22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOferta de sezon: marfa inghetata

Oferta de sezon: marfa inghetata

O serie de produse comercializate in Tirgul Marlorex din Craiova sint depozitate in conditii improprii. La temperaturi de minus 20 de grade Celsius, uleiul, apa minerala, mustarul, dar si sampoanele si solutiile de dezinfectare sint expuse in ger, fiind oferite clientilor inghetate bocna.


Inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Craiova au efectuat simbata controale in Tirgul Marlorex. Inca de la intrare, neregulile privind depozitarea si expunerea marfii erau evidente.


Comerciantii, pe de o parte, se pling ca acestea sint conditiile care le sint puse la dispozitie, clientii, pe de alta parte, sint suparati de calitatea marfii cumparate. Desi temperaturile optime pentru pastrarea margarinei sint intre 0 si 10 grade Celsius, iar pentru ulei intre 2 si 25 grade Celsius, o data cu temperaturile extrem de scazute din ultimele saptamini, marfa a ramas expusa afara, in ger. „Nu avem conditii de depozitare a marfii pentru perioada iernii. Se stie foarte bine ca asta este situatia. Inspectorii OJPC nu au decit sa ne inchida standurile si sa murim de foame. Asta este singura noastra sursa de existenta!“, a spus Ioan Curca, unul dintre comercianti.


La standurile cu produse cosmetice si sanitare erau expuse sampoane, detergenti de masina, sapun lichid, toate inghetate.


„Comerciantii de la standurile angro din Marlorex incalca flagrant legea, prin nerespectarea conditiilor de expunere, depozitare si comercializare a marfii. Nu este posibil ca, la temperaturi de minus 20 de grade Celsius, marfa sa fie depozitata la temperatura atmosferica. Produsele alimentare sint comercializate in stare congelata pe paleti, acoperite cu copertine sau chiar direct pe pamint. Un fapt deosebit de grav este cert, toti acesti comercianti nici macar nu au incercat sa-si depoziteze produsele in alt loc, pentru ca se vede clar ca marfa nu a fost mutata din loc, este plina de gheata si pamint“, a declarat Maria Draghici, inspector OJPC.


Amenzi drastice pentru agentii economici


Potrivit declaratiilor inspectorilor OJPC, produsele inghetate isi pierd proprietatile si parametrii normali dupa decongelare. „Acesti comercianti si-au facut un obicei de a pastra marfa, indiferent de anotimp, afara. Vom lua masuri ca toti agentii economici care inchiriaza standuri in Tirgul Marlorex sa ofere conditii optime comerciantilor. Agentii economici isi umplu buzunarele cu bani, la fel si comerciantii, vinzindu-si marfa in conditii improprii, iar cumparatorii se aleg cu produse deteriorate. Pentru depozitarea si expunerea marfii la temperaturi de -20 de grade Celsius, conform Ordonantei 21/1992, vom aplica amenzi contraventionale intre 5 si 30 de milioane de lei“, a precizat Maria Draghici.


La aparitia inspectorilor OJPC in Tirgul Marlorex, multi vinzatori si patroni si-au lasat standurile deschise si s-au facut nevazuti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS