17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVin masurile corective!

Vin masurile corective!

In urma discutiilor purtate de membrii Guvernului României cu reprezentantii Fondului Monetar International s-au stabilit masurile care trebuie luate pentru a se evita producerea unor dezechilibre macroeconomice. Actualul guvern a preluat o situatie dificila privind implementarea acordului cu FMI, in conditiile in care criteriile de performanta stabilite pentru decembrie 2004 nu au fost indeplinite.


Masurile pe care fostul guvern le-a luat inainte de alegeri, vizind cresterile salariale in sectorul bugetar, indexari ale alocatiilor pentru copii si alte drepturi, in suma de 10.000 de miliarde de lei, fara sa fie prevazute in bugetul pe anul 2005, au creat presiuni asupra bugetului general consolidat.


Alti factori care au influentat climatul macroeconomic au fost: ritmul mai scazut al dezinflatiei fata de nivelul prevazut, inflatia la sfirsitul anului 2004 a fost de 9,3% fata de tinta de 9%, precum si majorarea deficitului de cont curent la 7,8% din PIB fata de tinta de 6,3% in 2004. Aprecierea monedei nationale a dus, de asemenea, la reducerea cu 0,2% din PIB a veniturilor bugetare.


Estimarile arata ca masurile de reforma fiscala luate la inceputul anului 2005 de actualul guvern, precum si procesul de recalculare a pensiilor ar putea provoca o pierdere neta de venituri de 0,5%, respectiv 0,3% din PIB.


Se stringe cureaua cheltuielilor bugetare


In urma negocierilor cu reprezentantii FMI, Guvernul României trebuie sa aplice masuri care se refera la reducerea drastica a deficitului bugetar pina la un nivel de 0,4%-0,5% din PIB, cresterea veniturilor bugetare, reducerea cheltuielilor bugetare si reducerea deficitului cvasifiscal prin diminuarea pierderilor companiilor de stat si cresterea preturilor la energie.


Masurile care se impun pentru cresterea veniturilor se refera la majorarea accizelor de la 1 aprilie 2005, ceea ce va conduce la un plus de venituri estimate de 3.726 miliarde de lei, majorarea impozitului pe dobinzi de la 1% la 10% de la 1 aprilie 2005 – plus de venituri estimate de 1.380 de miliarde de lei, majorarea impozitului pe dobinzi pentru depozitele nerezidentilor de la 5% la 10% de la 1 aprilie 2005 – realizindu-se un plus de venituri estimate de 121 de miliarde de lei, majorarea impozitului pe cistigurile din capital de la 1% la 10% de la 1 aprilie 2005 – plus de venituri estimate de 1.350 de miliarde de lei, majorarea impozitului pentru tranzactii imobiliare ale persoanelor juridice de la 10% la 16% – plus de venituri estimate de 423 de miliarde de lei. Toate aceste masuri totalizeaza un plus de venituri de 0,2% din PIB.


Masurile pentru reducerea cheltuielilor se refera la diminuarea cheltuielilor materiale si a serviciilor cu 1.327,1 miliarde de lei, reducerea subventiilor si a transferurilor cu 5.928,2 miliarde de lei, diminuarea cheltuielilor de capital cu 4.924,2 miliarde de lei, reducerea imprumuturilor cu 703,6 miliarde de lei si diminuarea cu 20% a creditelor externe pentru ministere cu influente de 9.109,2 miliarde de lei. Masurile de reducere a cheltuielilor reprezinta 1,2% din PIB.


Electroputere fie se privatizeaza, fie se lichideaza


Ministrul de stat Adriean Videanu a mai anuntat si alte masuri care se vor lua in urmatoarea perioada, si anume: cresterea pretului la gazele naturale la 95$/mia mc la 1 aprilie, 105$/ mia mc la 1 iulie, respectiv 110$/mia mc la 1 octombrie, majorarea cu 2,5% – 5% a pretului la energie electrica, cresterea pretului de referinta la energia termica cu 20% de la 1 iulie 2005. Subventiile vor scadea la producatori si vor creste pentru persoanele cu venituri mici. De asemenea, va trebui finalizat procesul de privatizare a companiilor de distributie a energiei electrice Electrica Banat, Dobrogea, Moldova si Oltenia, cit si strategia de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud si a celor trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova. O alta sarcina a actualului executiv se refera la privatizarea CEC si BCR. De asemenea, cele trei mari companii ramase in portofoliul AVAS, Electroputere, Tractorul si Rulmentul, va trebui fie sa se privatizeze, fie sa se lichideze, iar restul de companii mai mici din portofoliul AVAS sa se vinda cite 20 in fiecare trimestru. Printre masurile adoptate in urma discutiilor cu FMI, guvernul va trebui sa concesioneze 3.000 km cale ferata.


Adriean Videanu a anuntat ca FMI a fost de acord cu disponibilizarea a 6.000 de mineri, fata de 6.600, prevazuti de memorandumul anterior. Intr-o prima etapa vor fi disponibilizate 5.100 de persoane. In ceea ce priveste salariul mediu pe economie, acesta va fi in 2005 de 244 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS