14 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateRau-platnicii craioveni nu pot fi iertati de plata facturilor la intretinere

Rau-platnicii craioveni nu pot fi iertati de plata facturilor la intretinere

Scutirea de plata restantelor la intretinere a devenit una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta craiovenii, o data cu inceputul lunii februarie. Daca, in urma cu citeva luni, zeci de persoane se inghesuiau la primarie pentru a primi un raspuns favorabil in ceea ce priveste gasirea unei locuinte, in prezent ei si-au schimbat prioritatile. Majoritatea celor care au trecut pragul institutiei, zilele acestea, au cerut de la reprezentantii autoritatilor locale sa fie „iertati“ de restantele la intretinere, invocind tot felul de motive. Sumele pe care acestia nu isi permiteau sa le achite variau intre citeva milioane de lei si o suta de milioane de lei.


„Avem restante de aproximativ 100 de milioane de lei. Sintem intr-o situatie dificila, deoarece intretinerea nu a mai fost platita la zi din 1997, cind parintii mei au ramas fara serviciu, iar noi, cei patru frati, eram la scoala. In urma cu doi ani am reusit sa imi fac si eu rost de un loc de munca si am dat in fiecare luna cite ceva, insa am platit abia cinci milioane de lei. Apartamentul in care locuim nu este proprietatea noastra si pentru ca avem restante la intretinere nu ne mai primesc nici macar chiria. Tatal meu a murit si eu sint singura care muncesc. Trebuie sa ma ajutati“, a spus Paula Ratilescu, din cartierul Craiovita Noua.


In situatii la fel de grave se aflau si alti craioveni care au depus miercuri o serie de memorii la primarie. Pentru a fi cit mai convingatori, acestia au anexat bilete de internari in spital, certificate care le atesta diverse handicapuri sau cupoane cu ajutorul social.


O alta craioveanca, Floarea Copoi, traieste impreuna cu cei doi copii dintr-o pensie de 1.600.000 lei pe luna. Banii nu ii ajung insa sa achite si intretinerea la zi. „Am datorii de 20 de milioane de lei, dar nu am nici o posibilitate sa ajung la zi cu ele. Cind ma duc sa mai platesc din ele, ma trezesc ca trebuie sa le dau bani si pentru penalizari. Cei de la asociatie m-au dat o data in judecata, dar prin sentinta civila nr. 12322 am reusit sa obtin neplata penalizarilor pentru suma de 11.460.000 lei. Pentru restul insa imi percep in continuare taxe“, a spus Floarea Copoi.


Asociatiile de proprietari decid scutirea de penalitati


Craiovenii trebuie sa stie insa ca reprezentantii primariei nu pot lua nici o atitudine in aceste cazuri. Singurii care au putere decizionala sint asociatiile de proprietari, care pot hotari daca locatarul in cauza poate fi scutit sau nu de penalitati. In cazul in care se admite cererea acestuia, suma respectiva este redistribuita la ceilalti proprietari, deoarece, daca nu achita la zi factura la utilitati, asociatiile sint obligate oricum sa plateasca penalitati. In aceste cazuri insa asociatiile nu se inghesuie sa acorde astfel de scutiri. In schimb, acestea pot accepta plata esalonata a datoriilor, dar nu ii pot scuti pe craioveni sa achite debitele.


„Majoritatea cele care vin la audiente sint oameni foarte saraci, insa in ceea ce priveste intretinera nu ii putem ajuta. In prezent, primaria nu poate oferi nici un fel de ajutoare banesti. Daca nu au un loc de munca putem sa le oferim ajutor social“, a precizat Elvira Stancu, sef Serviciu relatii cu publicul din cadrul Primariei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS