15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGarda Financiara a facut sesizare penala impotriva UPSROM si UPSRUEEM

Garda Financiara a facut sesizare penala impotriva UPSROM si UPSRUEEM

• Comisarii Garzii Financiare veniti din Hunedoara au descoperit o serie de ilegalitati savirsite de firmele controlate de Adrian Mititelu • Sediile celor doua firme expirasera de citeva luni, UPSROM SA Craiova aflindu-se in procedura de faliment


Adrian Mititelu incepe sa-si vada treptat afacerile ducindu-se pe apa simbetei. Desi a incercat in nenumarate rinduri sa-si creeze imaginea unui om de afaceri plin de succes, de mai toate initiativele pe care le-a avut a inceput sa se aleaga praful. Dupa ce a pierdut recent toata „agoniseala“ de la Statiunea de Cercetare si Productie Pomicola Cernele, terenul de la Statiunea Didactica Banu Maracine, iar SC Grup Vulcan SA este pe faras aflindu-se in procedura de faliment, Mititelu isi vede acum „atacata“ si una dintre ultimele ramasite ale imperiului de carton creat in ultimii ani, SC Upsrom SA. Miscarile de trupe prin care a divizat si mutat societatea cu pricina din Petrosani in Craiova au bulversat si organele de ancheta care au avut nevoie de ceva timp pentru a intelege intregul mecanism prin care actionarii UPSROM au incercat sa scape de datoriile acumulate.


SC Upsrom SA a devenit cunoscuta o data cu presupusa tranzactie de anul trecut prin care Mititelu ii ceda lui Dinel Staicu firma in schimbul echipei de fotbal Universitatea Craiova. De atunci, firma controlata de Mititelu a ajuns la tribunal din cauza datoriilor de miliarde de lei neachitate. In prezent, situatia societatii in cauza este destul de confuza. Conform unui control al comisarilor Garzii Financiare Hunedoara efectuat in octombrie anul trecut, SC Upsrom SA s-a divizat in doua firme care functioneaza independent, dupa cum rezulta din constatarile comisarilor. In realitate, intre cele doua firme este o strinsa legatura care merge pina acolo incit au acelasi sediu si impart aceleasi sfere de influenta. SC Upsrom SA Petrosani, infiintata initial in 1992, a fost radiata in 2002, locul ei fiind luat tot de Upsrom SA, dar cu sediul in Craiova, pe strada Mihail Kogalniceanu, nr. 17, loc in care Mititelu si-a infiintat zeci de firme si care, in momentul de fata, nu mai corespunde realitatii, deoarece, dupa noul nomenclator stradal, sediul respectiv poarta numarul 23. Interesant este insa faptul ca, in prezent, conform datelor de pe site-ul Registrului Comertului, functioneaza simultan doua Upsrom SA, una cu sediul in Petrosani, si cealalta in Craiova, ultima fiind declarata insolvabila conform Legii nr. 64/1995. Structura actionariatului este insa incredibil de stufoasa. SC Upsrom SA Craiova ii are printre actionari pe Rom Economic Boom, cu sediul pe strada Fratii Buzesti, adica exact unde locuieste Mititelu, si SIF Banat Crisana, iar printre administratori se regasesc Iulian Siclitaru si Sorin Joavina. Upsrom Petrosani are la rindul ei actionari de vaza : Iulian Siclitaru si SC Upsrueem SA Petrosani. Printre actionarii acesteia din urma se numara si Upsrom Petrosani, care detine pachetul majoritar de actiuni. Cu alte cuvinte, cele trei firme sint actionare una la cealalta, iar din cind in cind fac si schimb de administratori. Itele nu se opresc insa aici. De exemplu, Upsrom SA Craiova si Upsrueem SA Craiova si-au deschis punct de lucru in Petrosani la aceeasi adresa, pe strada Lunca nr. 115, in conditiile in care in Petrosani exista deja SC Upsrom Petrosani.


Comisarii au venit in Craiova sa dea de urma firmelor lui Mititelu


Pentru a da de cap firmelor infiintate de Mititelu si acolitii sai, comisarii Garzii Financiare din Hunedoara le-au cautat prin Craiova, iar ceea ce au descoperit i-a lasat cu gura cascata. Controlul a fost declansat in baza solicitarii unei persoane fizice care avea de recuperat o creanta de la Upsrueem Petrosani. „Prin prezenta va invederam ca SC Upsrueem Sa Craiova nu a preluat nici un drept si nici o obligatie ce exced protocolului de desprindere si balantei de verificare anexate, respectiv nu a preluat drepturi fata de debitorul SC Upsrueem Craiova, nu a preluat datorii ale acestuia la bugetul de stat, la bugetul administratiei locale si, de asemenea, nu a preluat nici drepturi sau obligatii stabilite prin sentinte judecatoresti in sarcina fostei SC Upsrueem Petrosani si a succesoarei legitime SC Upsrom Craiova“, se arata in raspunsul primit de persoana care nu dorea altceva decit sa-si recupereze banii cuveniti. Ca sa lamureasca problema, Garda Financiara Hunedoara a descins la Craiova.


Cu ocazia controlului efectuat in luna octombrie 2004, comisarii au constatat ca la adresa din strada Mihail Kogalniceanu, nr. 17, sediul declarat al SC Upsrom SA, functiona sediul PSD-filiala Dolj, Biblioteca Franceza si exista o constructie nelocuita. E de inteles nedumerirea comisarilor din Hunedoara, neobisnuiti cu mutarile si absorbtiile de firme la care a recurs Mititelu in ultimii ani, dar, cu siguranta, ar fi dat de urma Upsrom daca s-ar fi deplasat citiva zeci de metri mai in fata, la numarul 23. Dupa ce cautarile Upsrom au ramas fara rezultat, comisarii Garzii Financiare din Hunedoara s-au deplasat pe strada Nicolae Titulescu, la cealalta firma din Craiova controlata de Mititelu si „prietenii“ lui, SC Upsrueem SA. Aici, comisarii au gasit in schimb o alta firma, SC Stira SA, care a fuzionat anul trecut cu SC Regional Media, societate implicata in scandalul tiparirii buletinelor de vot din Gorj. In loc de Upsrueem, comisarii au gasit o tipografie, iar in urma discutiilor purtate cu directorul firmei, Mitran Nicolae (o fi ruda cu Sorin Mitran de la Grup Vulcan?), a reiesit ca de circa zece zile Upsrueem Craiova isi mutase sediul in Hunedoara, adica se intorsese la locul de bastina. Numai ca, asa cum reiese din constatarile comisarilor garzii, societatea cu pricina nu figureaza ca fiind inmatriculata la Registrul Comertului din Hunedoara. De fapt, Upsrueem Petrosani isi mutase sediul din Petrosani in Craiova inca din 2002, cind, printr-o hotarire a Adunarii Generale a Actionarilor, si-a schimbat si denumirea in Upsrom SA Craiova.


A trebuit sa vina Garda Financiara din Hunedoara ca sa-l controleze cineva pe Mititelu


Conform constatarilor comisarilor Garzii Financiare, nici una dintre cele doua firme nu respecta legea, avind probleme cu sediile in care ar trebui sa-si desfasoare activitatea. Astfel, durata sediului Upsrom Craiova din strada Mihail Kogalniceanu nr. 17 a expirat pe 19 martie 2004, neexistind nici un act aditional la Registrul Comertului Craiova privind prelungirea sau mutarea sediului. Aceeasi situatie au gasit comisarii si la Upsrueem Craiova, a carei adresa din strada N. Titulescu, nr. 168 a expirat in septembrie 2004, cei responsabili neluind nici in acest caz vreo masura de prelungire sau de mutare a sediului. Concluzia comisarilor este una singura: societatile intra in sfera ilicitului infractional, motiv pentru care Garda Financiara Hunedoara a inaintat sesizari penale la Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova. Dincolo de aspectele penale semnalate de organele de ancheta, cele doua firme Upsrom din Craiova si Petrosani se afla amindoua in procedura de executare silita. Daca firma din Petrosani are datorii catre bugetul consolidat al statului de peste sase miliarde de lei, Upsrom Craiova datoreaza peste 300 de milioane de lei si de afla in procedura de reorganizare si faliment, judecatorul sindic numind deja in septembrie anul trecut administratorul judiciar care urmeaza sa descilceasca actele contabile ale firmei, in cazul in care le va mai gasi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS