15.5 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljenii se lasa greu convinsi sa doneze singe

Doljenii se lasa greu convinsi sa doneze singe

Centrul de Recoltare a Singelui din Craiova trece in prezent printr-o perioada de criza din cauza numarului mic de donatori. Persoanele care se prezinta la centrul de recoltare si doneaza 450 ml de singe primesc 300.000 de lei si beneficiaza de doua zile libere de la serviciu, insa se pare ca nu este suficient pentru a-i convinge pe craioveni. Daca in anii trecuti se prezentau zilnic aproximativ 70 de donatori, in prezent, numarul acestora a scazut la 40.


O cantitate mica de singe ii poate ajuta pe bolnavii din Spitalul de Urgente Craiova, putind fi astfel salvati chiar de la moarte. Desi semnalul de alarma a fost tras de nenumarate ori in mass-media, 60 la suta dintre donatori sint clienti fideli, care se prezinta la Centrul de Recoltare a Singelui din trei in trei ani, iar restul de 40% sint rudele pacientilor internati, oameni care nu ar dona singe in alte conditii. 2% dintre cei care vin la centru pentru a dona singe sint depistati, in urma analizelor de laborator, cu diferite boli care ii impiedica sa doneze. „Nici unul dintre donatori nu face acest lucru pentru bani si pentru zilele libere de la serviciu, ci doar pentru ca ii pasa si stie ca oricind poate sa fie in locul bolnavilor care au nevoie de singe. Lucrurile ar fi altfel daca oamenii s-ar gindi la cei care sufera. Cererile venite din spitale sint de aproape trei ori mai mari decit putem noi sa livram“, a declarat dr. Sevastiana Bran, directoarea Centrului de Recoltare Sangvina din cadrul Spitalului de Urgenta Craiova. Din cauza lipsei de singe din centru, medicii sint pusi in situatia de a face o selectie a pacientilor, prioritare fiind urgentele, ceilalti asteptind sa se intimple o minune.


In ianuarie, s-au prezentat foarte putini donatori


Personalul medical a fost nevoit sa doneze singe pentru pacienti in perioadele in care centrul nu avea disponibil in stoc. „De 20 de ani donez singe si voi continua acest lucru, nu pot sa fac apel catre populatie, iar eu sa nu ii ajut pe bolnavi. Majoritatea colegelor mele au donat si este normal sa se intimple asa, sintem inconjurati in fiecare zi de oameni care ne cer, cu lacrimi in ochi, sa le salvam viata si noi stim mai bine decit oricine cita nevoie au de o mina de ajutor“, a mai spus dr. Sevastiana Bran. In prima luna a anului, numarul celor care au donat singe a fost foarte mic, cu 80% mai putini decit in aceeasi perioada a anului trecut. Dar medicii spera ca oamenii sa se prezinte in numar cit mai mare la centru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS