11.7 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn craiovean - obligat de fiscul doljean sa plateasca o datorie de... 4.842 de lei!

Un craiovean – obligat de fiscul doljean sa plateasca o datorie de… 4.842 de lei!

Plicul si timbrele postale costa mai mult decit ar fi recuperat DGFP de la persoana in cauza


Vajnicii functionari din cadrul Finantelor publice doljene si-au facut un obicei in a-i „hartui“ pe contribuabilii care datoreaza bugetului de stat sume ridicol de mici. Asta dupa ce ani de-a rindul au reusit „performanta“ de a seca bugetul prin rambursarea in nestire a taxei pe valoarea adaugata catre firme patronate de arabi, pe care nu s-au obosit defel sa le caute prin coclaurile Craiovei inainte de a arunca pe fereastra banii publici.


Ceea ce i s-a intimplat unui craiovean in urma cu citeva luni depaseste insa orice inchipuire. Dupa ce au „analizat“ profund lista cu marii datornici din judet si dupa ce au studiat zile bune situatia financiara a lui Dumitru Popa, functionarii din Finante a ajuns la concluzia ca a venit vremea sa se ia la trinta cu marii evazionisti si corupti din Dolj. Asa se face ca, pe 30 noiembrie anul trecut, i-au trimis contribuabilului care statea linistit in privinta datoriilor sale catre fisc o instiintare prin care il anuntau ca are de platit fabuloasa suma de… 4.842 de lei! Pentru a fi mai convingatori, functionarii platiti din banii contribuabililor au emis urmatoarea concluzie demna de bancurile cu prosti: „Am aprecia daca sumele datorate ar fi platite cit mai curind posibil, limitind astfel acumularea de dobinzi si penalitati de intirziere“. Oricit de induiosatoare ar fi grija fata de buget manifestata de angajatii fiscului doljean, ne intrebam alaturi de cel luat in vizor de fisc la cit s-ar ridica dobinzile si penalitatile calculate la suma de 4.842 de lei. Instiintarea de plata continua in acelasi stil comic: „Daca aveti nelamuriri in legatura cu aceasta scrisoare, puteti contacta persoana al carei nume si adresa figureaza mai jos“.


Scrisoarea cu pricina nu este o gluma, chiar daca la prima vedere asa pare. La fel a crezut si Dumitru Popa, care s-a trezit peste noapte vinat de fiscul doljean care, cu siguranta, a platit mai mult pe hirtie si timbrele postale decit ar fi recuperat de la contribuabilul craiovean.


Sa te crucesti si altceva nu


„Va scriu in speranta ca ma veti ajuta sa deslusesc itele necazului meu, urmare caruia m-am trezit subit din cetatean corect contribuabil intr-un evazionist cu faimoasa suma din 15 martie 2001 de 4.842 de lei“, scrie Dumitru Popa intr-o scrisoare trimisa pe adresa redactiei. „Am recurs la aceasta metoda, deoarece am incercat zadarnic sa intru in contact telefonic cu acest domn, iar intr-o emisiune televizata cu dl. Filipescu, acesta mi-a recomandat sa-l caut oricind personal sau sa-i transmit pe fax acest document. (…) Intrucit lucrez intr-o intreprindere unde invoirile sint monitorizate in minute, nu am acceptat prima propunere ca pentru 4.842 de lei sa pierd atita timp. Mentionez ca aceasta suma provine din 2001, cind am cedat o camera pentru inchiriere nepotului meu pentru o scurta perioada, iar, corect fiind, am procedat legal, perfectind un contract de inchiriere“, mai scrie Dumitru Popa, care, din cite se vede, a avut numai de pierdut pentru ca a incercat sa respecte legea. Directorul DGFP Dolj, Ioan Filipescu, a declarat ca stia de caz si ca i se pare incredibil ce s-a intimplat, dar a gasit o scuza. „Programul din calculator nu face diferente intre sume si de aceea a aparut aceasta problema. In mod normal, debitele sub 50.000 de lei se sterg“, a precizat Filipescu. Ceea ce inseamna ca, atunci cind pun instiintarile in plic si le trimit pe adresa contribuabililor, functionarii din Finante nu casca ochii sa vada care merita trimise si care nu.


Singura concluzie pe care o pot trage contribuabilii cinstiti din judet este ca Finantele doljene au stirpit deja coruptia din sistem si au recuperat toate sumele posibile la bugetul de stat, singurele care au ramas de executat fiind persoanele fizice care atenteaza la siguranta nationala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS