7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn batrin din Tirgu Jiu vrea la penitenciar

Un batrin din Tirgu Jiu vrea la penitenciar

• De noua ani, batrinul isi duce zilele intr-o „celula“ de patru metri patrati, la citeva sute de metri de sediul primariei • Gheorghe Dumitrascu este grav bolnav si, pentru a-si salva viata, vrea sa fie primit la Penitenciarul Tirgu Jiu • O decizie judecatoreasca l-a lasat pe batrin fara casa • Reprezentantii Primariei Tirgu Jiu sustin ca i-au oferit o locuinta sociala lui Dumitrascu, insa acesta ar fi refuzat


Gheorghe Dumitrascu este un batrin fara familie, care isi duce zilele in niste conditii greu de imaginat, mai ales ca incaperea in care traieste se afla la doar citeva sute de metri de Primaria Tirgu Jiu. La 71 de ani, Gheorghe Dumitrascu nu crede ca va mai apuca ziua in care va avea o locuinta in care sa poata sta decent si in care sa aiba apa sau curent electric. In urma cu noua ani, batrinul s-a despartit de sotia sa, iar singurul copil pe care il avea a plecat in strainatate. Decizia unei instante din Tirgu Jiu l-a lasat si fara partea din apartamentul pe care il dobindise impreuna cu sotia sa, in timpul casniciei. Omul a fost nevoit sa isi ia citeva lucruri si sa se mute. Intrucit nu a gasit o casa sau o locuinta cu chirie, o buna perioada de timp a fost nevoit sa stea in gara din Tirgu Jiu. De aici, a ajuns, prin intermediul unui prieten, la Clubul de sah situat in Parcul Central. Cei de la club i-au oferit o camaruta cu o suprafata de patru metri patrati, unde erau de obicei depozitate tablele de sah si piesele.


Fost subinginer si absolvent al Scolii Militare Rimnicu Vilcea


Batrinul nu stie incotro sa o apuce, mai ales ca gerul din ultimele saptamini i-a agravat starea de sanatate, iar singura sursa este un resou electric. Medicamentele le procura cu greu, intrucit pensia, de patru milioane de lei, abia ii ajunge pentru mincare si pentru alte cheltuieli legate de intretinerea camerei. Gheorghe Dumitrascu sufera de cardiopatie ischemica, prostata, reumatism poliarticular si are o afectiune la rinichiul drept. Batrinul spune ca ar prefera sa fie primit la Penitenciarul Tirgu Jiu, intrucit ar avea si caldura, si mincare, si curent electric, dar si un acoperis deasupra capului. La Primaria Tirgu Jiu a facut 14 cereri pentru locuinta, insa, dupa cum declara, nu i s-a dat nici o casa. A vrut o garsoniera ANL, insa primarul Florin Circiumaru i-a spus ca este prea batrin si ca a depasit virsta pentru a beneficia de o locuinta intr-un astfel de bloc. „Intre 1994 si 1996 am fost presedintele Asociatiei Nationale pentru Dovedirea Abuzurilor, iar eu am devenit acum citiva ani victima unui abuz al unei judecatoare, care m-a lasat fara casa. Stau in camera asta pe intuneric. Sa imi arate de la primarie repartitiile cind mi-au dat locuinta. Am facut 14 cereri. Aici stau ca la inchisoare! E mai rau ca intr-o celula! As vrea la penitenciar – macar acolo ai apa, caldura, ai de toate! E mai bine acolo si m-as duce! Eu mai dau cu matura. Mai platesc o femeie sa imi faca mincare de cartofi. In anul 1996 am intrat si in greva in fata prefecturii, dar degeaba!“, a povestit batrinul. Purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, Constantin Cretan, a declarat ca institutia condusa de Florin Circiumaru i-a oferit de doua ori locuinta sociala lui Gheorghe Dumitrascu, insa acesta a refuzat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS