14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateDirectoarei ADR Oltenia i se clatina scaunul

Directoarei ADR Oltenia i se clatina scaunul

Membrii Comitetului de coordonare ar putea-o demite pe Marilena Bogheanu cu doua treimi din voturi


Agentia de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a fost implicata recent intr-un scandal in care directoarea Marilena Bogheanu era acuzata de consilierul judetean Gelu Visan de favorizarea anumitor firme patronate de membri PSD in obtinerea finantarilor externe din fonduri PHARE. In replica la acuzele care i s-au adus, Marilena Bogheanu a declarat ca firmele care au cistigat finantarile externe au depus proiecte corect intocmite si ca nu le putea respinge din cauza culorii politice a patronilor sau a apropiatilor lor. Scandalul a fost declansat in momentul in care consilierii judeteni din Dolj i-au cerut directoarei ADR sa le puna la dispozitie informatii legate de firmele care au beneficiat de fonduri, precum si valoarea acestora.


Sefa ADR a refuzat sa onoreze cererea consilierilor pe motiv ca datele cerute de acestia nu sint de interes public. Atit de secrete au fost dosarele cu pricina, incit nici presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, care este si unul dintre membrii Comitetului de coordonare al ADR Oltenia, nu a avut acces la informatii detaliate. „Marilena Bogheanu nu a vrut sa-mi dea informatii nici mie despre proiectele derulate in regiunea Oltenia, desi sint unul dintre cei citiva membri ai comitetului, al carui presedinte este in prezent Ion Calinoiu de la Consiliul Judetean Gorj. Nu pot sa fac mare lucru. In cele citeva luni de cind activez in aceasta institutie am reusit totusi sa schimb regulamentul de functionare a ADR Oltenia, in sensul ca directorul agentiei poate fi schimbat de plenul comitetului daca doua treimi din totalul membrilor cer acest lucru. Inainte, directorul nu putea fi schimbat decit cu majoritatea absoluta“, a declarat Ion Prioteasa. Comitetul de coordonare este compus din presedintii celor cinci consilii judetene din Oltenia si din reprezentantii primarilor de orase si comune.


Ministerul si consiliul judetean se contrazic in declaratii


Prioteasa a precizat ca directorul ADR Oltenia este numit de Ministerul Integrarii Europene, declaratie care intra in contradictie cu cele spuse saptamina trecuta de reprezentantul ministerului, Gabriel Friptu, prezent la Craiova cu o delegatie a Comisiei Europene. Intrebat despre intentia de a-i schimba pe directorii ADR inscrisi in partide politice, acesta a spus: „Nu stiu care este relevanta faptului ca directorii ADR sint inscrisi in partide politice. Nu sint structuri guvernamentale“, a declarat Friptu, care a adaugat ca ministerul nu are nici o treaba cu ADR-urile. In aceste conditii, doar membrii comitetului pot sa o convinga pe Marilena Bogheanu sa faca publice datele legate de finantarea cu bani europeni a proiectelor românesti. Secretomania de care se cramponeaza Bogheanu nu poate sa nasca decit suspiciuni, atita timp cit cheltuirea banilor Uniunii Europene trebuie sa se faca transparent. Daca ADR Oltenia nu are nimic de ascuns si daca finantarile si proiectele s-au derulat corect, atunci normal ar fi ca directoarea agentiei sa nu aiba reticente in a prezenta macar membrilor comitetului datele cerute. Altfel, s-ar putea trezi ca membrii comitetului pot uza de prevederea regulamentara care le permite sa o dea afara cu votul a doua treimi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS