20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateO cadere de tensiune electrica a provocat panica in rindul a peste 2.000 de oameni

O cadere de tensiune electrica a provocat panica in rindul a peste 2.000 de oameni

Problemele tehnice aparute marti seara la un transformator electric au pus pe jar peste 2.000 de salariati ai firmelor de pe platforma bazarului SLATEX din Slatina si, totodata, au dat peste cap ieri activitatea prefecturii judetului. Din cauza lipsei energiei electrice, cinci firme care ocupa spatii in zona amintita, inchiriate de la SC SLATEX SA, majoritatea cu profil confectii textile, nu au lucrat in ultimele trei zile. Ieri, sediul prefecturii a fost luat cu asalt de peste 200 de salariati de la firmele mentionate, disperati ca situatia se prelungea, credeau ei, si din vina reprezentantilor guvernului in teritoriu. In incercarea de a dezamorsa situatia tensionata, subprefectul George Stirbu a avut o intilnire de jumatate de ora cu o delegatie a protestatarilor, timp in care a luat legatura cu conducerea societatii ELECTRICA.


„De la o banala defectiune tehnica s-a ajuns la o adevarata criza. Din informatiile mele, este vorba de un post TRAFO, un fel de transformator electric, care s-a defectat din cauza umezelii. SC SLATEX SA Slatina este proprietarul de drept al spatiilor din zona, dar, pentru ca imobilele au fost vindute de firme lichidatoare unui SRL incepind cu 1 martie, nimeni nu vrea sa intervina in rezolvarea situatiei. Am ajuns ca o institutie publica sa depinda de un sereleu obscur!? In mod normal, SLATEX trebuia sa repare defectiunea aparuta, care am inteles ca ar costa in jur de citeva miliarde de lei, insa, cum peste o saptamina ar urma sa fie un nou proprietar, totul a cazut pe umerii nostri. Incercam sa vedem ce putem face, dat fiind ca noi nu avem nici o obligatie sa intervenim intr-un contract comercial intre parti“, a declarat subprefectul George Stirbu. Acesta a dus munca de lamurire cu delegatii protestatarilor mai mult de jumatate de ora, timp in care, pe platoul din fata institutiei, restul oamenilor au asteptat cu infrigurare rezultatul negocierilor.


In afara de cei 2.000 de oameni care lucreaza la firmele care ocupa spatiile inchiriate de la fosta intreprindere TEXTILA, caderea de tensiune a afectat si activitatea Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca, al carei sediu este parte componenta a fostei fabrici de confectii. Zilele acestea, institutia trebuia sa efectueze plati pentru circa 5.000 de someri din judet. Vazind ca rezolvarea problemei treneaza, angajatii AJOFM s-au apucat ieri sa mute o parte din calculatoare la agentia locala de linga Piata Fratii Buzesti, unde se afla inainte sediul principal al institutiei, adica in celalalt capat al orasului.


„Curios este ca noi nu am fost instiintati de nici o licitatie, iar acum am aflat ca o firma oarecare a cumparat dreptul de proprietate asupra imobilelor SLATEX, deci si asupra celui in care ne desfasuram activitatea, plus postul TRAFO care furnizeaza energie electrica! Pina pe 15 februarie trebuia sa semnam noul contract, dar nu avem cu cine semna, pentru ca nu cunoastem noua firma!… Oricum, trebuie gasita rapid o metoda de rezolvare a crizei, deoarece, in caz contrar, intreg sistemul informational de somaj din tara va fi afectat. Noi sintem parte integranta a sistemului si, daca ceva nu merge bine, poate cadea toata reteaua, iar acest lucru ar insemna un dezastru“, a afirmat Maria Puscas, directoarea AJOFM Olt.


Remediere pe ultima suta de metri


Cum directorul general al sucursalei Olt a companiei nationale de electricitate, Sever Enculescu, nu a fost de gasit, rezolvarea situatiei i-a revenit lui Nicolae Ene, seful Sectiei de distributie, tehnica si telecomunicatii ELECTRICA Slatina. In urma mai multor runde de discutii cu subprefectul, o echipa de electricieni s-a deplasat la fata locului pentru a remedia defectiunile. In jurul orei 15.30, postul TRAFO defectat a fost repus in functiune, insa, au precizat reprezentantii ELECTRICA Slatina, o noua avarie poate aparea oricind. „Instalatia se poate strica foarte usor, deoarece, din cite am vazut, ploua prin tavan direct pe transformator. Ce sa mai faci in conditiile astea!? Ar trebui ca proprietarii sa ia masuri de protectie a postului TRAFO in cauza, nu noi“, a precizat ing. Viorel Chiru, din cadrul societatii ELECTRICA.


Dupa remedierea crizei, autoritatile locale, impreuna cu conducerea companiei nationale de electricitate, cauta solutii pentru ca AJOFM sa nu mai depinda de un sereleu. In acest sens, in urmatoarele zile se va incerca conectarea institutiei amintite direct la ELECTRICA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU