10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateViitor sumbru pentru peste 7.500 de angajati din Gorj

Viitor sumbru pentru peste 7.500 de angajati din Gorj

• 16 uzine sau prestatori de servicii pentru minerit din judetul Gorj sint in pragul falimentului • Datoriile de mii de miliarde de lei pe care agentii economici le au la bugetul de stat au adus in colaps societati care, nu cu multi ani in urma, se aflau in topul performantelor economice • Prefectul de Gorj, Stefan Marian Popescu-Bejat, a declarat ca premierul Tariceanu i-a spus ca statul nu poate face nimic pentru salvarea firmelor respective si ca acestea trebuie sa se supuna legilor economiei de piata • Intr-o situatie disperata se afla Societatea de Inchidere si Conservare Mine din Tirgu Jiu, care inregistreaza datorii de peste 7.000 de miliarde de lei


Mai multe societati comerciale din judetul Gorj care presteaza servicii pentru minerit sint in prezent in imposibilitatea de a-si achita datoriile catre bugetul de stat. In conditiile in care de mai multi ani, administratiile firmelor cauta solutii pentru a redresa situatia, in prezent singurul lucru care se mai poate face este declansarea procedurilor de reorganizare judiciara si de declarare a falimentului. Prefectul de Gorj, Stefan Popescu- Bejat, a declarat ca i-a prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu lista cu firmele respective si cu situatia deosebit de grea in care se afla acestea, insa raspunsul pe care l-a primit nu a fost deloc incurajator pentru cei peste 7.500 de muncitori, care risca sa ramina pe drumuri. „Sint firme din Gorj si din Oltenia care au sau au avut legatura directa cu mineritul. Nu vedem ca aceste societati sa poata sa fie ajutate cumva de guvern. Primul-ministru mi-a spus ca singura solutie este ca aceste unitati economice sa se supuna legilor economiei de piata. Pina la urma vor fi inchise. Au datorii colosale. Nu mai vorbim de societatea de Inchidere de Mine, care a depasit si falimentul, daca se poate spune astfel, la datoria acumulata. Unii au venit si au cerut reesalonari, dar nu cred ca se va mai putea accepta asa ceva, in conditiile de astazi“, a declarat Stefan Popescu-Bejat.


Falimentate sau doborite 1de datorii


Cu datorii mari la bugetul de stat si practic in faliment se afla urmatoarele societati: GRIMEX Tirgu Jiu, Uzina de Reparatii din Tirgu Jiu, UEF Motru, MINDPREST Rovinari, OLSERVMIN Motru, MEDSERV Tirgu Jiu, UR Motru, SC Cazare Cantine Rovinari, TPSUT Mehedinti, SC Cazare Cantine Motru, TPSUT Rovinari, SMAUC Bilteni, ACMM Rovinari, ATU Motru, TPSUT Motru, TPSUT Berbesti si Societatea de Inchidere si Conservare Mine Tirgu Jiu. De numele unora dintre firmele enumerate mai sus se leaga fie privatizari esuate, fie administrari defectuoase.


In aceasta saptamina, GRIMEX Tirgu Jiu si UR Tirgu Jiu au intrat in procedura de reorganizare judiciara. La SC GRIMEX, situatia deosebita a fost semnalata inca de anul trecut, cind sindicatele au depus mai multe plingeri la Parchet si la Autoritatea Nationala de Control, unde sesizau mai multe nereguli aparute in administrarea firmei. UREX Rovinari are o datorie de 1.000 de miliarde de lei la stat, iar SC Cazare Cantine se pregateste sa isi inchida portile, intrucit minerii nu mai vor masa calda. De altfel, angajatii de la Cazare Cantine vor sa protesteze, in zilele urmatoare, in fata Prefecturii Gorj. In ceea ce priveste Societatea de Inchidere de Mine, aceasta a preluat in mare parte datoriile fostei Companii Nationale a Lignitului Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS