19.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateO fata de numai 15 ani „lupta“ sa-si intretina familia

O fata de numai 15 ani „lupta“ sa-si intretina familia

Camelia Blandiana Bica are 15 ani si este eleva in clasa a opta la Scoala „Petrache Triscu“ din Craiova. Desi peste citeva luni adolescenta are de sustinut examenul de capacitate, pentru care ar avea nevoie de pregatire suplimentara, fata este insa mai tot timpul pe drumuri, atit la primarie si prefectura, cit si la presedintia tarii. Traieste in conditii greu de imaginat, fara curent electric sau alte utilitati, invata noaptea, la lumina luminarilor. Camelia le are alaturi doar pe mamica si surioara ei de doi ani. Nu au casa, traiesc intr-o cocioaba darapanata a unei bunici, care doreste sa le dea afara, nu au haine si hrana corespunzatoare, singurul venit fiind un ajutor social de 1.500.000 de lei.


La sediul redactiei, in urma cu doar citeva zile, a venit o copila, care, ajunsa in pragul disperarii din cauza neajunsurilor, ne-a solicitat ajutorul. Camelia a povestit ca o are alaturi doar pe mama, tatal parasindu-le cu mult timp in urma si refuzind sa le plateasca pensie alimentara: „Tata nu a venit niciodata sa ne vada. Desi mama a obtinut prin sentinta judecatoreasca dreptul ca noi sa primim pensie alimentara, el nu ne-a trimis niciodata bani. Mama ar dori sa lucreze, dar nu gaseste unde. Nici cu surioara mea de doi ani nu are cine sa stea. Am dori sa o ducem la cresa, dar nu avem bani ca sa platim taxa lunara. Nici macar hainute sa o imbracam nu avem. Eu am, din fericire, doua perechi de pantaloni si doua bluze“.


Desi locuiesc alaturi de bunica, in una din camerele darapanate, fara curent electric, fara geamuri la casa, cu usa de la intrare defecta, nici batrina nu doreste sa le ofere sprijinul. „Este bunica noastra, dar nici nu vrea sa ne vada in fata ochilor. Trebuie neaparat sa ne gasim un adapost sa ne mutam separat, dar nu ne ofera nimeni sprijinul. Am fost in audiente la Primaria Craiova si Prefectura Dolj, dar n-am rezolvat nimic. Mi s-a spus chiar ca noi sintem bine, ca exista familii cu mai multi copii care dorm pe strada. Anul trecut, m-am urcat in tren si am mers la presedintia tarii sa solicit ajutor. Mi-au dat un talon de tren gratuit, ca sa ma pot intoarce acasa! Atit, in rest nimic. Mi-au spus ca vor trimite cazul nostru primariei, sa ne ofere sprijinul!“, a povestit Camelia.


Pe linga ajutorul social, mai beneficiau de o alocatie monoparentala, dar din luna ianuarie, din cauza ca nu si-au reactualizat dosarul, au pierdut si acesti bani. Camelia a inceput sa bata iar drumul primariei, de unde fata povesteste ca a fost trimisa in cartierul Lapus, la Directia de Asistenta si Protectie Sociala. Insa, nici pina in prezent nu a rezolvat nimic…


Ziua aduna cartoane, noaptea invata la lumina luminarilor


Supararea Cameliei este cu atit mai mare, cu cit mama ei, Cristiana Caprarus, s-a imbolnavit. Starea de sanatate a Cristianei nu este foarte grava, insa copila este speriata si solicita bani pentru tratamentul mamei. „Am facut o sinuzita maxilara anul trecut. De atunci trebuie sa iau mereu antibiotice… Medicamentul ma costa aproximativ 500.000 de lei pe luna. Nu am posibilitate sa urmez tratamentul si de cele mai multe ori mi se umfla fata, existind posibilitatea ca si ochii sa imi fie afectati“, a povestit femeia.


In ciuda neajunsurilor si a problemelor pe care le au, Camelia Blandiana viseaza sa urmeze Liceul Pedagogic, dorindu-si foarte mult sa sa se ocupe cu educatia copiilor. Invata noaptea, la lumina luminarilor, iar ziua este la scoala si la adunat cartoane pentru foc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS