23.1 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateZeci de miliarde de lei ramin neincasate pentru ca marii contribuabili nu pot fi executati

Zeci de miliarde de lei ramin neincasate pentru ca marii contribuabili nu pot fi executati

Anual, bugetul Primariei Craiova este rectificat de trei-patru ori pentru ca, sustine directorul Directiei taxe si impozite locale, Neculai Grigoras, nu se poate face o prognoza a incasarilor bugetare. „As vrea sa vad un plan de urbanism al Craiovei, ca sa-mi dau seama pina unde tine orasul. L-am cerut de mai multe ori, dar nu l-am primit niciodata. In lipsa acestuia nu putem sa facem o prognoza clara a incasarilor, fapt pentru care rectificarile bugetare se fac de mai multe ori pe an. Din evidentele noastre reiese ca in Craiova sint 140.000 de contribuabili, persoane fizice si juridice, care contribuie la incasarea celor 550 de miliarde de lei, in bugetul de incasari a taxelor si impozitelor locale. Anul trecut au ramas neincasate 180 de miliarde de lei, din care doar Electroputere are o restanta de 50 de miliarde de lei, iar Metal Lemn are noua miliarde de lei“, a spus Neculai Grigoras. Datoriile la bugetul local se prescriu dupa cinci ani, dar nici un inspector care are in supraveghere zona din care provin rau-platnicii nu-si permite sa lase datoria sa fie prescrisa, pentru ca, in urma controlului Curtii de Conturi, se depisteaza suma neincasata, iar inspectorul care se face vinovat de neplata si prescrierea restantelor va plati din buzunarul sau suma prescrisa. Micii contribuabili persoane fizice sint cei mai buni platitori de taxe si impozite, iar dintre acestia pensionarii sint cei mai corecti, in sensul ca ei nu asteapta somatiile Finantelor ca sa-si achite datoriile. Marii contribuabili sint o problema si pentru Directia taxe si impozite, pentru ca oricit s-ar stradui sa recupereze sumele restante, uneori acest lucru devine imposibil.


Metal Lemn nici nu plateste, nici nu poate fi vinduta, dar traieste pe picior mare


„Exemplul societatii Metal Lemn este graitor pentru ceea ce inseamna rau-platnic. Societatea are o datorie de noua miliarde lei, majoritatea sumei provenind din penalitati. I-am pus sechestru pe sediul central si l-am scos la vinzare pentru recuperarea datoriei, dar nu s-a prezentat nici un cumparator. Proprietarul si-a evaluat sediul la 78 de miliarde de lei, pentru ca probabil cladirea a fost pusa gaj pentru un imprumut bancar. Nimeni nu vrea sa dea atitia bani pe cladire si in aceasta situatie, dupa ce scoatem bunul la licitatie de trei ori, nu mai putem sa facem nimic. Suma datorata noua creste si se aduna an de an. Nu o mai putem incasa niciodata“, a spus Teodor Voinea, director adjunct al Directiei taxe si impozite locale. In aceasta situatie, solutia pentru neplata impozitelor si taxelor locale gasita de unii agentii economici este simpla, acestia supraevaluind bunul detinut in proprietate, pentru ca sa nu-l poata cumpara nimeni. O solutie ar fi introducerea unei actiuni in instanta, cu scopul de a obliga debitorul la plata creantei. Daca debitorul se dovedeste insolvabil, primaria poate sa se aleaga cu citeva birouri functionale in cladirea detinuta de Metal Lemn sau de oricare alt contribuabil!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS