19.4 C
Craiova
luni, 14 iulie, 2025
Știri de ultima orăActualitate2.000 de doljeni vor primi pensii majorate

2.000 de doljeni vor primi pensii majorate

Aproximativ 2.000 de doljeni vor primi pensii mai mari, incepind cu luna martie 2005. Pina in prezent, angajatii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au recalculat 4.668 de dosare, din totalul de 5.047 care ar trebui revizuite. „In luna martie 2005 va intra in plata prima transa de pensii majorate. Toti pensionarii ale caror punctaje medii anuale vor fi mai mari decit cele existente in plata vor primi cu siguranta pensii majorate. Din numarul total de dosare, aproximativ 40% din ele au cistigat un procent mai mare in urma recalcularii“, a precizat Ionel Tecu, director adjunct al CJP Dolj.


Reprezentantii CJP Dolj au precizat ca pensionarii ale caror punctaje anuale, in urma recalcularii, vor fi mai mici decit cele existente, nu vor suporta modificari la pensiile actuale.


Pentru incheierea la timp a procesului de recalculare, Casa Judeteana de Pensii Dolj, conform Ordonantei 9/2005, a dispus angajarea de personal pentru o perioada determinata. „Pina in prezent avem deja 37 de angajati, care, alaturi de personalul nostru calificat, muncesc la recalcularea dosarelor. Insa numarul celor angajati nu este suficient, urmind ca numarul salariatilor care se ocupa de recalcularea dosarelor sa fie majorat“, a spus Ionel Tecu.


Adeverinte necesare dovedirii sporurilor


In ceea ce priveste completarea dosarelor de pensionare, reprezentantii CJP Dolj au facut urmatoarele precizari: „Conform prevederilor articolului 164 din Legea nr. 19/2000, modificata si completata, la determinarea punctajului mediu anual, pe linga salariile brute sau nete, dupa caz, se utilizeaza sporurile care au facut parte din baza de calcul a pensiei, dar si sporurile cu caracter permanent, in conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992. Dovada acestor sporuri poate fi facuta cu carnetul de munca sau cu adeverinte eliberate de angajatori sau de detinatorii arhivelor acestora“. Pentru perioada anterioara datei de 1 aprilie 1992, sporul de vechime in munca se calculeaza automat, nefiind nevoie dovedirea acestuia prin adeverinte. Pentru perioada de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat este cel inregistrat in carnetul de munca sau dovedit cu adeverinte.


Adeverintele prin care se dovedesc aceste sporuri vor cuprinde: denumirea unitatii, perioada in care s-a lucrat, cu indicarea datei de incepere si incetare a raportului de munca; functia, meseria sau specialitatea exercitata; denumirea sporurilor, procentul sau suma acordata si perioada in care a primit sporul si temeiul in baza caruia s-a acordat. Insa un lucru este obligatoriu, ca toate adeverintele prezentate Casei de Pensii sa poarte un numar de inregistrare, data eliberarii, stampila unitatii, precum si semnatura conducerii unitatii.


„Nu sint considerate ca sporuri cu caracter permanent si nu sint luate in calcul la stabilirea punctajului mediu anual corespunzator perioadelor anterioare datei de 1 aprilie 2001 formele de retribuire in acord sau nu cu bucata, in regie sau dupa timp, pe baza de tarife procentuale. De asemenea, nu sint luate in calcul sporurile obtinute din: participarea la beneficii a oamenilor muncii din unitatile economice; premiile cu caracter limitat acordate in cursul anului pentru realizari deosebite sau recompensele cu caracter limitat acordate personalului din unele sectoare de activitate. Diurnele de deplasare si delegare, indemnizatiile de delegare, detasare si transfer, drepturile de autor, drepturile platite potrivit dispozitiilor legale, in cazul desfacerii contractului de munca, si al 13-lea salariu nu sint, de asemenea, luate in calcul“, a mai spus directorul adjunct al CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS