O razie efectuata simbata de Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj si Jandarmerie, in mai multe comune din Gorj, a scos la iveala o serie de incalcari ale legislatiei in domeniul protectiei consumatorului. Au fost controlate o discoteca si cinci unitati de alimentatie publica din localitatile Dobrita, Curpen, Turcinesti, Crasna si Carpinis. In satul Curpen, la unul dintre magazinele verificate, amplasat in apropierea scolii generale, lipsea alimentarea cu apa calda curenta, iar personalul nu detinea carnete de sanatate si nici echipamente de protectie. De asemenea, nu era afisata interdictia comercializarii tutunului catre minori. Inspectorii OJPC au ramas surprinsi de modul de afisare a preturilor la bauturile alcoolice si produsele zaharoase, patronul dind impresia ca a trecut deja la leul „greu“, deoarece o sticla de lichior costa… 16 lei.


La un magazin mixt, inspectorii au avut parte de o „surpriza“ de proportii: aproximativ 70% dintre produsele expuse la vinzare erau expirate din ianuarie 2004. „In momentul in care patronul a observat ca depistam marfa expirata, a motivat ca a lasat produsele alimentare pe raft, desi nu le mai vinde din 15 ianuarie 2005, lasind sa se inteleaga ca nu stia ca produsele erau expirate de un an. Realizind ca nu mai are pe unde scoate camasa, a trintit alta minciuna, spunind ca nu vinde decit produse industriale si sustinind ca organele de control nu stiu sa-si faca datoria. Toate produsele cu termen de valabilitate depasit au fost scoase din consum, prin deteriorare cu agent chimic, rafturile din unitate raminind aproape goale“, a declarat Gina Gramada, inspector la OJPC Gorj. Agentul economic verificat risca o amenda de pina la 60.000.000 de lei.


La discoteca din Carpinis, inspectorii OJPC si jandarmii a trebuit sa caute mult pina sa dea de urma barmanului, care se ascunsese printre consumatori. Pentru ca nu detinea carnet de sanatate, acesta a spus ca nu este angajat, ci doar il ajuta pe patron, intrucit sint prieteni buni. Unitatea nu era alimentata cu apa curenta, iar cafeaua se prepara cu apa tinuta in recipiente de plastic. In timp ce barmanul sustinea ca nu el prepara cafea, clientii au venit cu bani pregatiti, sa ceara cite o ceasca de cafea, dindu-l astfel de gol. Conditiile oferite amatorilor de distractie erau departe de minimul prevazut de normele igienico-sanitare. Pavimentul era acoperit de cutii de bere goale, mucuri de tigari si bauturi varsate, iar grupul sanitar se afla in… curtea scolii din apropiere. Unitatea a fost inchisa pe o perioada de pina la sase luni, agentul economic riscind o amenda de pina la 30.000.000 de lei.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.