19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateBebelusii stau la coada sa se vaccineze

Bebelusii stau la coada sa se vaccineze

Micropoliclinica din Craiovita Noua, unde isi desfasoara activitatea mai multi medici de familie, a fost supraaglomerata ieri din cauza numarului mare de pacienti sub trei ani care asteptau sa fie vaccinati. Practic, la usa fiecarui medic s-au format inca de la primele ore ale diminetii cozi, spre disperarea parintilor care au asteptat la rind ore intregi, unii dintre ei cu sugarii in brate.


„Oamenii si-au pierdut rabdarea si ne-au reprosat ca nu sintem organizati. In realitate, in momentul in care am primit de la Directia de Sanatate Publica Dolj dozele de vaccin necesare, a trebuit sa aducem toti copiii la vaccinare, pentru ca o singura doza este suficienta pentru a vaccina zeci de copii, iar vaccinul trebuie folosit pentru ca expira foarte repede, in maximum 24 de ore. Vaccinul antipoliomielitic si trimovax-ul se fac in citeva ore de la desfacerea dozei“, a mentionat dr. Dalida Mosorescu, medic de familie si presedinte al filialei Dolj a Societatii Nationale de Medicina Generala.


Dr. Mosorescu sustine ca numarul copiilor vaccinati doar la cabientul ei se ridica la 19, insa exista medici care au de vaccinat chiar si 30 de copii, iar problema aglomeratiei in perioada de vaccinare se intilneste la toti medicii din judet. Singura modalitate, in opinia medicilor de familie, de a nu-i mai face pe bebelusi sa astepte la coada la vaccinare ar fi ca Ministerul Sanatatii sa se ocupe de achizitionarea unor doze mai mici, caz in care insa costul vaccinului ar fi mult mai mare.


Vaccinarea este gratuita


Vaccinarea copiilor in virsta de pina la trei ani este gratuita si se efectueaza in fiecare luna, dupa data de 20, in cadrul campaniei nationale de vaccinare sustinute de Ministerul Sanatatii. Parintii trebuie sa stie ca bebelusul trebuie vaccinat mai intii la doua luni, impotriva poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive si hepatitei B, vaccinuri care se repeta la patru luni (cu exceptia celui impotriva hepatitei B) si la virsta de sase luni. Copilul trebuie vaccinat apoi la un an impotriva poliomielitei, difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, parotiditei epidemice (oreion) si la doi ani si sase luni, impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive. Astfel, copiii ajung sa se obisnuiasca de mici cu statul la coada si capata si imunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS