Sute de asistenti medicali doljeni, care au absolvit deja cursuri de specialitate si au promovat examenele prevazute de lege pentru a practica aceasta meserie, sint obligati sa sustina inca o data toate examenele, pentru a li se elibera diploma de studii, din cauza ca au disparut cataloagele si registrele scolare.
Prin Ordinul nr. 3.080/19 ianuarie 2005, semnat de ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, s-a aprobat emiterea diplomelor de nivel postliceal pentru absolventii liceelor sanitare (promotiile 1976 – 1994) care au urmat si promovat cursul cu durata de un an, in vederea echivalarii studiilor cu cele de nivel postliceal, si care nu si-au obtinut pina acum astfel de diplome. Concret, absolventii liceelor sanitare care doreau sa devina asistenti medicali au avut posibilitatea, dupa 1989, sa efectueze o pregatire postliceala de un an, in cursul careia au sustinut mai multe examene teoretice si practice. La sfirsitul anului de pregatire, doljenii aflati intr-o asemenea situatie au sustinut un examen de finalizare a cursurilor, organizat la fostul Liceu Sanitar din Craiova, actualmente Grupul Scolar «Charles Laugier», primind si o adeverinta prin care se atesta ca au promovat examenul de finalizare si au devenit astfel asistenti medicali.
Cum cei care s-au ridicat pe aceasta cale de la rangul de sora medicala sau oficiant medical la calificarea de asistent medical nu au primit pina acum o diploma „oficiala“ din partea Ministerului Invatamintului ori a actualului Minister al Educatiei si Cercetarii, conducerea ministerului s-a gindit sa-i ajute pe cei aflati in aceasta situatie, dispunind, prin Ordinul MEC nr. 3.080/19 ianuarie 2005, emiterea pentru acestia a diplomelor de asistenti medicali. Toate bune si frumoase, numai ca, pentru a primi diplome, acesti asistenti medicali trebuie sa dovedeasca faptul ca au urmat cursul de un an. Doar ca singurele dovezi, cataloagele sau registrele scolare care pot proba urmarea cursurilor, au disparut fara urma.
Cataloagele si registrele scolare, disparute fara urma
Conform ordinului semnat de ministrul Mircea Miclea, diplomele sau certificatele de absolvire a cursurilor postliceale de un an va trebui eliberate de unitatea organizatoare a examenului de finalizare, care trebuie sa elibereze impreuna cu diploma si foaia matricola cu examenele sustinute si notele obtinute de fiecare absolvent in cursul acestei pregatiri. Doar ca, in Dolj, toate aceste cataloage sau registre scolare – care, teoretic, ar trebui sa se gaseasca la Grupul Scolar „Charles Laugier“ din Craiova – sint de negasit. Nimeni nu stie de soarta lor: nici Directia de Sanatate Publica Dolj, nici conducerea Grupului Scolar „Charles Laugier“, nici spitalele unde s-a efectuat pregatirea practica a celor care au devenit asistenti medicali.
„Lipsa cataloagelor este o mare problema. Fara aceste cataloage, cei care au devenit asistenti medicali dupa efectuarea pregatirii de un an si sustinerea unui examen ar fi obligati sa sustina acum din nou acest examen, la sapte sau opt materii, in vederea reconstituirii situatiei scolare. Mi se pare un lucru incorect sa-i pui pe acesti asistenti medicali sa invete din nou si sa dea iarasi examenele pe care le-au mai sustinut o data, numai pentru motivul ca nu se gasesc cataloagele, situatie de care nu sint ei vinovati. Si apoi, ordinul ministrului nu prevede nimic in legatura cu cei care nu se prezinta sau nu promoveaza aceste examene. Ce se va intimpla cu ei? Vor pierde calitatea de asistent medical, doar pentru ca nu s-au gasit cataloagele lor? Nu se stie…“, a declarat Viorel Gavrilescu, presedintele Ordinului Asistentilor Medicali – Filiala Dolj.
Unde sint cataloagele?
Disparitia cataloagelor aduce cu un episod al serialului „Zona Crepusculara“, pentru ca nimeni nu stie ce s-a intimplat cu ele. „In mod normal, cataloagele ar trebui sa se gaseasca la Grupul Scolar „Charles Laugier“ din Craiova, or, din cite am aflat, acolo nu sint de gasit“, spune presedintele asistentilor medicali doljeni, Viorel Gavrilescu. „Cataloagele ar trebui sa se gaseasca la scoala sanitara unde s-a dat examenul de finalizare, in cazul nostru, Grupul Scolar «Charles Laugier». Acolo insa nu sint. Scoala ii trimite la noi pe asistentii medicali, iar noi ii trimitem inapoi la scoala, pentru ca nu detinem noi aceste cataloage“, explica Ioana Baltateanu, sefa compartimentului Management Ingrijiri de Sanatate din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dolj. „Chiar daca o parte din cursuri s-au facut la spitale, cataloagele nu sint la noi, ci ar trebui sa fie la Grupul Scolar «Charles Laugier»“, afirma Andrei Pana, directorul de ingrijiri medicale al Spitalului de Urgenta din Craiova.
Asadar, toti opineaza ca registrele scolare sau cataloagele ar trebui sa se gaseasca la Grupul Scolar „Charles Laugier“ din Craiova. Directoarea acestei unitati scolare ridica insa din umeri atunci cind e intrebata de soarta acestor cataloage. „Eu nu sint de vina ca aceste documente nu sint la liceu si nici absolventilor acestor cursuri nu le gasesc nici o vina. Cataloagele nu se gasesc si nu pot sa acuz pe nimeni pentru aceasta situatie“, sustine Ioana Rotaru, directoarea Grupului Scolar „Charles Laugier“.
Am incercat sa aflam si pozitia Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj in legatura cu acest mister. In mod firesc, l-am cautat pe „inspectorul scolar responsabil cu actele de studii la nivelul inspectoratului scolar“, astfel cum este mentionata in ordinul ministrului persoana desemnata sa verifice existenta acestor cataloage la nivelul unitatilor scolare cu profil sanitar. In mod surprinzator, am aflat ca la ISJ Dolj nu exista un asemenea inspector scolar! Dupa indelungi investigatii, am descoperit ca exista, totusi, o persoana desemnata in cadrul ISJ Dolj sa se ocupe de actele de studii. Este vorba despre… sefa Serviciului Salarizare-Normare-Informatizare, economista Aurelia Popa. „Am aflat de la doamna directoare Rotaru ca nu se gasesc cataloagele asistentilor medicali si, peste citeva zile, voi merge la Grupul Scolar «Charles Laugier» sa inchei un proces-verbal care sa ateste aceasta situatie. Ca atare, cei care au efectuat aceste cursuri postliceale de un an si nu au reusit sa obtina pina acum o diploma de studii vor fi nevoiti sa treaca printr-un examen de reconstituire a situatiei scolare“, a mentionat Aurelia Popa.
763 de asistenti au facut scoala degeaba
Intr-adevar, ordinul nr. 3.080/2005 al ministrului educatiei prevede ca, in situatia in care nu exista documente scolare (registre scolare ori cataloage) privind parcurgerea anului de echivalare, se procedeaza la sustinerea unui examen de reconstituire a situatiei scolare. Examenul a fost programat peste o luna, in perioada 19 martie – 3 aprilie 2005, urmind a fi sustinut in perioada vacantei de primavara, in zilele de simbata si/sau duminica.
Cu alte cuvinte, sute de asistenti medicali care au efectuat o pregatire postliceala, ba au sustinut si un examen de finalizare – in aceasta situatie s-ar afla, dupa spusele Ioanei Rotaru, directoarea de la Grupul Scolar „Charles Laugier“, un numar de… 763 de asistenti medicali! – va trebui sa invete intr-o luna vreo sapte sau opt materii, apoi sa se duca la examen, ba chiar sa si scoata din buzunare citeva milioane de lei pentru taxa de examinare. Iar asta nu din vina lor, ci pentru ca nu se stie cine a ratacit cataloagele.
Incercind sa „dreaga busuiocul“, directoarea Ioana Rotaru ii asigura pe asistentii medicali ca nu trebuie sa se teama de acest examen de reconstituire a situatiei scolare: „Asistentii nu trebuie sa se teama de acest examen. Dumnealor le este frica de un examen pentru care nu sint pregatiti, dar nu trebuie sa gindeasca asa, trebuie sa fie optimisti. Totusi, in legatura cu acest examen, a carui tematica am si afisat-o la intrarea Grupului Scolar «Charles Laugier», sint inca multe lucruri care trebuie lamurite. Deocamdata nu se stie ce se va intimpla cu cei care nu se prezinta la examen sau care il pica“.
Din cauza acestui examen pe care n-ar trebui sa-l mai dea o data, in rindul asistentilor medicali mocneste o adevarata revolta. Cineva trebuie sa descopere cataloagele, iar asta repede, in mai putin de o luna, pentru ca revolta celor 763 de asistenti sa nu ia proportii. Iar acest adevarat scandal, in urma caruia multi asistenti medicali cu acte in regula s-ar putea trezi fara calificare, e greu de crezut ca se va lasa fara demiteri spectaculoase. Vom vedea…