12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO familie din Tuglui a ramas pe drumuri din cauza... intrigilor politice

O familie din Tuglui a ramas pe drumuri din cauza… intrigilor politice

O casa din chirpici pe jumatate prabusita a ajuns motiv de dispute politice la Tuglui. Proprietarul darapanaturii sustine ca locuinta i-a fost distrusa de zapada si a cerut ajutor primariei pentru repararea ei. Primarul comunei nici nu vrea sa auda de problema „sinistratului“, banuind ca acesta cauta motive sa-l dea jos din functie.


O familie din comuna doljeana Tuglui face de trei zile greva foamei in fata primariei din localitate, pentru a obtine o locuinta sau macar bani pentru repararea celei vechi, darimate de intemperii.


Gheorghe Iovan, de 47 de ani, localnic din Tuglui, a venit in urma cu citeva zile la redactie sa ne solicite ajutorul pentru a obtine o locuinta pentru el si familia lui. Barbatul a avut o casa din chirpici, pe care a cladit-o cu mina lui in urma cu trei ani vizavi de casa parinteasca. Acolo a locuit putina vreme impreuna cu sotia, Viorica Falcoie, si cei sapte copii. Intre timp, cinci dintre ei s-au casatorit si au plecat la casele lor. Iovan a ramas doar cu sotia si cei doi baieti mai mici, in virsta acum de 12, respectiv 13 ani.


Barbatul sustine ca zapada cazuta in ultima vreme i-a darimat casa: „Casa e facuta din chirpici, ca n-am avut bani sa-mi fac una ca lumea. Nici macar fundatie de ciment nu a avut, iar acoperisul l-am facut din carton, cum m-am priceput. In ianuarie, cind s-a schimbat vremea, acoperisul s-a surpat din cauza zapezii, iar peretii n-au rezistat si s-au pravalit si ei. Copiii dormeau in casa cind s-au surpat peretii si tavanul, dar au scapat neatinsi. Bucatile de acoperis au cazut pe linga ei“.


Proaspat sinistrat, a luat drumul primariei


Ramasi fara un acoperis deasupra capului, membrii familei s-au vazut nevoiti sa doarma pe unde apucau. Ba pe la vecini, cind aveau vreo camera disponibila, ba pe la rude. In cele din urma insa, rudele si prietenii s-au cam saturat sa-i aiba toata ziua pe cap si i-au somat sa se mute.


Iovan a luat drumul primariei. Ca beneficiar de ajutor social si proaspat sinistrat, barbatul s-a simtit indreptatit sa ceara ajutor consiliului local, pentru a-si ridica o noua locuinta sau macar pentru consolidarea celei vechi. Pentru aceasta a depus cereri la prefectura, Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj si la Primaria Tuglui, in vederea acordarii unui ajutor de urgenta din fonduri de la Ministerul Muncii sau din bugetul propriu al consiliului local.


Barbatul sustine ca a trecut mai bine de o luna de atunci si nici reprezentantii DDFSS, dar nici ai primariei sau prefecturii nu s-au deranjat macar sa vina la fata locului si sa vada despre ce este vorba, dar sa-i mai dea si un raspuns la cerere. „Am depus si la prefectura o cerere pentru ajutor de urgenta, ca sa iau materiale de constructie si au spus sa astept acasa sa-mi vina rindul, ca sint multi in situatia mea. De la primarie am fost dati afara. Primarul a zis ca nu isi pierde el vremea cu niste romi. Altii au primit ajutoare ca sa-si bage lumina in casa sau pentru excursii in strainatate, iar eu stau cu copiii pe drumuri si nu ma ajuta nimeni!“, sustine Iovan.


„Primarului ii e necaz ca l-am votat pe Basescu“


De luni, Iovan cu familia sa s-au mutat in fata primariei ca sa faca greva foamei, hotariti sa-l oblige pe primar sa le rezolve problema. „De trei zile si trei nopti stam in fata primariei. Nu-mi mai rezista copiii de foame si frig, iar primarul si oamenii lui trec pe linga noi rizind“, a mai spus Iovan.


Barbatul este convins ca toate i se trag de la simpatiile politice: „Primarul este pesedist si ii e necaz ca eu l-am votat pe Basescu. Pai, cum sa-i votez pe astia, ma saturasem de minciunile lor!“.


In replica, primarul pesedist Paulica Neagoe neaga acuzatiile lui Iovan ca ar da ajutoare din bugetul primariei pe criterii politice, dar il acuza la rindul lui pe Iovan ca este un rom lenes care, in loc sa-si repare casa, s-ar ocupa toata ziua doar de intrigi politice. „Iovan este doar un rom lenes care sta toata ziua prin circiumi impreuna cu nevasta-sa. Mai nou, stringe semnaturi sa ma schimbe, ca eu sint pesedist, iar el l-a votat pe Basescu“. Si, desi nu recunoaste ca i-ar purta pica lui Iovan din cauza simpatiei politice, primarul se da de gol: „La urma urmei, de ce sa-i dau eu ajutoare? Ca pe mine el nici nu m-a votat! De ce nu se duce la mama lui, care are situatie! Ce sa fac, sa-l duc la mama mea acasa? Hodoronc-tronc s-au terminat toate problemele in Tuglui si a ramas doar Iovan de rezolvat“. Aflind insa ca Iovan face de trei zile greva foamei in fata primariei, primarul a facut pe miratul: „Cum, face greva foamei? Eu l-am vazut ca tot se plimba prin fata sediului, dar sint multi oameni care se aduna aici doar ca sa stea de vorba sau sa se afle in treaba. Ce, asa se face greva? Te plimbi de colo-colo?“.


Paulica Neagoe recunoaste insa ca a primit o cerere pentru ajutor de urgenta de la la Iovan, abia acum doua zile, dar a promis ca o va analiza impreuna cu consilierii, urmind sa fie supusa hotaririi consiliului local dupa ce va fi intocmita o ancheta sociala.


Gheorghe Iovan este hotarit sa-si faca dreptate cu orice pret, chiar daca asta ar insemna sa renunte la propriii copii. „Astept pina pe 1 martie. Daca nu primesc ajutor, ii urc cu mine in tren si ma duc la presedinte. Daca nici acolo nu o sa fiu bagat in seama, ii iau si ii arunc in Jiu. Ii omor eu cu mina mea. Ma duc in puscarie, dar stiu ca nu rabda de foame si frig“. Aviz Directiei de Asistenta Sociala si Drepturile Copilului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU