17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateEliberarea titlurilor de proprietate din Olt, intirziata de procese

Eliberarea titlurilor de proprietate din Olt, intirziata de procese

Problemele de fond funciar sint departe de a fi rezolvate in judetul Olt. Datele centralizate de prefectura arata ca titlurile de proprietate au fost emise in proportie de 98,7%. Printre cauzele majore care au determinat intirzierea eliberarii actelor de proprietate se numara ocuparea anumitor terenuri de sedii ale institutiilor publice locale, neidentificarea tuturor proprietarilor sau a mostenitorilor acestora, eliberarea a doua sau mai multe titluri pentru o singura proprietate sau problemele generate de divergentele legate de titluri, care a ramas sa fie solutionate in instanta. Din totalul de 172.808 titluri de proprietate au fost eliberate pina in prezent aproximativ 171.000 de titluri. Conform informatiilor furnizate de subprefectul Gigel Stirbu, cea mai mare parte a titlurilor eliberate, 166.748 de documente, sint aferente suprafetelor agricole, care reprezinta 360.824 de hectare. Restul titlurilor de proprietate vizeaza terenuri forestiere, suprafata in cauza fiind de 14.366 de hectare. Pe rolul instantelor de judecata se afla aproximativ 350 de cauze.


„Probleme in eliberarea titlurilor de proprietate am avut si din cauza fostului prefect, care a lasat nesemnate aproape 2.000 de titluri de proprietate, pentru ca nu prea a stat pe la prefectura. Dupa ce partidul din care face parte a pierdut alegerile prezidentiale, iar el a ramas fara functie, nu a mai dat pe la sediul prefecturii. A uitat insa de titlurile de proprietate completate in timpul mandatului sau, dar care nu purtau semnatura lui. Asa ca oamenii care stiau ca trebuie sa-si ia titlurile de proprietate nu au putut sa intre in posesia lor, pentru ca acestea erau nesemnate de fostul prefect. A trebuit sa-l chemam din nou la prefectura, dupa ce a fost numit noul prefect, numai ca sa semneze titlurile completate pe cind era el in functie. A stat citeva ore ca sa le semneze pe toate“, a declarat subprefectul Gigel Stirbu.


In situatiile in care functionarii Oficiului Judetean de Publicitate Imobiliara (fostul Oficiu de Cadastru si Geodezie) Olt nu au putut inmina titlurile de proprietate, s-a apelat la varianta acordarii de despagubiri. In acest sens, au fost validate 19.590 de cereri de despagubire pentru o suprafata de teren aferenta de 7.391 de hectare. Autoritatile oltene spera ca pina in vara sa definitiveze eliberarea titlurilor de proprietate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS