17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimarii doljeni invata „buchiile“ autorizarii in constructii

Primarii doljeni invata „buchiile“ autorizarii in constructii

„Bilbiiala!“. Asa a fost caracterizata de Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al CJ Dolj, modificarea permanenta a reglementarilor in acest domeniu


Specialistii in constructii ai Consiliului Judetean (CJ) Dolj au elaborat un „manual“ cu instructiuni pentru primarii din judet care, incepind din acest an, trebuie sa elibereze certificate de urbanism si autorizatii de construire pentru cei care vor sa construiasca in intravilanul localitatilor. Potrivit Ordonantei Guvernului nr.122/2004, documentele de acest tip trebuie eliberate de primariile locale, si nu de CJ, asa cum se intimpla pina acum. Problema este ca cea mai mare parte a primariilor nu au angajat personal de specialitate care sa stie ce tip de aprobari trebuie sa obtina doljenii, asa incit „asistenta tehnica“ este asigurata tot de CJ.


Cei care doresc sa construiasca in intravilan trebuie sa stie ca pentru autorizatii sa vor adresa primariilor, in timp ce judetul se va ocupa numai de constructiile din extravilan.


Doar cinci arhitecti angajati in administratia doljeana


Potrivit lui Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al CJ Dolj, in judet exista in prezent doar cinci arhitecti, angajati in cadrul structurilor administrative. Patru dintre ei sint angajati ai CJ, iar unul, al Consiliului Local (CL) Craiova. In rest, marile localitati au salariati pe post de arhitect oameni cu diverse meserii la baza: Segarcea si Dabuleni – cite un tehnician pe post de arhitect, Calafat si Bailesti – cite un inginer pe post de arhitect-sef. In acest moment, doar 11-12 primarii sint pregatite sa acorde certificate de urbanism si autorizatii de construire. De precizat ca domeniul autorizarii constructiilor a suferit cele mai multe schimbari, intr-o perioada de timp relativ scurta. Spre exemplu, Legea constructiilor a fost modificata in octombrie 2004, iar in noiembrie acelasi an a aparut prezenta ordonanta care da peste cap modalitatea de autorizare a constructiilor. „Pe româneste, treaba asta se cheama bilbiiala. Acum am inteles ca guvernul si-a dat seama ca prezenta modificare nu functioneaza cum trebuie, in primul rind din lipsa de personal, asa ca intentioneaza sa modifice din nou legea“, a comentat situatia Dumitru Cernatescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS