28.4 C
Craiova
duminică, 2 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateBonuri de caldura date in avans la asociatiile de proprietari din Craiova

Bonuri de caldura date in avans la asociatiile de proprietari din Craiova

Administratorii a sase asociatii de proprietari din Craiova au fost luati in vizorul angajatilor Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj, dupa ce le-au solicitat beneficiarilor de subventii pentru plata intretinerii pe perioada iernii depunerea tuturor bonurilor valorice in avans. In acest sens, nu exista legi care sa prevada pedepse pentru administratorii in cauza. De aceea, angajatii DDFSS Dolj le-au atras atentia acestora ca primirea de catre asociatie a bonurilor de caldura in avans este ilegala. „Le-am impus tuturor administratorilor sa-i cheme pe beneficiarii de subventii la sediul asociatiei pentru a le inapoia bonurile primite in avans. Multi dintre administratori au motivat ca primirea bonurilor de caldura a fost facuta cu buna intentie, pentru a evita aglomeratiile sau pierderea acestora. Vinovati sint si beneficiarii, care trebuie sa stie ca predarea bonurilor se poate face doar o data cu plata intretinerii pe luna respectiva“, a mentionat Virgil Dragomirescu, director executiv al DDFSS Dolj.


Reprezentantii DDFSS Dolj au precizat ca au existat si cazuri in care beneficiarii au pierdut bonurile de caldura si s-au prezentat la sediul directiei pentru solicitarea altora. In astfel de situatii s-au aflat cinci familii craiovene. „Pentru cei care au pierdut bonurile de caldura, am fost nevoiti, pe banii directiei, sa publicam in Monitorul Oficial pierderea acestora. Dupa ce am primit confirmarea nulitatii actelor pierdute, oamenii au primit alte bonuri“, a mai spus directorul DDFSS.


Beneficiarii de subventii la plata intretinerii pentru perioada iernii pot folosi bonurile de caldura pina la sfirsitul lunii iunie, dupa aceasta data pierzindu-si valabilitatea. „Exista numeroase familii care nu isi pot plati lunar intretinerea, mai ales pe perioada iernii, de aceea pot folosi bonurile cind au posibilitatea sa achite facturile la intretinere, dar nu mai tirziu de 30 iunie. De exemplu, un beneficiar de subventie care doreste sa achite intretinerea pe luna noiembrie poate sa plateasca si in mai, acoperind o parte din suma cu ajutorul bonurilor. Daca suma la intretinere sau la plata gazelor naturale depaseste valoarea trecuta pe bonul de subventie, diferenta trebuie achitata de beneficiar“, a precizat directorul DDFSS Dolj.


20 de miliarde – subventii pentru lunile noiembrie si decembrie


Noul sistem de acordare a subventiei pentru caldura a dat batai de cap beneficiarilor, peste 6.500 de cereri fiind incomplete sau gresit completate. Dupa aproximativ trei luni, timp in care angajatii DDFSS au trimis inapoi cererile gresite pentru recompletare, mai sint si in prezent cereri completate incorect. „Avem si in prezent 500 de declaratii completate gresit. De data aceasta, va fi ultima ocazie pe care le-o acordam. Vom retrimite prin posta, cu confirmare de primire, noile cereri care trebuie completate. Daca nici in acest caz nu vor trimite declaratiile completate corect, vor pierde dreptul la subventie, desi este posibil sa fie potentiali beneficiari. 401 decizii au fost respinse din cauza neincadrarii in criteriile stabilite prin lege. Avem multe cazuri din mediul rural care nu pot primi subventie pentru lemne. Oamenii au auzit de acordarea unor ajutoare pentru perioada iernii, dar nu au inteles ca pot beneficia de aceste drepturi doar cetatenii racordati la sistemul centralizat de energie termica sau cei racordati la reteaua de gaze naturale“, a mai spus Virgil Dragomirescu.


In total, sint 35.000 de beneficiari, dar numarul acestora se modifica saptaminal, in functie de noile cereri sau de pierderea drepturilor. Pentru lunile noiembrie si decembrie, suma subventiilor s-a ridicat la 20 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS