15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO batrina care locuia intr-o casa darapanata a ajuns la spital

O batrina care locuia intr-o casa darapanata a ajuns la spital

Din cauza indiferentei familiei si a autoritatilor locale din comuna Podari, o batrina a ajuns sa locuiasca la Spitalul de Urgenta Craiova.


Ilinca Pita, de 64 de ani, si-a petrecut ultimele luni intr-o casa darapanata din Podari. Cu toate ca are patru copii (doi baieti si doua fete), nici unul nu a avut timp sa aiba grija de ea, fiind ocupati cu propriile probleme. Din cauza bolii si a virstei, batrina era imobilizata, fiind in imposibilitate sa se ingrijeasca singura. Nefiind in stare sa-si faca focul in locuinta, s-a ales cu degeraturi la miini si la picioare din cauza frigului. Pe 15 februarie, femeia a fost transportata cu o ambulanta la Spitalul de Urgenta Craiova, unde i-au fost acordate ingrijirile medicale necesare. Chiar daca nu era un caz care ar fi necesitat internare, cadrele medicale din urgenta au hotarit sa o cazeze intr-un pat din sectie pina cind vor reusi sa ia legatura cu familia ei si sa o trimita acasa. Totodata, i s-a facut un consult chirurgical, o radiografie pulmonara si consult psihiatric, medicii stabilind ca prezinta sindrom discordant si schizofrenie.


O mai veche cunostinta a cadrelor medicale


Cadrele medicale sustin ca batrina este o mai veche cunostinta a clinicii de urgenta. Anul trecut, prin luna aprilie, Ilinca Pita a mai ajuns la spital cu o infectie grava la spate, capatata dupa ce a stat multa vreme imobilizata la pat fara sa fie spalata sau schimbata de haine. Cadrele medicale au pus-o pe picioare in citeva zile, dar pentru ca rudele ei nu s-au deranjat sa o ia acasa, batrina a mai ramas doua saptamini in spital timp in care cadrele medicale au facut toate demersurile pentru a o interna intr-un centru medico-social. Batrina a ajuns astfel in Centrul Medico-Social de la Bechet si se credea ca problema a fost rezolvata. Cadrele medicale s-au trezit insa din nou cu batrina pe cap zilele trecute si, cu toate ca nu era un caz care sa necesite internare, s-au obisnuit cu ideea ca va trebui sa faca din nou pe asistentii sociali pentru inca un batrin fara locuinta.


Batrina este pasata de primarie la spital


Reprezentantii Spitalului de Urgenta sustin ca au facut mai multe demersuri catre Primaria Podari ca sa rezolve situatia batrinei, internind-o intr-un centru medico-social sau intr-un azil, insa autoritatile locale au sustinut ca deocamdata nu pot sa faca nimic pentru batrina, decit abia la primavara sa-i repare cocioaba. „Orice primarie are un serviciu social care ar trebui sa se ocupe de oamenii saraci din localitate. Reprezentantii primariei ne-au spus ca, daca o trimitem pe batrina inapoi acasa, va muri de frig. Asa ca ar fi mai bine sa o mai tinem noi in spital pina la primavara, cind primaria ii va construi o casa noua“, a declarat Andrei Pana, directorul de ingrijiri al Spitalului Judetean de Urgenta Craiova.


Spitalul de Urgenta Craiova va ramine astfel cu inca un caz social de ingrijit din bugetul spitalului, in conditiile in care sistemul asigurarilor de sanatate este foarte strict in aceasta privinta, neacoperind decit cheltuielile de spitalizare justificate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS