14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAngela si fiica ei se lupta de 12 ani cu morile de vint

Angela si fiica ei se lupta de 12 ani cu morile de vint

Visurile si idealurile marete legate de fratii nostri de peste Prut sint doar lozinci de zile mari pentru o mama si fiica ei, care se lupta de 12 ani cu morile de vint, pentru a le fi recunoscut statutul pe care-l au din nastere, acela de românce. Plecata in cautarea patriei- mama, Angela Chiriac si fiica ei au refacut chinurile si umilintele refugiatilor basarabeni din urma cu 60 de ani. Saracia si spaima de razboiul din Transnistria al caruit ecou se apropia mult prea repede de raionul Criuleni in care se nascusera le-au adus la Bucuresti, unde credeau ca pot avea un alt inceput. In urma cu 12 ani, Bucurestiul devenise un fel de Mecca al basarabenilor, spre care puteau sa mearga doar cu buletinul de identitate. Legile s-au schimbat, Basarabia a devenit republica independenta in care puteai sa intri si sa iesi doar cu pasaport. Atunci s-au incurcat lucrurile si viata Angelei, ramase cu un copil mic intr-o tara despre care cindva credea ca este si a ei.


Angela Chiriac si fetita ei, Mariana, au venit in România in urma cu 12 ani. Din intimplare, femeia a cunoscut un barbat care avea casa si familie si atunci a crezut ca i-a pus Dumnezeu mina in cap. Gasise un adapost pentru ea si copil si un barbat dispus sa aiba grija de ele. Tot atunci Angela si-a gasit o slujba, iar viitoarea soacra s-a aratat dispusa sa ingrijeasca de copila care nu avea decit doi ani. Barbatul salvator s-a dovedit in timp un hot la drumul mare care a intrat repede la puscarie pentru cinci ani. Angela a ramas la socri, a lucrat, si-a vizitat barbatul la inchisoare si l-a asteptat pina cind si-a ispasit pedeapsa, cu gindul ca fiecare om are dreptul la o a doua sansa in viata. Cind socrii au hotarit sa se reintoarca in comuna natala din judetul Dolj, Murgasi, femeia nu s-a opus si a urmat familia adoptiva, dispusa sa o ia de la capat pentru a nu ramine pe drumuri. Nici in Murgasi lucrurile nu s-au aratat mai bune. Barbatul, naravit la rele si specializat timp de cinci ani in puscarie, a continuat munca inceputa in Bucuresti, hotia. Fara bani, fara un statut legal, Angela a incercat sa-si legalizeze sederea in România, prin obtinerea cetateniei.


Pretul platit pentru a fi român


Cind era cit pe ce sa rasufle usurata si sa-si obtina hirtiile oficiale, un functionar reticent i-a spus ca actele pe care le poseda par falsificate (asa i s-a aratat lui la ochiometru) si ca este nevoie de documentele originale ramase in Republica Moldova. Ca sa poata sa se reintoarca in Moldova, avea nevoie de pasaport. Ca sa-l obtina, trebuia sa faca dovada ca este cetatean român. Ca sa fie cetatean român, ii trebuia documentele aflate in Moldova. Cu mare greutate si imprumutindu-se de o suma de bani pe care nu a reusit sa o mai returneze niciodata, Angela a plecat in Moldova, lasindu-si copilul la Murgasi. Cind s-a intors, n-a mai avut bani sa-si traduca documentele din limba rusa, in care erau scrise, in limba româna. A muncit cu ziua pe la oamenii din sat, s-a zbatut, dar intre timp barbatul dupa care venise la Murgasi a fost din nou arestat si condamnat la zece ani de inchisoare. La Murgasi a indurat foamea, frigul si ostilitatea unei familii care nu o mai dorea. Intre timp, fetita a crescut a implinit 14 ani si avea nevoie de acte de identitate. Lucrurile s-au complicat si mai mult pentru ca, mama avind doar acte de identitate provizorii, fetita nu-si putea face buletin. La scoala din comuna a fost primita prin bunavointa cadrelor didactice, care i-au sugerat Angelei sa-i faca acte de identitate copilului pentru ca altfel nu va putea face dovada ca a urmat o scoala in România. Dupa arestarea barbatului in casa caruia traia, familia a izgonit-o. Ajunsa in strada, Angela a nimerit in casa altei familii din comuna, care s-a aratat dispusa sa o ajute. N-a fost sa fie asa. Oamenii s-au dovedit mai rai decit se poate inchipui.


„Mi-au interzis sa ies din casa“


„Nu puteam sa las fata sub cerul liber si m-am gindit ca este mai bine sa ma mut la oamenii care mi-au zis ca o sa ma ajute. De cum am intrat in casa lor mi-au interzis sa ies din casa, iar pe copila nu o lasau decit sa se duca la scoala. Disperata, i-am zis fetei sa se duca la politie sa spuna ca stam ca la puscarie, dar i-a fost frica si am stat acolo unde nu-mi dadeau voie nici sa vorbesc cu fata. Nu ma puteam duce nicaieri pentru ca ma urmareau peste tot“, a spus ingrozita Angela. Toata lumea din sat stia de situatia napastuitei si a fetitei ei, dar nimeni nu a miscat un deget sa o ajute. Disperata, femeia si-a luat inima in dinti si, impreuna cu fetita, a plecat din locul in care a stat sechestrata. A venit la redactie, cerind cu disperare o mina de ajutor. In judetul Dolj nu exista nici o institutie a statului care sa ofere adapost pentru femeile aflate intr-o astfel de situatie, iar oficialii alesi sau numiti sint ocupati cu alte treburi decit cu viata unei femei si a copilului ei. Pentru o saptamina, redactorii Gazetei de Sud i-au gasit un adapost. Pentru mai mult, apelam la cititorii ziarului, care s-au aratat intotdeauna dispusi sa faca mai mult pentru oamenii napastuiti decit face statul prin miile de functionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS