF in perioada 1997-1998, acesta nu s-a interesat de dotarile uzinei, ci doar de citi kilometri de cale ferata uzinala dispune intreprinderea. „Este un lucru vadit ca acesta nu doreste sa investeasca in reabilitarea uzinei si reluarea activitatii, ci doar sa o transforme in fier vechi si sa o vinda la un pret care sa-i asigure recuperarea contravalorii licitatiei si citeva alte miliarde de lei profit“, a scris in memoriu Nicolae Stancioi.


Cine este Uzina Mecanica Filiasi?


Infiintata de Ceausescu in 1981, prin decret prezidential, UMF a capatat personalitate juridica in 2001, obiectivul raminind acelasi, respectiv fabricarea, modernizarea, repararea, comercializarea, cercetarea si service-ul produselor de tehnica militara. UM Filiasi este unicul producator român al proiectilului de calibrul 40 mm pentru aruncatorul adaptat la pistolul-mitraliera de calibrul 7,62 mm, executat in opt variante. In 2003, in colaborare cu specialisti din cadrul Academiei Militare Bucuresti, societatea a omologat proiectilul calibrul 40 mm compatibil cu armamentul NATO, performantele celor opt variante fiind superioare celor ale proiectilelor executate de firme straine. Cu toate acestea, uzina nu a mai primit comenzi, fapt care a determinat conducerea unitatii sa treaca la reconversia unei parti din capacitatea de productie militara si adaptarea acesteia la realizarea de produse economice. Desi, in prima parte a anului trecut, uzina avea contracte ferme de peste 600.000 de euro si peste 250.000 de dolari, acestea nu au putut fi onorate, deoarece, incepind din august 2004, conducerea MEC a sistat orice activitate de productie. Intre timp, uzina a acumulat datorii la bugetul de stat de peste 24 de miliarde de lei, restante a caror soarta va fi decisa de minister in urma negocierii directe cu firmele ofertante. Reprezentantii MEC trebuie sa deschida bine ochii in momentul in care hotarasc cui vor da uzina de la Filiasi si sa analizeze trecutul actionarilor firmelor ofertante. Oricit de bine ar da privatizarea UMF in fata organismelor internationale, vinzarea unei fabrici militare catre SRL-uri obscure sau implicate in scandaluri nu va duce decit la distrugerea a ceea ce a mai ramas din industria româneasca. In cazul Filiasului, unde somajul este in floare, vinzarea catre un investitor interesat doar de fierul vechi va arunca in haos intregul oras, populatia fiind obligata sa-si caute de munca pe alte meleaguri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS