16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSindicalistii doljeni denunta mafia arendasilor din agricultura

Sindicalistii doljeni denunta mafia arendasilor din agricultura

• Zeci de tarani sint prostiti in fata sa semneze contracte de arenda „in alb“ • Prefectul Nicolae Giugea doreste intocmirea unui contract-cadru la nivel de judet pentru astfel de situatii


Reprezentantii sindicatului agricultorilor doljeni au avut ieri o intrevedere cu prefectul judetului, Nicolae Giugea, in cadrul careia au denuntat practicile incorecte ale societatilor comerciale care iau in arenda terenuri de la tarani.


Potrivit celor semnalate de sindicalisti, de obicei, taranii sint obligati sa semneze contractele de arenda „in alb“. In caz contrar, nu li se mai acorda retributia (recolta) pe anul respectiv. De asemenea, de cele mai multe ori, aceste contracte sint incheiate in favoarea arendasului: pe perioade mari de timp, fara sa dea posibilitatea arendatorului de a rezilia contractul atunci cind doreste; multe dintre ele prevad ca, in cazul in care arendatorul doreste rezilierea contractului inainte de expirarea perioadei de zece ani prevazute in contract, fara acordul arendasului, se obliga sa restituie contravaloarea totala a arendei primite. Alte „intelegeri contractuale“ sint lipsa clauzelor de asigurare a bunurilor agricole, conform legii, si fiecare parte este obligata sa instiinteze in scris cealalta parte, cu cel putin un an inainte de expirarea contractului, despre intentia de a innoi sau reinnoi intelegerea, in caz contrar contractul reinnoindu-se pe inca zece ani. „Contractele sint foarte partinitoare, niste escrocherii. De aceea, trebuie sa facem un contract-cadru in astfel de probleme si sa-l impunem la nivel de judet“, a spus prefectul Nicolae Giugea. Cel mai probabil, noul model de contract de arenda va fi prezentat la urmatoarea intilnire pe care prefectul o va avea cu primarii din judet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU