12.9 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCel mai faimos ex-hacker al lumii, Kevin Mitnick - prezent la Bucuresti

Cel mai faimos ex-hacker al lumii, Kevin Mitnick – prezent la Bucuresti

Cel mai cunoscut fost hacker din lume, americanul Kevin Mitnick, a fost prezent miercuri la Bucuresti, cu ocazia unei conferinte organizate de compania IDC. La jumatatea anilor ’90, urmarirea, prinderea si apoi condamnarea lui Mitnick, pentru patrunderea neautorizata in zeci de sisteme informatice, au tinut capul de afis al presei mondiale. Dupa ce si-a ispasit condamnarea, el a strabatut majoritatea tarilor din lumea civilizata in calitate de invitat al unor conferinte, simpozioane si mese rotunde de prestigiu in domeniul securitatii informatice. Acum, la exact zece ani de la arestarea sa de FBI, Kevin Mitnick a sosit la Bucuresti ca presedinte al propriei firme de consultanta IT.


Mitnick a uimit asistenta, formata din zeci de specialisti in domeniu, cu povestirile sale, desprinse parca din filmele hollywoodiene. Piesa de rezistenta a expunerii a fost reprezentata de o demonstratie practica: Mitnick a cerut ajutorul unui voluntar, care sa posede un telefon mobil, reusind apoi sa il sune pe acesta de pe numarul care apartine… centralei Casei Albe, resedinta oficiala a presedintelui Statelor Unite. Daca in acest punct el a facut uz de un artificiu tehnic, prezentarea sa a fost axata pe exploatarea factorului uman in cadrul societatii actuale, subliniind ca, indiferent cit de sofisticate ar fi mecanismele tehnice folosite impotriva atacatorilor, acestea devin inutile in fata unei penetrari executate prin metoda numita „inginerie sociala“, prin care hackerul abuzeaza de buna credinta a utilizatorului, convingindu-l sa divulge, de buna voie, informatii importante. Mitnick a rezumat plastic aceasta situatie: „Nu poti sa instalezi un program impotriva prostiei umane. Credeti-ma pe cuvint, ingineria sociala este o amenintare serioasa“.


Conferinta a mai inclus prezentari ale reprezentantilor unor firme prestigioase de IT, printre care s-au numarat Microsoft, Symantec sau ESET, finalizindu-se cu o demonstratie de „hacking in direct“, executata de Sebastian Schreiber, fondatorul firmei germane de securitate informatica SySS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS