14.4 C
Craiova
joi, 1 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateDirectorul Rodin Traicu de la RAAN Drobeta Turnu Severin, tinta unui „Armagedon“

Directorul Rodin Traicu de la RAAN Drobeta Turnu Severin, tinta unui „Armagedon“

Un „binevoitor“ ramas in anonimat a transmis redactiei noastre, de la adresa de e-mail [email protected], un adevarat „Armagedon“ care vizeaza Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin – Mehedinti. Pastrindu-ne rezerva cu privire la veridicitatea afirmatiilor din aceasta scrisoare electronica, in care sint aduse acuzatii grave la adresa lui Rodin Traicu, directorul general al RAAN, dar si pentru ca o ancheta jurnalistica ar reusi doar in mica masura sa scoata la lumina intregul adevar in aceasta privinta, am considerat, totusi, oportun sa publicam epistola cititorului nostru anonim, in speranta ca autoritatile statului se vor autosesiza si vor efectua cercetarile de rigoare. O ancheta obiectiva ar lamuri lucrurile, fie ca l-ar gasi vinovat pe directorul general Rodin Traicu, fie ca l-ar scoate basma curata. Ii asiguram pe cititori ca ne vom pastra obiectivitatea si vom da publicitatii rezultatul eventualelor cercetari ale autoritatilor.


(A.D.)


Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) este cea mai importanta unitate economica din judetul Mehedinti si printre cele mai importante din tara. Rodin Traicu, director general al RAAN, poate fi numit cu maxima usurinta un MARE BARON al judetului Mehedinti. Domeniul sau poarta numele RAAN, Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare. Suma de bani pe care el o gestioneaza anual este de circa 5.000 de miliarde de lei.


Daca in 1996, dl Traicu era membru PDSR, o data cu schimbarea si daca „interesele au cerut-o“ a trecut urgent la PD si a fost numit director general al RAAN in 1998. Dupa 2000, cind PSD a luat puterea, dl Traicu a trebuit sa faca o noua schimbare. Dupa incercari repetate si in schimbul unei sume importante, (se pare 1.500.000 000 de lei), a fost primit in rindul PSD. In campania electorala din 2004, dlTraicu a fost unul din principalii finantatori, ajungind consilier al PSD, desi nu era legal sa candideze pentru aceasta functie. A fost confirmat, iar apoi si-a dat demisia din functia de consilier.


In campania electorala, partidelor din opozitie, PNL si PD, le-a interzis accesul pe platforma ROMAG PROD si TERMO. Toata lumea a facut campanie pentru PSD, s-au lipit afise, s-au organizat mitinguri pe platforma la care au participat domnii Vacaroiu, Mitrea, Nastase si candidatii PSD din Mehedinti. La aceste mitinguri, salariatii RAAN au fost adusi fortat cu autobuzele pe platforma din fata ROMAG PROD. Au fost obligati sa participe si salariatii celor care au primit lucrari in sucursale. S-a lansat zvonul ca, daca vor cistiga alegerile cei din opozitie, vor inchide Uzina de Apa Grea, iar daca se va afla ca vreunul din salariati nu va vota cu PSD, va trebui sa paraseasca RAAN. Din pacate, PSD a pierdut alegerile. Banii au fost cheltuiti in zadar. Dl Traicu s-a orientat rapid. A batut din nou la portile PNL si PD, dar a fost refuzat pina in prezent.


Contracte cu „ajustari“


De unde are dl Traicu banii necesari pentru a putea strabate acest traseu politic? Simplu:atribuirea lucrarilor in RAAN se face prin „licitatii“. Dar, ca la orice „licitatie“, participa cine vrea si cistiga cine trebuie. Sint firme traditionale, ce cistiga toate licitatiile de la RAAN: grupul de firme TENDER, CONCELEX, CONFORT Timisoara, ENERGOCONSTRUCTIA, NUCLEAR MONTAJ, STIZO Bacau. Contractele se adjudeca la sume „rezonabile“, urmind ca in scurt timp sa se intocmeasca acte aditionale, care majoreaza sumele de achizitie cu 50%. Pretul materialelor incluse in opera, al obiectelor de mobilier achizitionat, al utilajelor etc. este de pina la zece ori mai mare decit cel real. Exemplu: reamenajarea holului de la intrarea in sucursala ROMAG PROD a costat circa 4,5 miliarde de lei. Initial, contractul s-a semnat pentru doua miliarde lei. In deviz, spre exemplu, metrul patrat de parchet laminat este de aproape un milion de lei, fata de circa 250.000 de lei cit costa normal. Similar pentru alte materiale, nu mai vorbim de cantitati etc. Exemplul este edificator, deoarece la fel se procedeaza pentru lucrari de zeci sau sute de miliarde. Am ales ca exemplu cel mai nesemnificativ contract.


Transportul carbunelui si externalizarea activitatii PSI nasc semne de intrebare


O sursa foarte serioasa de „venituri“ si, practic, greu de controlat este transportul carbunelui la sucursala ROMAG TERMO. Transportator principal este o firma din Satu Mare?!!! Pentru fiecare masina se percepe o taxa, iar cistigarea „licitatiei“ costa 100.000 de euro. Oare, transportul auto este mai rentabil decit cel CFR?


Exemplele pot continua. Toti angajatii RAAN, si nu numai, cunosc aceste aspecte, dar este impusa legea tacerii sub amenintarea cu concedierea. In anul 2004 a fost externalizata activitatea PSI. S-a organizat o licitatie. Nu a cistigat cine a trebuit. S-a anulat licitatia. Motive: ????!!!!! La reluarea licitatiei, contractul a fost atribuit firmei SALVOSIT Galati, la un pret „corespunzator“. Desi contractul nu era incheiat, salariatii RAAN au fost concediati, nu au fost reangajati la noua firma si aproape o luna au prestat servicii PSI fara o situatie judiciara clara. Exista mari nereguli in contract. S-a avut in vedere complexitatea si gradul de pericol din cele doua sucursale? Nu conteaza!


Desigur, nu toti salariatii din sectorul PSI au fost concediati. Cei ce „au cotizat“ au fost pastrati in structurile de personal RAAN. Pentru „externalizarea“ pompierilor, RAAN plateste lunar trei miliarde lei, plus banii necesari disponibilizatilor, care sint si salariati. Unde? La SALVOSIT Galati, deci tot la RAAN, prestind aceleasi servicii ca si pina la disponibilizare! Eficienta? Desigur, numai pentru buzunarele ce trebuie umplute. Identic se procedeaza cu sectorul Transporturi, Edile etc. Marturie pentru alte si alte nereguli, pe toate planurile, pot fi zecile de procese de toate felurile aflate pe rolurile instantelor.


„5.000 de verzisori pentru sarbatori“


Aspectele relatate, dar si altele asemanatoare pot fi evidentiate in urma unui control serios la RAAN. Daca acest control se va efectua inaintea schimbarii domnului Traicu, va fi un control ca si cele precedente.


Speram ca rezultatele controlului nu vor fi solutionate precum cele din dosarele anilor 2003, de dl procuror Covei – Parchetul Curtii de Apel Dolj, in schimbul a „5.000 de verzisori pentru sarbatori“, primiti de acesta in decembrie 2003.


Daca nu, poate vor iesi la iveala si neregulile existente in urma preluarii punctelor termice din Drobeta Turnu Severin, construirea sediului RAAN, construirea cu banii RAAN a sediului ANDRAD Pitesti, vinderea la export a unor cantitati de apa grea la circa 1/3 din pretul de productie, achizitia de piatra pentru drumuri de la firma dlui Ghergulescu din Orsova o data cu achizitia unor statui, statuete etc., la niste preturi exorbitante de la aceeasi firma etc.


Situatia se repeta la majoritatea achizitiilor publice. S-au achizitionat de la „cine trebuie“ obiecte de toate felurile la preturi de cel putin trei ori mai mari decit in realitate. Ce sa mai vorbim de contracte de cercetare, studii etc., unde „munca“ nu poate fi contabilizata. Eficienta este din pacate zero.


Se ridica fara sa vrei niste intrebari: Cum de toate „licitatiile“ sint cistigate permanent de aceleasi firme? De ce aceste firme sint preponderent cu sediul in localitati cit mai departate de Drobeta Turnu Severin (Satu Mare, Galati, Constanta, Bacau, Timisoara)? De ce, imediat dupa adjudecarea contractului, se face un aditional cu majorarea sumei achizitiei sau lucrarii cu 50%?


Prime fabuloase


S-au facut investitii majore in sectia de reparatii a sucursalei ROMAG TERMO. S-au achizitionat utilaje, s-au construit hale noi etc. De ce, daca reparatiile se fac cu tertii? Simplu: urmeaza externalizarea activitatilor de reparatii din RAAN cu spatii si dotari. Cui vor fi atribuite? Gurile rele spun ca adevaratul proprietar va fi dl Rodin Traicu.


Ar fi interesant de verificat urmatoarele: contractele de modernizare a punctelor termice, cesiunea gestionarii acestei activitati firmei-capusa SLI ROMAG TERMO, contractul de reparatii (desi nu este nevoie) a motoarelor pentru mori carbune la ROMAG TERMO, acoperisul si extinderea sediului executivului RAAN, contractul de „curatenie“ la nivel RAAN, contractul cu firma ARCADIA pentru asigurarea pazei, contractul de achizitie pacura – (aparent ieftina, dar de proasta calitate) care presupune un mare consum de abur pentru utilizare, marind enorm costurile contractul cu externalizarea gospodariei de carbune – ROMAG TERMO.


Sa nu mai vorbim de acordarea primelor: Rodin Traicu – 450.000.000 de lei, Boldici Zoia (secretara dlui Traicu) – 200.000.000 de lei, Adrian Dobjanschi (director ROMAG TERMO) – 90.000.000 de lei. Edificator, nu?


„Se pregateste un mare «tun»“


Mai pot fi relatate multe aspecte, dar speram ca un control le va pune in evidenta si va intrerupe sirul acestor nereguli. Desi dl Traicu plateste articole in diferite ziare ca oamenii il sustin, adevarul este urmatorul: sindicatul a cerut demisia conducerii RAAN. Sint nemultumiri reale fata de acordarea primelor! Acum, situatia economica reala a RAAN este dezastruoasa, desi „din condei“ este buna. Se pregateste un mare „tun“ cu instalatia de desulfurare la ROMAG TERMO etc.


Ne exprimam convingerea ca solutionarea acestor probleme va face ca platforma ROMAG din Drobeta Turnu Severin sa functioneze in continuare, intrucit de functionarea ei depinde in mare masura situatia sociala din judetul Mehedinti, caldura din Drobeta Turnu Severin etc.


Nota redactiei: Gazeta de Sud nu isi asuma responsabilitatea pentru afirmatiile cuprinse in acest „Armagedon“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS