17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC CRONOS a facut investitii fictive de 1,8 miliarde de lei

SC CRONOS a facut investitii fictive de 1,8 miliarde de lei

Neorganizarea evidentei contabile este una dintre clauzele prin care municipalitatea ar putea rezilia contractul de asociere cu firma care exploateaza parcarile cu plata din oras


O verificare a corpului de control al Primariei Craiova, efectuat in contabilitatea firmei CRONOS IMPEX SRL, cu care municipalitatea este asociata pe 25 de ani pentru exploatarea parcarilor cu plata din oras, a concluzionat ca societatea in cauza nu a respectat unele dintre clauzele contractuale. Este vorba despre inregistrarea fictiva in contabilitate a unor investitii de circa 1,8 miliarde de lei, banii fiind in realitate utilizati pentru cheltuieli de exploatare. Dupa cum mentioneaza inspectorii primariei, SC CRONOS s-a obligat prin contract sa vireze 10% din incasarile de exploatare in conturile municipalitatii. La stabilirea acestui procent, s-a avut in vedere ca societatea avea nevoie de o cota mai mare din afacere tocmai pentru ca se angajase ca in primii ani de derulare a contractului sa faca unele investitii. In eventualitatea rezilierii intelegerii, primaria craioveana avea drept de preemptiune la cumpararea acestor investitii. In consecinta, municipalitatea a vrut sa verifice respectarea clauzelor contractuale si a luat la puricat actele firmei.


Firma nu a prezentat la control documente justificative


Prima constatare mentionata in raportul inspectorilor a fost ca „SC CRONOS IMPEX SRL, desi s-a obligat sa tina evidenta activitatii asocierii conform normelor contabile si sa intocmeasca decont de venituri si cheltuieli pe baza caruia trebuia sa se inregistreze in evidenta contabila, a inaintat catre CLM Craiova niste situatii din care rezulta doar incasarile, fara a se prezenta cheltuielile efectuate cu intretinerea si amenajarea, asa cum s-a angajat prin contract“.


In plus, din martie 2003, de cind a inceput efectiv exploatarea parcarilor, si pina in martie 2004, societatea a inregistrat anumite sume in contul privind „mijloacele fixe“, operatiune la care inspectorii municipalitatii au de facut urmatoarea observatie: „In fapt, inregistrarile efectuate nu exprima realitatea, in sensul ca sumele inregistrate pina in luna martie 2004, in valoare de 1,8 miliarde de lei, sint de fapt sumele incluse in cheltuielile de exploatare ale societatii“. La solicitare, societatea nu a putut prezenta documente de receptie a diverselor materiale aprovizionate, inregistrari contabile din care sa rezulte ca materialele au fost inregistrate in gestiunea societatii, bonuri de consum din care sa rezulte scoaterea din gestiune si localizarea destinatiei cheltuielilor. Mai mult, societatea nu a putut prezenta la control nici un document prin care sa dovedeasca efectuarea unor lucrari de natura investitiilor. „Concluzionind, rezulta ca nu tot ceea ce s-a inregistrat in cheltuielile societatii poate fi dovedit cu documente legale ca apartinind activitatii de exploatare in comun a parcarilor si nici ca ar reprezenta cheltuiala de natura investitiilor pentru a fi inregistrate ca mijloace fixe“, au precizat inspectorii in incheierea actului de control.


La rindul sau, Lucian Sauleanu, avocatul care-l reprezinta pe Mohamed Al Orfahli, asociatul principal la SC CRONOS, a declarat ca primaria nu avea competenta sa efectueze acel control. „Sint aberatii. Daca era ceva de gasit, gaseau cei de la Garda Financiara si politia economica. Contractul cu primaria nu este deloc afectat, deoarece aceasta primeste 10% din incasarile totale, nu din diferenta care ramine dupa efectuarea unor investitii“, a precizat Sauleanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS